KUNSTAGENDA BUITENLAND

In Galerie du Jeu de Paume in Parijs een overzicht van het werk van de Amerikaanse abstract-expressionistische schilder Sam Francis, die zich in de jaren vijftig in Frankrijk vestigde....

FRANKRIJK

De deposito- en consignatiekas in Saint Etienne koopt al jaren kunst aan van eigentijdse kunstenaars. In het Musée d'Art Moderne van Saint Etienne is tot en met 25 februari de collectie van deze 'Caisse des dépots et consignations' te zien, Collections, Collection.

In Parijs lopen de volgende tentoonstellingen af: in het Musée Picasso Picasso et la photographie (tot en met 31 december), in het Musée des Arts Asiatiques Guimet Chine, des chevaux et des hommes met kunstvoorwerpen uit Chinese koninklijke graven (eveneens tot eind december) in het Centre Georges Pompidou fotogrammen van Lászlo Moholy-Nagy (tot en met 1 januari). De grote Cézanne-tentoonstelling in het Grand Palais in Parijs loopt tot en met 7 januari.

De Opéra-Bastille speelt Puccini's La bohème in een nieuwe produktie onder leiding van James Conlon en regisseur Jonathan Miller. In de hoofdrollen zijn afwisselend Roberto Alagna en Roberto Aronica (Rodolfo) en Leontina Vaduva en Cristina Gallardo-Domas (Mimi) te zien. Lange reeks voorstellingen: tot en met 23 januari. De voorstellingen gaan vergezeld van een mini-expositie.

In het Théâtre des Jeunes Années in Lyon is tot en met 31 december een familievoorstelling van Humperdincks opera Hänsel und Gretel te zien.

In Maison de Balzac (Rue Raynouard 47) in Parijs een tentoonstelling over Balzac's avontuur als uitgever en drukker. Tot en met 7 januari.

LUXEMBURG

In Casino Luxembourg Main Stations met een indrukwekkende reeks exposanten: Barnett Newman, Jackson Pollock, Joseph Beuys, Marcel Broodthaers, Yves Klein, Andy Warhol, Sol LeWitt, Jasper Johns, Robert Ryman, Frank Stella, Jannis Kounellis, Bruce Nauman en Lawrence Weiner. Tot 13 maart.

Een overzicht van twintig jaar archeologisch onderzoek in Luxemburg in Musée National d'Histoire et d'Art in Luxemburg. De tentoonstelling bestrijkt een periode van de prehistorie tot aan de middeleeuwen. Empreintes du Passé, in het kader van de 'Culturele Hoofdstad' tot 17 maart.

DUITSLAND

In de Kunsthalle in Bremen een overzicht van Max Lieberman (1847-1935), de Duitse schilder die gefascineerd was door het moderne strandleven in Scheveningen en Noordwijk. Tot en met 24 maart.

Buried Secrets toont videofilms en installaties van Bill Viola. Tot en met 21 januari in de Kunstverein Düsseldorf.

De Zuidafrikaanse, in Amsterdam woonachtige kunstenaar Marlene Dumas exposeert haar Models in Portikus, (Schöne Aussicht 2) in Frankfurt, tot en met 28 januari.

Götz Friedrich en dirigent Rafael Frühbeck de Burgos leiden in de Deutsche Oper Berlin op 22, 25 en 29 december een geënsceneerde produktie van Carl Orff's Carmina Burana.

De Opera van Bonn speelt op 23, 28 en 31 december een minder bekende Puccini, La rondine.

De Opera van Detmold speelt op oudejaarsavond Johann Strauss' operette Eine Nacht in Venedig.

In de Opera van Duisburg brengt de huiséquipe tot en met 31 december (in het Duits) de beroemdste musical van Cole Porter, Kiss me Kate.

De Opera van Essen speelt een nieuwe produktie van Sjostakovitsj' spectaculaire opera Lady Macbeth van Mtsensk. Nog te zien op 29 december.

De Opera van Gelsenkirchen brengt op 25 en 29 december een nieuwe produktie van Mozarts Die Entführung aus dem Serail.

De Opera van Halle brengt 29 december een nieuwe produktie van Mozarts Don Giovanni.

Jan Latham-Koenig dirigeert in Karlsruhe een nieuwe reeks voorstellingen van Borodin's opera Prins Igor. Nog te zien op 22 en 29 december.

De spraakmakende ontwerpster-zonder-achternaam Rosalie is in de Opera van Neurenberg verantwoordelijk voor de aankleding van een nieuwe Elektra van Strauss. Voorstellingen op 22, 25, 26 en 28 december.

Duitsland krijgt maar niet genoeg van Humperdincks

sprookjesopera Hänsel und Gretel. Op 26 december is er weer een voorstelling te zien in het Thüringse Rudolstadt.

In het Haus der Geschichte der Bundesrepublik Deutschland in Bonn Blende Auf!: een overzicht van de jeugdfotografie in Duitsland in de periode 1960-1995.

Een foto-liefdesgeschiedenis van de bekende mode-ontwerper Karl Lagerfeld is te zien in museum Villa Stuck in München. Een persoonlijke hommage aan sterren uit de mode- en entertainmentwereld, onder wie Claudio Schiffer en David Copperfield. Tot en met 21 januari.

De Ottomaanse cultuur heeft in Europa een belangrijke betekenis gehad. Welke, dat is te zien in de Kunst und Ausstellungshalle in Bonn. Aan de hand van schilderijen, boeken, beelden, schitterend speelgoed en ongewone sierraden, krijgt de bezoeker een idee van de oosterse invloed op het Westen, van de vijftiende tot de negentiende eeuw. Tot en met 17 maart.

In de Deichtorhallen in Hamburg Beatles-foto's van Robert Freeman uit de periode 1963-1966: The Beatles - a private view. John Lennon met zijn Panda-beer - bijvoorbeeld. Tot en met 7 januari.

GROOT-BRITTANNIE

Een overzicht van jonge Britse en Ierse kunstenaars in de Art Gallery & Museum in Glasgow. Tot en met 21 januari.

Familievoorstellingen in Londen: in het Albany Theatre (Douglas Way) Aladdin door het gezelschap London Bubble, in het Little Angel Marionette Theatre (14 Dagmar Pass) King of Clowns en in Young Vic The Jungle Book.

'The Big MusicAl Jolson': Brian Conley schittert als Al Jolson in Jolson, de nieuwste smash hit musical in het Londense Victoria Palace Theatre.

In Drill Hall in Londen is onlangs South Pacific in première gegaan, de klassieke musical van Rodgers & Hammerstein. Met Patti Boulaye als Bloody Mary. Tot en met 20 januari.

Het London City Ballet brengt Cinderella in een choreografie van de jonge Matthew Hart, op muziek van Prokofjev. In Sadler's Wells, tot en met 6 januari.

In de Haywarth Gallery in Londen een grote tentoonstelling met kunst van Europese kunstenaars uit de periode van het nazi-regime. Art and Power: Europe under the Dictators 1930-1945. Tot en met 21 januari.

Tot en met 24 maart in de National Portrait Gallery in Londen ook de theater- en filmfoto's van James Abbe, een vooraanstaande Amerikaanse celebrity-fotograaf in de jaren twintig.

Een collectie werken op papier, vervaardigd tijdens de Tweede Wereldoorlog onder auspiciën van de War Artists Advisory Committee (de Britse Cultuurkamer) in de Tate Gallery in Londen. Werken van Edward Bawden, Henry Moore, Paul Nash en Eric Ravilious.

'Hide them in caves and cellars, but not one picture shall leave this island', zei Winston Churchill in juni 1940. De National Gallery in Londen toont tot en met 11 februari de geschiedenis van de National Gallery tijdens de oorlogsjaren via foto's, brieven en krantenberichten.

Dynasties, Painting in Tudor and Jacobean England 1530-1630, in de Tate Gallery in Londen, geeft een overzicht van de ontwikkeling van de schilderkunst in Engeland. Met onder meer werk van Holbein. Tot en met 7 januari.

Werk van zestig jonge Britse kunstenaars aangesloten bij het kunstenaarscollectief The London Group op Biennial Open Exhibition tot en met 7 januari in het Barbican Centre in Londen.

In de Hayward Gallery in Londen tot half januari meer dan twintigduizend foto's over het Duitsland van vóór de Tweede Wereldoorlog.

Het retrospectief van David Hockney in de Royal Academy of Arts (Piccadilly) in Londen duurt nog tot met 28 januari.

The Art of a Continent in de Royal Academy of Arts, de hoofdexpositie van de manifestatie Africa95 in Londen duurt nog tot en met 21 januari.

Op 16 oktober 1834 verwoestte een brand het Palace of Westminster in Londen. Alleen de Westminster Hall werd gespaard. De kunstschatten die niet door brand verwoest werden, zijn tot en met 14 januari tentoongesteld in het British Museum in Londen.

In de Serpentine Gallery in Londen bronzen beelden en abstracte schilderijen van William Turnbull. Tot en met 7 januari.

In de Whitechapel Art Gallery in Londen tot en met 25 februari een retrospectief van Emil Nolde. Met meer dan 60 schilderijen en 30 aquarellen en prenten.

BELGIE

De film mag dit jaar honderd jaar bestaan, de fascinatie van de mens voor het beeld is veel ouder. In de Caserne Fonck (Rue Ransonnet) in Luik een bezinning op de betekenis van 'het beeld'; Regard de l'homme sur l'image. De expositie is opgezet als een 'interactieve wandeling in de tijd en in de ruimte van het bewegende beeld'. Met onderweg magische lantaarns, de bioscoop van de gebroeders Lumière, de eerste televisies en veel virtuele beelden. Tot en met 17 maart.

Harry is alleen met Kerst. Althans, als hij niets onderneemt. Maar zal hij wel wat ondernemen? Harry's Christmas, een voorstelling over de omgangscodes rond Kerstmis, is in een regie van Hugo van Laere tot en met 13 januari te zien in Arca (Sint Widostraat 3-4) in Gent.

De Hongaarse dirigent Ivan Fischer en de Duitse meesterregisseur en ontwerper Karl-Ernst Herrmann leiden in de Opera van Brussel een schitterende produktie van Rossini's Il Turco in Italia. In de hoofdrollen zingen onder anderen Tiziana Fabbricini en de bariton José van Dam. Voorstellingen tot en met 7 januari.

In Antwerpen leidt Jos van Immerseel bij de Vlaamse Opera een nieuwe produktie van Handels komische opera Serse. Herhalingen op 26, 28 en 29 december.

In het Museum voor Fotografie in Antwerpen een overzichtstentoonstelling van fotograaf Paul Huf. Tot en met 28 januari.

In Artbox (Westerlaan 17) in Waregem tot en met 7 januari werk van Jacomijn van der Donk, Thérèse Houyoux en Nicolas Dings.

Architect/beeldend kunstenaar John Körmeling heeft veel ideeën, maar ze zijn zelden uitvoerbaar. Het Museum voor Hedendaagse Kunst Antwerpen (Leuvenstraat 32) toont zijn recente plannen (onder meer De Platte Auto). Tot en met 14 januari eveneens sculpturen, installaties en tekeningen van de Duitse kunstenaar Bernd Lohaus.

Tien jaar geleden overleed de kunstenaar Marc Chagall. In het Joods Museum èn in het Stadhuis, beide in Brussel, tot en met 31 december een eerbetoon aan Chagall. Met gravures uit zijn 'Bijbelcyclus', en foto's van Chagall door Izis.

De Oud Sint-Jan in Brugge heeft tot en met 7 januari recente sculpturen in huis van Britse kunstenaars. Met onder anderen Tony Cragg, Richard Deacon, David Nash, Cornelia Parker.

Op 11 april 1934 werd het paneel van de Rechtvaardige Rechters van het beroemde veelluik De aanbidding van het Lam Gods van de gebroeders Jan en Hubert Van Eyck ontvreemd, en is sindsdien nog steeds zoek. Het Centrum voor Kunst en Cultuur St Pietersabdij in Gent gaat met de expositie De stoutmoedige diefte van het Lam Gods in op de wereldwijde aandacht die aan deze onopgehelderde kunstroof is besteed. Tot en met 7 januari.

ITALE

Riccardo Muti herhaalt op 23, 29 en 31 december in de Scala van Milaan de openingsproduktie van het Milanese operaseizoen, Mozarts Die Zauberflöte.

Op 7 januari lopen de volgende belangrijke exposities af: Kandinski, Malevitsj en de Russische avantgardes, 1905-1922 in Palazzo Bricherasio, Turijn; Man Ray in Galleria d'arte moderna, Turijn; Raoul Dufy in Villa Medici (Franse Academie), Rome; Van Masaccio tot Caravaggio in Capodimonte-museum, Napels; zeventig panelen en fresco's van de 14de-eeuwse School van Rimini in Museo della Città, Rimini; Kunst in Milaan, 1906-1929 in Jaarbeurs van Milano, Porta Boezio, paviljoen 35; Maan, kruis, ster: hommage van islamitische, christelijke en joodse kunstenaars aan keizer Frederik II, koning van Sicilië in Palazzo Fizzarotti, Bari; De uitvinding van het landschap / Italiaanse schilderkunst van Morandi tot Schifano in Galleria Civica, Palazzina dei Giardini, Modena; beelden van Giacomo Manzù in Palazzo della Ragione, Bergamo; schilderijen van Ottone Rosai ter herdenking van zijn 100ste geboortedag in Palazzo Reale, Milaan; Modena voor de fotografie: acht fotografen, onder wie Ralph Eugene Meatyard, Cindy Sherman en Joan Fontcuberta in Foro Boario, Modena; gouden kunstvoorwerpen van Giampaolo Babetto in Collezione Peggy Guggenheim, Venetië.

Deze week zijn, na een restauratie van zeven maanden, de beroemde 'Spaanse trappen' aan de Piazza di Spagna in Rome weer opengesteld. Op de trappen mag niet meer gegeten of gedronken worden, zitten mag nog wel (tot middernacht). De souvenirverkopers zijn verjaagd.

Nieuw is de tentoonstelling Alexander de Grote - Geschiedenis en mythe, tot en met 21 mei in Palazzo Ruspoli, Rome.

Sieraden en andere objecten uit een bij Rome ontdekt meisjesgraf uit de tweede eeuw na Christus. Tot en met 18 februari in Accademia Valentino, Rome.

Grafisch werk van Chagall, tot en met 25 februari in Galleria Sagittaria, Pordenone.

Een overzicht van fotograaf Eugene Smith tot en met 28 januari in Galleria Civica, Padua.

NEW YORK

In het Metropolitan Museum of Art tot en met 7 april Textiles of Late Antiquity, door het behoud- en studiecentrum Antonio Ratti Textile. Tevens Six Flemish tapestries, zes Vlaamse wandkleden met christelijke afbeeldingen (tot eind maart), en (tot half januari) tachtig zwart-wit foto's van Hiroshi Sugimoto.

The Cloisters (Fort Tryon Park) is het bijgebouw van het Metropolitan Museum, waar middeleeuwse kunst is verzameld. Het is van dinsdag tot en met zondag te bezichtigen.

'Alles is afhankelijk van het diner', luidt de subtitel van de expositie Culinary Customs in Early New York. Tot en met 27 april in Fraunces Tavern Museum (54 Pearl Street).

Tien Decennia in de New York Public Library for the Performing Arts (40 Lincoln Center Plaza, ter hoogte van Amsterdam Avenue en 65th Street) toont objecten die in de vorige eeuw werden gebruikt voor uitvoerende kunsten in de Verenigde Staten. Tot en met 20 april.

In galerie CDS (76 East 79th Street) Latijnsamerikaanse kunst met werk van Botero, Borges en Morales, The Second Generation. Tot eind december.

Kunstenaars exposeren in de galerie die hen ooit vertegenwoordigde. De kunstenaars: Paul Cadmus, Nancy Fried en Whitfield Lovell. De galerie: DC Moore Gallery (724 Fifth Avenue). Tot eind december.

Deviants, Perverts, Aliens and Feminazis in Ceres (584 Broadway) is de reactie van een kunstenaarscollectief op extreem-rechts. Tot eind december.

ZWITSERLAND

De Opera van Bern speelt 30 en 31 december Der Zigeunerbaron van Johann Strauss.

De Opera van Lausanne speelt op oudejaarsavond Rossini's komische opera Le Comte Ory, in een produktie die eerder te zien was in Parijs en Rome.

De oudejaars-operettekeus van de Opera van Luzern is Eine Nacht in Venedig van Johann Strauss. Nieuwe produktie; voorstellingen op 22, 26, 29 en 31 december.

In Kunsthaus Zürich een overzicht van tien jonge kunstenaars, Kunst aus Zürich 1995. Met werk van Stefan Altenburger, Robert Bitterli, Eric Schumacher, Lukas Salzmann, Helene Sperandio en anderen. Tot en met 7 januari.

In het Museum für Gegenwartskunst in Basel Die Donauschule, schilderijen en grafisch werk uit de vroege zestiende eeuw. Met werk van Huber, Altdorfer en Leinberger. Tot en met 14 januari.

In het Musée des Beaux-Arts in Lausanne een overzicht van de Londense School, waartoe schilders als Francis Bacon, Lucian Freud, Frank Aerbach en Leon Kossoff worden gerekend.

From Londen, tot en met 4 februari.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden