KUNSTAGENDA BUITENLAND

In de Kunsthal in Düsseldorf een retrospectief van honderdtachtig foto's van Otto Umbehr (1902-1980), beter bekend als UMBO. Samen met Laszio Moholy-Nagy is hij een van de belangrijkste fotografen uit de Bauhaus-periode....

DUITSLAND

Het Sleeswijk-Holstein Muziek Festival bestaat 10 jaar en biedt tot en met 20 augustus in dertig steden tientallen concerten. In Heide (Tivoli) op 10 juli cellist Heinrich Schiff met Sjostakovitsj, Beethoven en Chopin - op 11 juli is Schiff in Lübeck (Holstentorhalle); op 8 juli in Kiel (Petruskirche) de tenor Christoph Prégardien met liederen van Schubert en Schumann, begeleid door Andreas Staier op fortepiano - op 9 juli is het duo in Rellingen (Kirche); op 21 juli in het kasteel in Kiel een recital door de mezzosopraan Teresa Berganza; Dietrich Fischer-Dieskau treedt op 18 juli in het kasteel in Kiel op met een Hindemith-programma.

Op 9 juli begint in het Museum Ludwig in Köln Unser Jahrhundert, Menschenbilder Bilderwelten, met werk van meer dan honderd kunstenaars. De tentoonstelling wil een overzicht geven van de kunst van deze eeuw. Het thema is de manier waarop het beeld van de mens in de moderne kunst. Tot en met 8 oktober.

In het Haus der Kunst, Prinzregentenstrasse 1 in München, drieduizend schilderijen van onder anderen Rafael, Titiaan, El Greco en Parmigiano uit de verzameling van de invloedrijke Italiaanse familie Farnese. Tot en met 27 augustus.

Tot en met 27 augustus in de Schirn Kunsthalle in Frankfurt am Main Okkultismus und Avantgarde 1900-1915.

Das alte China, Menschen und Götter im Reich der Mitte is een tentoonstelling in Villa Hügel in Essen met kunst en gebruiksvoorwerpen uit het Oude China. Tot en met 5 november.

In de Deichtorhallen in Hamburg een retrospectief van de Amerikaanse fotografe Cindy Sherman. Cindy Sherman, fotografien 1975-1995, tot en met 30 juli.

In het museum Wolfsburg Italienische metamorphose 1943-1968. Over de veranderingen in de kunst, film, mode en architectuur tussen 1943 en 1968. Tot en met 13 augustus.

In het Westfälischen Landesmuseum Münster de tentoonstelling Johann Conrad Schlaun, Architektur des Spätbarock in Europa, en Baroque laser, een laserinstallatie van de Koreaan Nam June Paik. Tot en met 6 augustus.

BELGIE

Zaterdag begint Poëziezomer, een jaarlijkse manifestatie die poëzie en beeldende kunst met elkaar verbindt in het dorpje Watou (nabij Poperinge). Dit keer ingevuld door beeldend kunstenaar en theatermaker Jan Fabre: 3x7 kamers, 3x7 gedichten. Tot en met 3 september.

Salif Keita is zaterdag in het Couleur Café, Brussel.

Het openluchtmuseum voor beeldhouwkunst Middelheim in Antwerpen heeft deze zomer een tentoonstelling van Per Kirkeby. Tot en met 3 september.

In het cultureel centrum Scharpoord in Knokke-Heist van 14 tot en met 23 juli de 'Beurs voor jonge kunst': éénendertig galeries uit België, Nederland, Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk presenteren elk drie kunstenaars die de 40 nog niet hebben bereikt. Dagelijks geopend van 15 tot 21 uur.

De grote Cobra-tentoonstelling in het gebouw Meir 47, voorheen veilinghuis Campo, in Antwerpen is verlengd tot en met 30 juli.

In De Warande in Turnhout de tentoonstelling Opwinding van Marc De Roover, die deels is afgestemd op de 'architecturale eigenheid' van het gebouw. Tot en met 20 augustus.

In het pand Old England aan de Coudenberg in Brussel een presentatie van de collectie van het FRAC Nord-Pas de Calais, een regionaal fonds voor hedendaagse kunst. Met veel internationale namen, zoals Beuys, Buren, Sol LeWitt, Pistoletto en Warhol, in totaal meer dan tweehonderdvijftig werken. Les fragments du désir duurt tot en met 15 augustus.

Het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren toont zijn schatten: honderden kunsthistorische voorwerpen uit Midden-Afrika. Verborgen schatten tot en met 25 november.

ITALIE

Het grootste jazzfestival van Italië, Umbria Jazz, speelt zich van 7 tot en met 17 juli af in Perugia en omgeving.

Het onlangs door Bill Gates gekochte handschrift van Leonardo da Vinci wordt, in het kader van de Biennale van Venetië, voor het eerst tentoongesteld in Palazzo Querini Dubois. Van 15 juli tot eind september.

Duizend vondsten uit de Romeinse tijd uit twee begraafplaatsen in Aquileia, tot eind december in het Castello van Udine.

Een reusachtige installatie van bamboe van de Japanse kunstenaar Hiroshi Teshigahara, tot en met 24 september in het Palazzo Reale in Milaan.

Eerste expositie in Italië van de Australische fotograaf Paul Ferman, tot en met 29 juli in Galleria Pino Casagrande, Rome.

Sculpturen en tekeningen sinds 1963 van Giuliano Vangi, tot en met 30 oktober in Forte Belvedere, Florence.

De Spaanse beeldhouwer Miguel Berrocal exposeert tot en met 22 oktober in Palazzo Forti, Verona.

Nog tot en met 16 juli het Festival van Spoleto.

FRANKRIJK

In Avignon begint vandaag de negenenveertigste editie van Festival d'Avignon, het grote dans- en theaterfestival dat dit jaar als thema India heeft gekozen. Met produkties van onder anderen Pina Bausch, Jérome Deschamps, Ariane Mnouchkine. Informatie: 00 33 90 141414.

In het Pavillon du Musée Fabre in Montpellier een retrospectief van Jean Hugo (1894-1984). Een poging tot herwaardering van een schilder die in het buitenland, met name in Japan, meer roem kende dan in eigen land. Tot en met 24 september.

In het Musée Matisse in Le Cateau-Cambrésis, een stadje in de buurt van Valenciennes en Saint-Quentin, een dertigtal foto's van Matisse, gemaakt door Cartier-Bresson. De kunstenaars ontmoetten elkaar voor het eerst in 1943.

Na een grondige restauratie heeft het Musée des Beaux-Arts van Blois haar deuren weer geopend. Het kasteel dat een rijke, nationale geschiedenis kent, beschikt over een aardige collectie schilderijen en beeldhouwkunst. Tot eind augustus dagelijks geopend van 9 tot 20 uur.

In het Musée d'Unterlinden in Colmar een overzicht van Jean Hélion (1904-1987), maker van het befaamde Figure tombée uit 1939 dat geldt als een schoolvoorbeeld van abstracte schilderkunst. Tot en met 3 september.

Musée Granet in Aix en Provence stelde een tentoonstelling samen met Egyptische kunstvoorwerpen uit het Louvre in Parijs, die een beeld geven van het leven van de laatste farao's tot vierhonderd jaar voor Christus. Tot en met 26 november.

Sculpturen, tekeningen en schilderijen van Brancusi, tot en met 21 augustus in het Centre Georges Pompidou in Parijs.

Aan de hand van een groot aantal houten maquettes, documenten, tekeningen en schilderijen van onder anderen Michelangelo en Da Vinci geeft de expositie Architecture de la Renaissance Italienne een overzicht van de architectuur in Italië in de vijftiende en zestiende eeuw. In het Musée des Monuments Français in Parijs, tot en met 31 juli.

Velléité is een tentoonstelling van recente sculpturen, installaties, video's en foto's van Jana Sterbak. Tot en met 17 september in het Musee d'Art Moderne in Saint Etienne. Tot en met 19 juli ook sculpturen van Tony Smith (1912-1980).

ZWITSERLAND

Het Montreux Jazzfestival brengt tot en met 16 juli jazz, wereldmuziek en pop. Vanavond George Clinton, zaterdag Milton Nascimento, zondag Guru's Jazzmatazz, maandag Marianne Faithfull en Van Morrison, dinsdag B.B. King, Wilson Pickett, woensdag Sapho en Jamriquai, donderdag Tony Bennett, Randy Crawford.

In Galerie Littmann in Basel tot en met 20 augustus foto's van Robert Mapplethorpe.

In het Museo Cantonale d'Arte in Lugano negentig schilderijen en aquarellen van Wassily Kandinsky, deels afkomstig uit Zwitserse privéverzamelingen. Tot en met 8 oktober.

GROOT-BRITTANNIE

Het festival Ameida Opera in Londen brengt met Igor's Boogie 1-6 - een serie van zes concerten - retrospectieven van Frank Zappa, Conlon Nancarrow en Franco Donatoni, uitgevoerd door het Composer's Ensemble (op 9, 16 en 19 juli) en Capricorn (op 15 en 16 juli); op 21 juli een gezamelijke uitvoering. Op 9, 14, 17 en 22 juli de opera Powder her face van Thomas Adès. Op 13 juli de première van de opera East and West van Ian McQueen (op 13, 15, 18, 20 en 22 juli). Het festival speelt zich af in het oude Almeida Theatre, Almeida Street, Islington in Londen. Informatie: 00 44 (01) 71 3594404.

Porthmeor Beach: A Century of Images, tot en met 8 oktober in Tate St Ives in Cornwall, geeft een beeld van het werk van de kunstenaars die van St Ives een centrum voor kunstenaars maakten, van Julius Olsson tot Barbara Hepworth.

Op 11 juli begint in de Tate Gallery in Londen de vierde tentoonstelling in een serie over William Blake (1757-1827).

In de Scottisch National Gallery of Modern Art in Edinburgh From London: Bacon, Freud, Kossoff, Andrews, Auerbach, Kitaj. Tot en met 5 september.

In Royal Academy of Arts in Londen de jaarlijkse zomertentoonstelling, die de grootste 'open' tentoonstelling van hedendaagse kunst is in de wereld. Tot en met 13 augustus.

Op het festival in Glyndebourne dirigeert Andrew Davis Rossini's opera Ermione, en Makropoulos van Janacek. Birtwistle's The second Mrs. Kong wordt herhaald. Tsjaikovski's Pique Dame en Mozarts Clemenza en Don Giovanni staan onder leiding van Gennadi Rozdjestvenski, Mark Elder en Yakov Kreizberg. Huisorkest is The London Philharmonic; in Don Giovanni maakt het plaats voor The Orchestra of the Age of Enlightenment. Tot en met 27 augustus. Tel. 00 (44) 273813813.

In het Designmuseum in Londen Frank Lloyd Wright in Chicago, over de vroege jaren van deze grote Amerikaanse architect, van zijn 'Prairie'-jaren tot aan de tijd van de Larkin Administration Building. Tot en met 3 september.

In het Alwych Theatre in Londen het nieuwe stuk van Tom Stoppard, Indian Ink. Met Felicity Kendal als Flora. Stoppard's Arcadia is te zien in het nabij gelegen Haymarket. Tot september.

Landscapes of France: Impressionism and its revivals, in de Hayward Gallery in Londen. Topstukken van Monet, Renoir, Pissarro en Cézanne worden getoond in de context van hun tijd met traditionele schilderijen uit de Parijse 'Salon'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden