KUNSTAGENDA BUITENLAND

De Opéra-Bastille zet vanaf 11 december Puccini's La bohème op de planken in een nieuwe produktie onder leiding van James Conlon en regisseur Jonathan Miller....

FRANKRIJK

In het Institut Néerlandais in Parijs een schilderijenoverzicht van Dick Ket (tot en met 17 december).

In Maison de Balzac (Rue Raynouard 47) in Parijs een tentoonstelling over Balzac's avontuur als uitgever en drukker. Tot en met 7 januari.

Les pierres précieuses: oosterse stenen voorwerpen en beeldjes uit de oudheid, van de Soemeriërs tot de Sassanides, in het Louvre in Parijs. Tot en met 18 december. In diezelfde periode in het Louvre ook een presentatie van tekeningen van Charles-Louis Clérisseau (1721-1820) uit de Hermitage van Sint Petersburg.

Het Musée National des Arts et Traditions Populaires in Parijs toont foto's uit de 'goede oude tijd' van jaarfeesten en kermissen. Photos foraines 1900-1960, tot en met 31 januari.

In het Musée des Beaux-Arts in Arras werk van de (multi-media)

kunstenaar Tom Drahos. Tot en met 8 januari.

In het Théâtre de la Madeleine in Parijs is voor onbepaalde tijd de toneelbewerking te zien van Ingmar Bergman's film Scènes uit het huwelijk.

Chine, des chevaux et des hommes in het Musée des Arts Asiatiques Guimet in Parijs toont kunstvoorwerpen uit de koninklijke graven uit de periode 200 voor Christus tot 900 na Christus (Han- tot en met Tangdynastie). Tot en met 31 december.

In Centre Georges Pompidou in Parijs tot en met 12 februari Féminin - Masculin, le sexe de l'art: vijfhonderd schilderijen, sculpturen, video's en foto's, geïnspireerd door dit thema.

Begin jaren twintig ontvluchtten veel Russische kunstenaars de burgeroorlog in hun land. Een aantal cineasten, acteurs en technici vestigden zich in het Franse Montreuil waar ze werkten voor studio Albatros. Vijftig films van deze 'Russische school' worden in het kader van 'honderd jaar film' tot en met 30 december vertoond in Cinéma Georges Méliès (Croix de Chavaux - 93100) in Montreuil. Informatie: 00 (33) 48589013.

Zestig jaar na de laatste grote Paul Cézanne-expositie in Parijs, wijdt het Grand Palais in Parijs tot en met 7 januari een groot retrospectief aan deze eigenzinnige wegbereider van de moderne schilderkunst.

GROOT-BRITTANNIE Dynasties, Painting in Tudor and Jacobean England 1530-1630, in de Tate Gallery in Londen, geeft een overzicht van de ontwikkeling van de schilderkunst in Engeland. Met onder meer werk van Holbein. Tot en met 7 januari.

In de Redfern Gallery (20 Cork Street) in Londen schilderijen van Annabel Gault en muziekdozen van Andrew Sinclair. Tot en met 21 december.

In de Hayward Gallery in Londen tot half januari meer dan twintigduizend foto's over het Duitsland van vóór de Tweede Wereldoorlog.

In het Londense Covent Garden dirigeert Esa-Pekka Salonen Hindemiths Mathis der Maler (de nieuwe enscenering is van Peter Sellars) nog op 1 en 6 december.

Een aantal tentoonstellingen van de manifestatie Africa95 in Londen loopt volgende week af. Nog tot en met 10 december in de Barbican Art Gallery Afrikaans textieldesign en in de Tate Gallery werk van Farid Belkahia, Touhami Ennadre en Cyprien Tokoudagba. De hoofdexpositie, The Art of a Continent in de Royal Academy of Arts in Londen duurt nog tot en met 21 januari.

Nog een week (tot en met 10 december) ook voor het retrospectief van Dora Carrington in de Barbican Art Gallery.

In de Whitechapel Art Gallery in Londen opent op 8 december een retrospectief van de Duitse schilder Emil Nolde. Met meer dan zestig schilderijen en dertig aquarellen en prenten. Tot en met 25 februari.

In de British Library een tentoonstelling over de Engelse dichter Keats die op 25-jarige leeftijd de dood verkoos boven een leven als chirurgijn-apotheker. Tot en met 28 januari.

In Waddington Galleries (11 Cork Street) in Londen Of the Human Form: sculpturen van Matisse, Picasso en Rodin tegenover die van Louise Bourgeois, Antony Gormley en Bruce Nauman. Tot en met 22 december.

Op 16 oktober 1834 verwoestte een brand het Palace of Westminster in Londen. Alleen de Westminster Hall werd gespaard. De kunstschatten die niet door brand verwoest werden, zijn tot en met 14 januari tentoongesteld in het British Museum in Londen.

In de Serpentine Gallery in Londen bronzen beelden en abstracte schilderijen van William Turnbull. Tot en met 7 januari.

In de National Portrait Gallery in Londen een tentoonstelling met portretten, gemaakt door Richard Cosway (1742-1821) en zijn vrouw Maria (1760-1838). Ze maakten modieuze miniatuurportretten van King George IV en zijn familie en vrienden, die een schoolvoorbeeld werden voor andere miniaturisten. Tot en met 18 februari.

Nooit eerder geëxposeerd werk van David Hockney maakt deel uit van een retrospectief van werken op papier dat de Royal Academy of Arts in Londen wijdt aan deze Engelse kunstenaar. Portretten, landschappen, stillevens en decor-ontwerpen zijn uit alle hoeken van de wereld bijeengebracht. Tot en met 28 januari.

In de Haywarth Gallery in Londen een grote tentoonstelling met kunst van Europese kunstenaars uit de periode van het nazi-regime, Art and Power: Europe under the Dictators 1930-1945. Tot en met 21 januari.

In The Haymarket in Londen staat The Master Builder (is: Bouwmeester Solness) van Ibsen, een produktie van Peter Hall. Met Gemma Jones, Victoria Hamilton en Alan Bates. Voorstellingen voor onbepaalde tijd.

OOSTENRIJK In het museum Ludwig in Wenen Self Construction. Deze tentoonstelling laat aan de hand van een selectie concrete voorwerpen verschillende - internationale - visies op het artistieke scheppingsproces zien. Uitganspunt van deze verkenning vormen de tradities van de jaren zestig. Met werken van onder anderen Vito Acconci, Robert Morris, Nam June Paik, Robert Smithson, en Roman Signer. Tot en met 25 februari.

In de Kunsthal in Wenen vanaf 15 december Faith, hope, love, death: ruim 100 werken uit de Albertina-collectie (grafische werken uit de veertiende en vijftiende eeuw) zijn samengebracht met 20ste-eeuwse werken van onder anderen Francis Bacon, Bruce Naumann, Barnet Newman, Marcel Duchamp. Tot en met 31 januari.

NEW YORK Canadees impressionisme uit de periode 1885-1920, een collectie van 65 schilderijen, is samengebracht in Visions of Light and Air. Tot en met 16 december in Americas Society (680 Park Avenue, t.h.v. 68th Street).

Tot komend voorjaar in het Museum of the City of New York (Fifth Avenue, t.h.v. 103d Street) een verzameling foto's en andere memorabilia over de tapdancer Charles Cook (1917-1991) onder de naam Cookie's Harlem. Ook in dit museum New York Now: Contemporary Cityscape Paintings, tot en met 24 februari.

Edvard Munch and Harald Sohlberg: Landscapes of the Mind, Amerikaanse meesterwerken van de collectie van de National Academy of Design (1083 Fifth Avenue, t.h.v. 89th Street). Tot en met 11 februari.

De samenstellers van de tentoonstelling Beat Culture and the New America: 1950-1965 beschouwen schilder Willem de Kooning als een onvervalste beat

nik. Verder ruim 200 meest uiteenlopende objecten, waaronder The Rose, het schilderij van Jay DeFeo dat naar verluidt enkele decennia lang niet is tentoongesteld. Tot en met 3 februari in het Whitney Museum of American Art (945 Madison Avenue).

Out of Sight Out of Mind, 'Uit het oog, uit het hart' is een multimedia tentoonstelling over sociale geschiedenis en krankzinnigheid. Met onder meer een 'rotatie machine', die in 1820 werd gebruikt om gekte te genezen, en 'abnormale' video-projecties. Tot en met 15 december bij Crosby Street Project, 113 Crosby Street.

In gallerie Signey Janis (110 West 57th Street) opnieuw aandacht voor vroeg werk van Piet Mondriaan, als aanvulling op de grote tentoonstelling in het MoMA. Met een voetnoot van de schilder Peter Halley, die met drie werken zijn beïnvloeding door Mondriaan tot uitdrukking brengt. Tot en met 9 december.

Het Metropolitan Museum of Art heeft werken van Francisco Goya (tekeningen en schilderijen) op chronologisch wijze tentoongesteld. Tot en met 31 december. Goya at the Metropolitan, Fifth Avenue & 82nd Street, New York.

Is het nu wel of geen echte Rembrandt, vragen bezoekers zich nu af in The Metropolitan Museum of Art (1000 Fifth Avenue, 82nd Street), waar tot en met 6 januari de 'verklarende' expositie Rembrandt/Not Rembrandt te zien is. Met 55 eigen schilderijen, en een selectie van dertig tekeningen en 32 prenten.

BELGIE

De Hongaarse dirigent Ivan Fischer en de Duitse meesterregisseur en ontwerper Karl-Ernst Herrmann leiden in de Opera van Brussel een nieuwe produktie van Rossini's Il Turco in Italia. In de hoofdrollen zingen onder anderen Tiziana Fabbricini en de bariton José van Dam. De Munt verwacht een grote toeloop. Vandaar een lange reeks (zestien) voorstellingen, van 16 december tot en met 7 januari.

In Deweer Art Gallery (Tiegenstraat 6a) in Otegem tussen Gent en Kortijk een tentoonstelling van zeven schilderijen en een sculptuur van de Duitse kunstenaar Gerhard Merz die kunst terug wil voeren tot beeldende middelen als maat, kleur en licht. In de bovengalerie Britse Pop Art. Nog tot en met 10 december.

Zondag in De Voorruit in Gent het Koorie Festival: een manifestatie ter 'herwaardering' van de Aboriginal-cultuur. Met muziek, dans, film en een tentoonstelling.

Peter Brook regisseert Oh les beaux jours van Samuel Beckett. Van 14 tot en met 22 december in De Singel in Antwerpen. Het Filmmuseum Antwerpen presenteert ter gelegenheid van de voorstelling in december enkele films van Peter Brook.

Het Museum voor Sierkunst in Gent presenteert tot en met 3 maart de eerste Triënnale voor Vormgeving in Vlaanderen. Werk van ruim honderd ontwerpers.

Een experiment in het Gentse Museum voor Hedendaagse Kunst: tot en met 9 december de (verkoop)tentoonstelling 'verboden' voor bezoekers bóven de 18 jaar. Met werk van meer dan twintig prominente kunstenaars (Luc Tuymans, Michel François) voor betaalbare prijzen.

Freek de Jonge staat met zijn nieuwe programma De Morgenwijding van 6 tot en met 10 december in De Koninklijke Vlaamse Schouwburg in Brussel.

Vlaanderen en Castilië onderhielden vruchtbare contacten op het gebied van handel en cultuur. In de gotische kathedraal van Antwerpen is een expositie gewijd aan de gezamenlijke erfenis van de 15de en 16de eeuw. Schilderijen en andere kunstvoorwerpen uit kerken en kathedralen in de regio Castilla y León tonen de wisselwerking tussen Noord en Zuid. Tot en met 10 december. In het weekeinde zaterdag van 10 tot 15 en van 18 tot 21 uur, zondag van 13 tot 16 uur.

In het Museum voor Fotografie in Antwerpen een overzichtstentoonstelling van fotograaf Paul Huf. Tot en met 28 januari.

In Artbox (Westerlaan 17) in Waregem werk van Jacomijn van der Donk, Thérèse Houyoux en Nicolas Dings.

De Fluxus-beweging was een experimentele kunstbeweging in de jaren zestig. Tot en met 28 januari in het Hessenhuis (Falconrui 53) in Antwerpen In de geest van Fluxus: videodocumenten, films en reconstructies van onder anderen John Cage, Wim T. Schippers en Nam June Paik.

DUITSLAND De nieuwe Ring des Nibelungen-produktie van Daniel Barenboim en regisseur Harry Kupfer in de Berlijnse Staatsoper 'Unter den Linden' nadert haar voltooiing. Op 10 december gaat het doek op voor Wagners Götterdämmerung, met in de hoofdrollen Siegfried Jerusalem (Siegfried), Deborah Polaski (Brunnhilde) en John Tomlinson (Hagen). Herhalingen op 14 en 17 december. In maart komt als laatste (!) Das Rheingold aan de beurt, eigenlijk het eerste stuk van het vierluik. De complete Ring gaat dan nog een paar maal in mei.

Nog tot en met zondag in de Staatsgalerie Stuttgart George Grosz: Berlin - New York.

Ook de dubbeltentoonstelling van Pollock en Siqueiros in de Kunsthalle in Düsseldorf loopt zondag af.

De Duitse fotograaf Hans Gutmann emigreerde in 1939 naar Mexico waar hij als Juan Guzman reportages maakte. Een selectie uit deze Mexicaanse foto's, waaronder portretten van Diego Rivera en Frida Kahlo, in Museum Ludwig in Keulen. Tot half januari. In het Ludwig Museum eveneens, tot en met 28 januari, een retrospectief van Malevitsj.

Gustav Kluge exposeert zijn foto's in Produzentengalerie (Michaelisbrücke 3) in Hamburg, Konterfei. Tot en met 20 januari. Opening vanavond om 19 uur.

In Bedburg-Hau, een plaats onder Kleve, begint zondag in ArToll (Schmelenheide 6) een tentoonstelling van Duitse en Nederlandse kunstenaars, Vorspiel. Met werk van Frank Bezemer, Doro Krol, Jan Vos, Andrea Anatas, Ingrid Eichelhardt, Martin Müller en vele anderen. Tot en met 7 januari. Opening zondag om 15 uur.

In Villa Merkel in Esslingen am Neckar begint zondag Zero Italien, een overzichtstentoonstelling van de Italiaanse vertegenwoordigers van de internationale Nul-beweging. Met werk van Fontana, Manzoni, Castellani, Dadamaino en anderen.

Een groot overzicht van de prenten van de Britse tekenaar William Hogarth (1697-1764) in het Kupferstich-Kabinett, Güntzstrasse 34 in Dresden. Tot en met 2 februari.

ITALIE Zeven zalen foto's van plaatsen uit het leven van Pasolini. Tot en met 17 december in Palazzo Braschi, het museum van de stad Rome.

In het prehistorisch-etnografisch museum in Rome is een permanente tentoonstelling geopend over 8000 jaar oude vondsten in het meer van Bracciano bij Rome. In hetzelfde museum tot en met 31 december een expositie over oude woonculturen.

De stad van de film, de eerste honderd jaar van de Italiaanse cinema: set-reconstructies, kostuums, foto's, decorstukken, foto's en voorstellingen van beroemde films, de hele maand december van 13 tot 20 uur in Cinecittà, Rome. Tel. 0039-6-72286220.

In Toscane van 4 tot en met 12 december De plaatsen van het geloof: ruim 300 evenementen (exposities, congressen, lezingen, concerten, rondleidingen, thematische bezoeken) in anders ontoegankelijke bidhuizen van katholieken, moslims, protestanten en orthodoxen. Op 11 december om 21 uur zingt Franco Battiato in de Dom van Florence zijn Missa Arcaica. Tel. 0039-55-211828.

De 16de Internationale biennale van kleine sculpturen, tot en met 28 januari in Palazzo della Ragione en Giardini di Giotto, Padua.

De oorsprong van de metaalbewerking, tot en met 29 december in het archeologisch museum in Bergamo.

De mythe Marilyn, tot en met 14 januari in Palazzo della Civilità, EUR, Rome.

Het Orkest van Toscane opent het seizoen op 5 december in Livorno met werk van Sibelius en Brahms. Dirigent Lü Jia. Tel./fax 0039-55-242767/2480511.

De opening op 7 december van het operaseizoen van de Scala van Milaan met Die Zauberflöte is vanwege vakbondsconflicten nog onzeker. Voor de Scala-uitvoeringen van Madame Butterfly (dirigent: Riccardo Chailly; première 11 januari) reserveren van 4 tot en met 7 december van 12 tot 15 uur: 0039-2-861772/861781; binnen 48 uur bevestigen per fax 0039-2-861778.

De door Bill Gates gekochte codex Leicester van Leonardo da Vinci (de vroegere codex Hammer), tot en met 21 januari in Palazzo Reale, Milaan.

Aflopende exposities: werken van acht schilders over de kruisiging van Christus (tot en met 10 december in het museum voor gewijde kunst, Venetië); Andy Warhol (tot en met 11 december in Fondazione Mazzotta, Milaan); de collectie Farnese (tot en met 17 december in Museo di Capodimonte, Napels).

Gerestaureerd: Caravaggio's jeugdwerk Narcissus, herontdekt in 1913. Palazzo Barberini, Rome.

Geopend: het museum Quadreria in het Carità-complex in Venetië, met meesterwerken van Venetiaanse schilders afkomstig uit de magazijnen van het Academie-museum.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden