KUNSTAGENDA BUITENLAND

Op 14 september begint in Tate Gallery Liverpool een expositie van Rachel Whiteread. Whiteread, van wie deze maand op de Judenplatz in Wenen een holocaust-monument wordt onthuld, maakt sculpturen in gips en rubber....

GROOT-BRITANNIE

In het British Museum in Londen opent vandaag de grote tentoonstelling Mysteries of Ancient China. New discoveries from the early dynasties. Tot en met 5 januari 1997.

De tentoonstelling Samples in The Photographers' Gallery in Londen laat zien hoe er door de eeuwen heen is gedacht over de bovennatuurlijke kracht van de mens: de mens als machine. Tot en met 2 november.

Op 25, 26 en 27 september geeft Emmylou Harris een concert in The Jazz Cafe, Parkway in Londen.

De Schotse comedienne Rhona Cameron, die het BBC-programma Gaytime TV presenteerde, staat tot en met 28 september met haar stand-up act in Drill Hall, Chenies Street in Londen.

In de National Portrait Gallery in Londen tot en met 20 oktober het reisverslag van Christopher Stevens die wekenlang in Bombay en Madras verbleef. Hij was gefascineerd door de tegenstelling tussen het beeld dat de Indiase film van de Indiase samenleving schetst en de werkelijkheid.

A fetish to beauty is een tentoonstelling van de fofograaf Erwin Blumenfeld (1897-1969). Het is het eerste grote retrospectief dat van hem is samengesteld. Met 250 foto's, maar ook tekeningen, schilderijen en collages. Tot en met 15 december in de Barbican Art Gallery in Londen.

'Foley kunstenaars' zijn specialisten in geluidseffecten voor films. Tacita Dean maakte een verhaal op basis van geluidseffecten. Tot en met 10 november is het te horen in de Tate Gallery in Londen.

Een nieuwe generatie architecten afkomstig uit 10 landen presenteert zich tot en met 21 september in RIBA Centre in Londen.

Vandaag en zaterdag nog in het Stephen Joseph Theatre in Scarborough It could be any one of us van Alan Ayckbourn.

FRANKRIJK

In het Grand Palais in Parijs begint woensdag de tentoonstelling Nara, boeddhistische schatten uit het oude Japan, Le temple du Kofukuji. Tot en met 9 december.

In het Institut Néerlandais (Rue de Lille) in Parijs tot en met 27 oktober Avant-première d'un musée, le Musée d'art contemporain de Gand. Een tentoonstelling met een zestigtal belangrijke werken uit de collectie van het Museum van Hedendaagse Kunst in Gent, samengesteld door Jan Hoet.

In het Musée national de Céramique in Sèvres begint zaterdag de tentoonstelling Le rouge et le noir, een overzicht van het keramiek van Pierre Bayle. Tot en met 1 december.

De Galerie Nationale du Jeu de Paume in Parijs wijdt een groot overzicht aan 'een eeuw Engelse beeldhouwkunst', met werk van onder anderen Epstein, Moore, Caro, Cragg en Flanagan. Tot en met 15 september.

In het Musée d'Art Moderne in Villeneuve d'Ascq tot en met 15 september Collections, collection: een hernieuwde en uitgebreidere presentatie van de vaste collectie. Voor de eerste keer sinds de opening van het museum dertien jaar geleden is de schenking Masurel geheel te zien, met meesterwerken van Bracque, Picasso, Léger en Modigliani.

In Musée d'Unterlinden in Colmar een overzicht van de Duitse kunstenaar Otto Dix (1891-1969). Hij is de tekenaar en schilder van de oorlogswaanzin, die hij tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog aan den lijve ondervond. De tentoonstelling Otto Dix et les maîtres anciens laat zien hoe Dix zich liet inspireren door renaissancistische meesters. Tot en met 1 december.

Een kleine honderd Afrikaanse maskers in Musée Dapper in Parijs. Tot en met 30 september.

In Musée des Beaux-Arts in Rouen tot en met 14 oktober de tentoonstelling Modigliani inconnu, 280 tekeningen van Modigliani afkomstig uit de collectie van zijn mecenas Paul Alexandre.

In 1946 begon Picasso te werken in een studio in het huidige Musée Picasso in Antibes. Daarom nu de expositie 1946, the art of reconstruction, een overzicht van het werk van kunstenaars die in 1946 in Frankrijk werkten. Een jaar vol drang naar vernieuwing. Tot en met 30 september.

De verbeelding van het lichaam, van Man Ray tot nu, is het thema van de expositie L'Art au corps in de MAC, galeries contemporaines des musées, in Marseille. Tot en met 15 oktober.

De mens is altijd jaloers geweest op de vogel. Hoe jaloers, dat valt te zien op de expositie Comme un oiseau in de Parijse Fondation Cartier (Boulevard Raspail 261) waar door middel van kunstwerken en natuurhistorische voorwerpen het vogeluniversum wordt verkend. Tot en met 13 oktober.

Een honderdtal schilderijen en tekeningen uit de periode van de Russische romantiek, afkomstig uit het Museum voor Schone Kunsten van het Russische Tver, zijn uitgeleend aan Musée de Picardie in Amiens. Tot en met 3 november zijn onder meer werken te zien van Soroka, Chtchedrine en Alekseev.

Een groot retrospectief van Francis Bacon in het Centre Georges Pompidou in Parijs. Tot en met 14 oktober.

OOSTENRIJK

Nog tot en met 30 september in het Brucknerhaus in Linz het Brucknerfestival, met een cyclus van negen Brucknersymfonieën, door het Bruckner Orchester Linz, het orkest van de Weense omroep ORF, het Gewandhausorkchester Leipzig, de Wiener Philharmoniker, de Münchner Philharmoniker, het Londense Philharmonia Orchestra en andere gerenommeerde Klangkörper. Dirigenten zijn onder meer Wolfgang Sawallisch, Pierre Boulez, Lorin Maazel en Sergiu Celibidache. Verder nieuwe opera van Peter Androsch en Harald Kislinger (Geschnitzte Heiligkeit), solistenconcerten en kamermuziek. Tel. 00-43-7327612; fax 783745.

ZWITZERLAND

In Kunstmuseum Bern begint vandaag de tentoonstelling Massaker Metamorphosen Mythologien, een overzicht van de schilder Masson (1896-1987). Tot en met 24 november.

Een overzicht van het videowerk van Diana Thater, van 15 september tot en met 3 november in Kunsthalle Basel, Selected Works 1982-1996.

In de videokunst is het lichaam een belangrijk thema. Het Kunstmuseum Basel heeft dit gegeven als uitgangspunt genomen voor de expositie Fremdkörper. Tot en met 29 september.

DUITSLAND

Danach und Danach, Angesehen - in Ostdeutschland is een expositie van foto's van Klaus Dierssen en Ditmar Schädel, gemaakt in Oost-Duitsland. Tot en met 13 oktober in Städtische Galerie Nordhorn in Nordhorn (vlakbij de Nederlandse grens, ter hoogte van Denekamp).

In de Neue Pinakothek in München Die Münchner Tafeln und der Hochaltar von San Marco in Florenz, een tentoonstelling van Fra Angelico. Tot en met 17 november.

In Galerie Hohenthal und Bergen (Bismarckstrasse 60) in Keulen de fototentoonstelling Berlin van Dominique Nabokov. Tot en met 5 oktober.

De Nederlandse choreograaf Sushan Kinoshita exposeert in de Kunstverein München, samen met Christine en Irene Hohenbüchler, Karen Kilimnik, Caro Niederer en Joëlle Tuerlincks. Doppelbindung, Linke Maschen, tot en met 22 september.

In het kader van de BerlinerFestwochen (tot en met 30 september) gaat in de Gropius Bau in Berlijn op 15 september de tentoonstelling Marianne und Germania open, over de relatie van Frankrijk en Duitsland vanaf de Franse Revolutie tot en met de Frans-Duitse Oorlog. Voorts in het festival Simon Rattle en zijn orkest van Brimingham, Kurt Masur en The New York Philharmonic en de Tsjechische Philharmonie onder leiding van Gerd Albrecht. De Junge Deutsche Philharmonie en vijf Berlijnse orkesten (voorop de Berliner Philharmoniker onder leiding van Claudio Abbado, Franz Welser-Möst en Günter Wand) spelen thuiswedstrijden. Verder koorconcerten, recitals (Pollini, Barbara Bonney) en veel kamermuziek (Vermeer Quartet, Guarneri Quartet en ensembles met Sabine Meyer en Viktoria Mullova). Tel. 00-49-3025489-250.

Het Schlossmuseum in Murnau toont vijftig schilderijen van Gabriele Münter (1877-1962) uit de periode 1908-1960. Gabriele Münter behoorde tot de expressionistische avant-garde en schilderde voornamelijk het landschap van Murnau. Tot eind september.

BELGIE

Sam Bogaerts regisseert De Troje trilogie van Koos Terpstra bij Malpertuis. Op 13, 14, 19, 20 en 21 september in het Malpertuis-aan-zee in Oostende.

In Monty, Antwerpen speelt Blauw Vier vandaag, zaterdag en zondag Cyrano, een familievoorstelling voor iedereen vanaf 14 jaar. Door Rostand geschreven voor zestig acteurs, door Blauw Vier gespeeld door drie acteurs, die er 'met ouderwetse theatermiddelen, een hoop lawaaierige ouwe rommel en veel vuur tegenaan gaan'. Op 22, 25, 26 en 27 september in De Kopergietery in Gent.

Het Africa Museum in Tervuren schetst via een grote collectie gebruiksvoorwerpen een beeld van de verschillende volkeren van Ethiopië. Aethiopia, tot en met 21 september.

In Galerie Micheline Szwajcer (Verlatstraat 14) in Antwerpen een tentoonstelling van Dan Graham. Tot en met 12 oktober.

Het overzicht van sierkunstenaar en edelsmid Jan Eisenloeffel in het Museum voor Sierkunst en Vormgeving in Gent, duurt nog tot en met 15 september.

Honderd jaar geleden weigerde de kunstvereniging La Libre Esthétique James Ensors tekening Baden te Oostende tentoon te stellen. Nu eert België één van haar grootste kunstenaars met de uitgave van een nieuw biljet van 100 franc met een detail van de tekening, èn een expositie rond Baden te Oostende. Aan de hand van foto's, affiches en prenten wordt een impressie gegeven van het vroegere badtoerisme in Oostende. Tevens is een aantal satirische werken van Ensor en tijdgenoten te zien. In de Venetiaanse Gaanderijen (Zeedijk/Parijsstraat) in Oostende, tot en met 30 september.

Generaties Belgen zijn in de jaren vijftig en zestig opgegroeid met 's Lands Glorie, de geschiedenis van België met de expressieve prenten van Jean-Léon Huens - van de prehistorische 'oude Belgen' in spelonken tot de haast fotografische staatsieportretten van de Belgische dynastie. Het museum Arnold van der Haegen (Veldstraat 82) in Gent toont nu 150 originele prenten van Huen. Historia Nostalgia, tot en met 15 september.

In het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen een tentoonstelling van Liliana Morro, tot en met 3 november.

Forms into time is een overzicht van de Britse beeldhouwer David Nash. Tot en met 3 november in het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen. In het MUHKA ook een installatie van de Britse kunstenaar Max Couper, die per boot reizen maakt op basis van imaginaire landkaarten. The Plot, ook tot en met 3 november. Zijn boot is ter hoogte van het MUHKA op het droge gehesen.

De tentoonstelling over Jean Cocteau in het Casino van Spa is verlengd tot en met 15 september. Manuscripten, illustraties, brieven en andere persoonlijke zaken.

In galerie De Velinx in Tongeren een expositie van fotojournalist Patrick De Spiegelaere. Tot en met 15 oktober.

NEW YORK

In The Museum of Modern Art, 11 West 53 Street New York, tot 5 november de veelgeprezen presentatie van Dutch design zoals dat de afgelopen tien jaar is geproduceerd: eigenzinnig, humoristisch en sober.

The Illegal Camera omvat werk van Nederlandse fotografen, gemaakt tijdens de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog. Tot en met 1 december in het Jewish Museum (1109 Fifth Avenue, t.h.v. 92nd Street).

Werk van Miró, Calder, Jim Henson en Bill Baird is verzameld in de New York Public Library for the Performing Arts (40 Lincoln Center Plaza, t.h.v. Amsterdam Avenue). Tot en met 28 september: Puppets and Performing Objects in the 20th Century.

Beeldhouwwerken, schilderijen en werken op papier, daterend uit de periode 1931 tot 1985 zijn bijeen gebracht in Meret Oppenheimer: Beyond the Teacup. Tot en met 9 oktober in het Solomon R. Guggenheim Museum (1071 Fifth Avenue, t.h.v. 89th Street).

Een retrospectief met circa 180 werken van Winslow Homer zijn tot en met 22 september te bezichtigen in het Metropolitan Museum of Art (Fifth Avenue, t.h.v. 82nd Street), met tekeningen en schilderingen uit de periode 1863 tot en met 1909.

De tentoonstelling Africa: The Art of a Continent, tot en met 29 september in het Guggenheim Museum (1071 Fifth Avenue, t.h.v. 89th Street) bestaat uit meer dan vijfhonderd werken: beeldhouwwerken, muurschilderingen, sieraden, textiel.

An American Story in het Whitney Museum of American Art (945 Madison Avenue, t.h.v. 75th Street) toont schatten uit de twintigste-eeuwse Amerikaanse kunst. Tot en met 6 oktober.

ITALIE

Russische ikonen van de 13de tot de 19de eeuw uit de collectie Ambrosiano Veneto, een van de belangrijkste ikonencollecties in het Westen. Tot en met 1 december in Fondazione Cini, San Giorgio-eiland, Venetië.

Tekeningen, schilderijen, fresco's, sculpturen en gouden medailles van Pisanello (1395-1455), tot en met 8 december in het Museo di Castelvecchio, Verona.

De eerste monografische expositie van de schilder Domenico Fetti (1588/89-1623), van 14 september tot en met 15 december in Palazzo Te en het Dogenpaleis in Mantua.

Gorizia in Noordoost-Italië viert zijn duizendjarig bestaan met een grote tentoonstelling van schilderijen uit de 18de eeuw, de Gouden Eeuw van de stad. Tot en met 17 november in het Castello van Gorizia.

Les années romantiques: de Franse schilderkunst van 1815 tot 1850, tot en met 17 november in Palazzo Gotico, Piacenza.

Marc Chagall, tot en met 3 november in Galleria Pananti, Piazza Santa Croce 8, Florence.

Werk van leraren en leerlingen van de 200 jaar oude schildersschool Accademia Carrara, tot en met 1 december in het Monasterio di San Agostino, Bergamo.

Werk van kunstenaars van de jaren tachtig en negentig uit de omvangrijke collectie van Giuseppe Panza di Biumo, tot en met 1 december in Palazzo delle Albere, Trente.

Sculpturen van de laatste twintig jaar van Francesco Somaini, tot en met 13 oktober in Rocca Malatestiana en Galleria Comunale, Cesena.

Balthus, tot en met 5 oktober in het Pausenpaleis in Viterbo.

Kunst en kunstnijverheid in Groot-Griekenland, tot 31 mei in het Archeologisch Museum, Tarente.

Art déco van het Bohemië tussen de twee wereldoorlogen, vanaf 14 september in Palazzo della Ragione, Padua.

De zesde internationale architectuur-biënnale van Venetië vindt plaats in de Giardini di Castello van 15 september tot en met 17 november. Tel. 0039-41-5218711.

Nog tot en met 22 september Venussen: sculpturen, grafiek en schilderijen sinds 1983 van Jim Dine, Museo Revoltella, Triëst.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden