KUNSTAGENDA BUITENLAND

Ein deutscher Sammler, ein deutsches Auto laat kunst zien die geïnspireerd is op Duitslands meest bekende auto, de Kever, waaronder de verzameling kunst van Peter Ludwig....

DUITSLAND

Tot en met 27 augustus in Portikus in Frankfurt am Main recent fotografisch werk van Andreas Gursky (1955).

David Reed (1946) gebruikt film- en videobeelden als inspiratiebron voor zijn schilderijen, die gewoonlijk het formaat hebben van bioscoopbeelden. Het Kunstverein Stuttgart heeft tot en met 10 september een tentoonstelling met achttien schilderijen ingericht, samen met tien installaties van Beat Streuli.

In de Kunsthal in Düsseldorf tot en met 10 september een overzicht van Japans design sinds 1950. Tevens een foto-retrospectief van Otto Umbehr (1902-1980), beter bekend als UMBO. Met Laszlo Moholy-Nagy behoort hij tot de belangrijkste fotografen uit de Bauhaus-periode.

In het Museum Ludwig in Köln Unser Jahrhundert, Menschenbilder Bilderwelten, met werk van meer dan honderd kunstenaars. De tentoonstelling wil een overzicht geven van de kunst van deze eeuw. Het thema is het beeld van de mens in de moderne kunst. Tot en met 8 oktober.

In het Kunstmuseum Düsseldorf im Ehrenhof een presentatie van de eigen collectie design, Kunst und Design 1970-1990. Tot en met 20 augustus.

In het Haus der Kunst, Prinzregentenstrasse 1 in München, drieduizend schilderijen van onder anderen Rafael, Titiaan, El Greco en Parmigiano uit de verzameling van de invloedrijke Italiaanse familie Farnese. Tot en met 27 augustus.

Klangskulpturen - Augenmusik in het Ludwig Museum in Koblenz, is een tentoonstelling over het grensgebied tussen muziek en beeldende kunst. Met werk van Acconci, Beuys, Filliou, Hill, Horn, Oppenheim, Tinguely, Zorio en vele anderen. Tot en met 24 september.

Tot en met 27 augustus in de Schirn Kunsthalle in Frankfurt am Main Okkultismus und Avantgarde 1900-1915 - von Munch bis Mondrian.

In Kunstverein Grafschaft Bentheim in Neuenhaus een tentoonstelling over The Living Room, Eine Amsterdamer Galerie und die Achtziger Jahre. Het portret van de Amsterdamse galerie is samengesteld door Bart van de Ven, een van de oprichters van The Living Room. Tot en met 6 augustus.

In het museum Wolfsburg Italienische Metamorphose 1943-1968. Over de veranderingen in de kunst, film, mode en architectuur tussen 1943 en 1968. Tot en met 13 augustus.

FRANKRIJK

In Théâtre Lucernaire in Parijs deze zomer de reprise van Nous Theo et Vincent van Gogh, gespeeld door respectievelijk Jean Menand en Michel Derville. Informatie tel. 00 (33) 145445734.

Rudi van Dantzig tekent voor de choreografie van Tables d'Amour, een bijzonder project van dans, muziek en beeldhouwkunst van de Nederlandse beeldhouwster Ans Hey in de steengroeven van Lacoste in Zuid-Frankrijk. Muziek werd geschreven door Gilius van Bergeijk. Op 4, 5 en 6 augustus om 21.30 uur. Informatie: 020-6236169 of 00 (33) 90758660.

Christine Ruiz-Picasso, de weduwe van de zoon van Pablo Picasso en Olga Khoklova, mocht na de dood van haar man schilderijen van Picasso uitzoeken. In Carré d'Art in Nîmes is tot en met 3 september deze nooit eerder vertoonde privécollectie te zien.

In Musée des Beaux-Arts in Dijon Budapest 1869-1914: ruim honderd schilderijen van Hongaarse kunstenaars die beïnvloed werden door westerse kunst. Tot en met 8 oktober.

In de Bibliothèque Historique de la ville de Paris Mémoire de Marbre, een tentoonstelling over marmeren grafsculpturen in Parijs uit de periode 1804-1914. Tot en met 17 september.

Met Regards croisés presenteert Elac, het centrum voor hedendaagse kunst in Lyon de collectie van de Spaanse stichting La Caixa uit Barcelona. Met werk van Baldéon, Calvo, Cragg, Sevilla, Muñoz, Sherman, Tàpies en anderen. Tot en met 27 augustus.

In Fondation Cartier pour l'art contemporain, boulevard Raspail in Parijs, een installatie van Tinguely, een overzicht van pop-art kunstenaar Tom Wesselman en een tentoonstelling van de Zaïrese kunstenaar Bodys Isek Kingelez. Tot en met 10 september.

Sculpturen, tekeningen en schilderijen van Brancusi, tot en met 21 augustus in het Centre Georges Pompidou in Parijs.

BELGIE

In Antwerpen begint donderdag het tweeëntwintigste Free Music-festival, met onder anderen het duo van de Duitse rietblazer Peter Brötzmann en de Zwitserse slagwerker Michael Werthmüller, en het trio Ernst Reijseger (cello), Wolter Wierbos (trombone) en Alan Purves (slagwerk). Het driedaagse festival voor geïmproviseerde muziek vindt plaats in het Theater Zuidpool aan de Lange Noordstraat. Op 4 en 5 augustus onder vele anderen de pianist Fred van Hove, saxofonist Lol Coxhill, gitarist Hans Reichel en zangeres Lauren Newton.

Zanger Youssou N'dour en zijn band uit Senegal staan vanavond op het podium van Sfinks in Boechout, zaterdag treden daar op Lofti Bouchnak & Al Kindi (Tunesië), Ali Farka Touré (Mali), de Master Musicians of Jajouka (Marokko), Toto la Momposina (Colombia) en Remmy Ongala & Orchestre Super Matimila (Tanzania). Zondag de Sabri Brothers (Pakistan), Manu Dibango (Kameroen) met Mory Kante (Mali) en Bonga (Angola), en Papa Wemba & Molokai (Zaïre)

John Vink is een Belgische reportagefotograaf die sinds kort voor fotobureau Magnum werkt. Vluchtelingen in de wereld is een tentoonstelling van zijn werk in het Museum voor fotografie, Waalse Kaai 47 in Antwerpen. Tot en met 17 september.

Van 29 juli tot en met 12 augustus in Brugge het Festival Musica Antiqua, waar traditioneel J.S. Bach centraal staat. Dit jaar extra aandacht voor theatermuziek van Henry Purcell. Op 31 juli in de Jacobskerk de New London Consort olv Philip Pickett met de zes Brandenburgse concerten van Bach. Op 12 augustus Bach's Messe h-moll door het Kammerchor & Barockorchester Stuttgart olv Frieder Bernius. Solisten: Ruth Ziesak en Andreas Scholl. Tegelijkertijd het meest prestigieuze concours voor klavecimbel en pianoforte met deelnemers uit 24 landen (finales op 5 augustus). Verder veel recitals en een tentoonstelling van traditioneel gebouwde instrumenten, waaraan zestig instrumentenmakers meewerken (van 1 tot en met 5 augustus in de Hallen van het Belfort). Informatie: tel. 00 (32) 50 332283 en 448686.

In Kunstcentrum Oud Sint-Jan te Brugge de schilderijententoonstelling Van realisme tot symbolisme, over de Belgische avantgarde. Tot half oktober.

In het Museum van Hedendaagse Kunst in Gent Corpus delicti, een groot overzicht moderne kunst uit privé-verzamelingen. Tot en met 3 september.

ITALIE

Accumulazioni, een door Rudi Fuchs ingerichte tentoonstelling van gefotografeerde vensters van Jan Dibbets en een slingerende tafel van Mario Merz in de door Sol LeWitt beschilderde expositieruimte van Zerynthia in Paliano, iets ten oosten van Rome. Tel. 0039775-533650.

Miró, Dalí, Picasso en het Spaanse surrealisme 1924-1939, vanaf vandaag tot en met 22 oktober in Palazzo Forti, Verona.

Overzichtstentoonstelling van de surrealistische schilder André Masson (1896-1987), tot en met 15 oktober in Museo Archeologico, Aosta.

De stenen van Matta, werken van de Chileense beeldhouwer, gemaakt tussen 1936 en 1995. Tot en met 21 oktober in de rotskerken van Matera, Basilicata.

Tachtig zelfportretten van de grootste 20ste-eeuwse Italiaanse schilders, tot half oktober in Palazzo dei Diamanti, Ferrara.

Vier eeuwen na de brand van de Dom van Pisa zijn tot en met 8 oktober de gerestaureerde fresco's van het priesterkoor (van onder anderen Andrea del Sarto, Beccafumi en Sodoma) te bezichtigen.

De 15de editie van het festival van klassiek toneel Orestiade in Gibellina in Sicilië is van 27 juli tot eind september, met onder meer het Nationaal Legertheater van Moskou in de Orestea van Aeschylus onder regie van de Duitser Peter Stein.

Veertig portretten uit de 16de tot de 18de eeuw van de Medici en met hen bevriende leden van andere Europese vorstenhuizen, tot en met 30 oktober in de Sala Bianca in Palazzo Pitti, Florence.

De rivier de Po als thema van schilders, dichters, romanciers en cineasten in de laatste honderd jaar. Tot en met 30 augustus in het Castello van Mesola.

In Bassano bij Venetië, centrum van de produktie van grappa, is het eerste museum geopend dat geheel is gewijd aan dit gedistilleerd.

GROOT-BRITTANNIE

In het Design Museum in Londen Paper Money, een tentoonstelling over de geschiedenis van papiergeld. Tot half oktober.

In de Barbican Art Gallery in Londen George Rodger, a photographic journey, een overzicht van een van de pioniers van de fotojournalistiek, die afgelopen maandag overleed. Rodger was medeoprichter van het bureau Magnum Photos (tot en met 28 augustus).

Het Russische balletgezelschap Kirov staat nog tot 12 augustus in het Coliseum in Londen. Op 28, 29, 31 met The Fountain of Bakhchisarai, op 1, 2, 3, 7, 8 en 9 augustus met The Firebird, Les Sylphides en Scheherazade. Tel. 00 (44) 171 6328300.

De Hamilton's Gallery, 13 Carlos Place, in Londen toont een selectie van foto's van André Kertész. Hij maakte portretten van Chagall, Colette en Calder. Tot eind augustus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden