KUNSTAGENDA BUITENLAND

Het Museum Ludwig in Keulen biedt een groot overzicht van de geschiedenis van het expressionisme in Duitsland en Zwitserland. Met meer dan vierhonderd schilderijen, van 'Die Brücke' tot 'Der Blaue Reiter', van Max Beckmann tot Ernst Ludwig Kirchner en Emil Nolde....

DUITSLAND

Missing Links is de titel van een expositie van tekeningen van Berlijnse kunstenaars, in Galerie Klaus Fischer (Motzstrasse 9) in Berlijn. Tot en met 13 juli.

Superorganen, gen-mutaties en tweeslachtige wezens. De Kunsthalle Düsseldorf vroeg 28 jonge kunstenaars te reageren op de (bedreigende) toekomst, wat soms apocalyptische visioenen opleverde. De titel van de expositie, Happy end, kan ook niet anders dan ironisch bedoeld zijn. Tot en met 7 juli.

In de Neue Nationalgalerie (Potsdammerstrasse 50) in Berlijn een retrospectief van Georg Baselitz: de schilder van agressieve, vervreemde wezens. Met schilderijen uit de jaren zestig, maar ook recent werk. Tot en met 29 september.

Schilderijen, 'rooktekeningen', en lichtsculpturen van Otto Piene op een overzicht van zijn werk in Kunstmuseum Düsseldorf im Ehrenhof. Tot 11 augustus.

In het kader van een uitwisseling van kunst tussen Nederland en Duitsland tot en met 16 juni in het Künstlerhaus Dortmund een tentoonstelling van Nederlandse Mediakunst. hARTware toont videosculpturen van Peter Bogers, Fiona Tan en Bea de Visser en een multimediaprojekt van Gerald van der Kaap. Op 8 en 9 juni op de universtiteit van Dortmund een symposium over mediakunst.

Tot en met 16 juni in Schauspiel Bonn voor de derde maal de Bonner Biennale '96 waar ruim twintig Europese hedendaagse theaterprodukties worden gepresenteerd. De Nederlandse bijdrage is een toneelstuk van Judith Herzberg.

In het Westfälisches Landesmuseum für Kunst und Kulturgeschichte in Münster een overzicht van de Amerikaanse schilder Morris Louis. Tot en met 28 juli.

De Jugendstilschilder Franz von Stuck, van wie onlangs nog een overzicht in het Van Gogh museum in Amsterdam te zien was, ontwierp in München zijn eigen huis dat tegenwoordig als museum Villa Stuck dienst doet. Tot en met 30 juni toont de villa driehonderd foto's die Stuck als voorbeeld voor zijn felgekleurde mystiek-symbolische schilderijen gebruikte.

OOSTENRIJK

Hoe zagen fotografen van Magnum de filmwereld? De Kunsthalle in Wenen toont meer dan 200 unieke portretten van filmsterren en filmhelden van onder anderen Henri Cartier-Bresson, Robert Capa en Raymond Depardon. Tot en met 23 juni.

Een grote overzichtstentoonstelling van Claude Monet, in de Österreichische Galerie Belvedere in Wenen. Meer dan honderd werken van de Franse impressionist, afkomstig uit musea en privéverzamelingen in Europa, Canada, Amerika en Japan. Van de allervroegste werken tot de latere schilderijen. Foto's en een gereconstrueerd atelier geven de bezoeker een indruk van het leven van Monet. Tot en met 16 juni.

De Oostenrijkse galerie Belvedere presenteert Aufgetischt, twee eeuwen stillevens. Tot en met 27 oktober.

Het Österreichisches Museum für Angewandte Kunst in Wenen wijdt een expositie aan 'eten en eetcultuur'. Werk van onder anderen Mareen Connor, Maria Hahnenkamp, Jana Sterbak en Marc Quinn. Tot en met 28 juli.

BELGIE

Honderd jaar geleden weigerde de kunstvereniging La Libre Esthétique James Ensors tekening Baden te Oostende tentoon te stellen. Nu eert België één van haar grootste kunstenaars met de uitgave van een nieuw biljet van 100 franc met een detail van de tekening, èn een expositie rond Baden te Oostende. Aan de hand van foto's, affiches en prenten wordt een impressie gegeven van het vroegere badtoerisme in Oostende. Tevens is een aantal satirische werken van Ensor en tijdgenoten te zien. In de Venetiaanse Gaanderijen (Zeedijk/Parijsstraat) in Oostende, tot en met 30 september.

De collectie Marvin en Janet Fishman is een van de belangrijkste op het gebied van de Duitse beeldende kunst in de jaren twintig en dertig. Nadat de collectie onder de titel Kunst als Verzet vorig jaar in Het Paleis in Den Haag te zien was, is de expositie nu naar het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel verhuisd. De tentoonstelling geeft een boeiend overzicht van de geëngageerde kunst van de Weimarrepubliek, met werk van Ludwig Meidner, Otto Dix en George Grosz. Tot en met 8 september 1996.

In de Antwerpse Stadsschouwburg de Vlaamse versie van de musical Cats van Andrew Lloyd Webber door het Koninklijke Ballet van Vlaanderen, tot 31 juli.

Lucas Vandervorst regisseert De Tijd in De Drie Zusters van Tsjechov. Tot en met 15 juni in de Minard Schouwburg in Gent.

Het Nederlands Toneel Gent speelt Escalatie ordinair van Werner Schwab, in regie van Johan Dehollander. Voorstellingen tot en met 15 juni (woensdag tot en met zaterdag, en zondagmiddag).

Van alle niet-Europese culturen is de Afrikaanse de enige die een grote variëteit aan stoelen kent. Het Africa Museum in Tervuren presenteert Afrikaanse stoelen, van tribale krukken tot rituele zetels. Tot en met 1 september.

Museum in Strip in het Jubelparkmuseum in Brussel voert langs gebruiks- en kunstvoorwerpen die striptekenaars hebben geïnspireerd, zoals een Etruskische kanoop (uit Kuifje: Het geheim van de eenhoorn). Tot en met 29 september.

DENEMARKEN

Kopenhagen heeft er een terugkerend festival bij, het Copenhagen Rock Festival, nu van 14 tot en met 16 juni in het Valbypark. Met onder anderen Prince, Metallica, Andrew Strong, Emmylou Harris en Paul Young.

Kopenhagen biedt als culturele hoofdstad dit jaar een aantal grote tentoonstellingen. In het prachtige Museum Louisiana in Humlebaek, langs de Sont, NowHere, een tentoonstelling van hedendaagse kunst, de grootste ooit in Denemarken gehouden. Tot en met 8 september. Tevens in Kopenhagen City Space: beelden en installaties verspreid door de stad, van o.a. Dennis Adams, Giny Vos en Daniel Buren.

ZWITSERLAND

In de videokunst is het lichaam een belangrijk thema. Daarom in Kunstmuseum Basel de expositie Fremdkörper, met videoinstallaties van bekende kunstenaars als Matthew Barney, Gary Hill en Bruce Nauman en Bill Viola. Tot en met 29 september.

Van 12 tot en met 17 juni in Basel de internationale kunstbeurs Art 27'96. Ruim 250 galeries met 20ste-eeuwse kunst.

Centre d'Art Contemporain in Genève presenteert tot en met 29 september Shooting Divas, een video-opera van Pipilotti Rist.

NEW YORK

The Art of A Continent, tot en met 29 september in het Guggenheim Museum (1071 Fifth Avenue, t.h.v. 88th Street), is een eerste aanzet tot een historische overzicht van de artistieke tradities op het Afrikaanse continent.

In de National Academy for Design (1083 Fifth Avenue, t.h.v. 89th Street) tot en met 1 september de 171ste jaarlijkse expositie. Met werk van onder anderen Will Barnet, Paul Cadmus, Wolf Kahn en Philip Pearlstein.

Voices of Spain: Spaanse muziek, toneelstukken en poëzie, tot en met 13 juli in de New York Public Library for the Performing Arts (40 Lincoln Center Plaza, t.h.v. Amsterdam Avenue).

In een dependance van de Public Library (Schomburg Center for Research in Black Culture, 515 Lenox Avenue, t.h.v. 135th Street) wordt aandacht geschonken aan de maatschappelijke invloed van zwarten in de 21ste eeuw. The Schomburg Legacy, tot en met 30 oktober.

Een twintigtal beginnend kunstenaars exposeert tot en met 25 juli in galerie Baumgold.

Expedition behelst een vijftigtal aanwinsten van 125 jaar ontdekkingsreizen, die met behulp van uiteenlopende technologieën op een nieuwe manier worden bekeken. American Museum of Natural History (Central Park West).

Electronische, computer- en grafische media-vormen vinden steeds meer ingang in de kunstwereld. Eric Drooker, Paul Garrin en David Rokeby geven hun visie in Solomon (172 Mercer Street), tot en met 2 augustus.

FRANKRIJK

Avignon opent de deuren van twee paleizen voor beeldhouwer Auguste Rodin. In het Palais des Papes zestig bronzen, waaronder De Kus en De Denker, aangevuld met een dertigtal foto's die een beeld geven van het leven van de beroemde beeldhouwer. In het Petit Palais tekeningen van Rodin uit Les Cathedrales de France, die laten zien hoezeer Rodin geïnspireerd was door de Romaanse en Gotische architectuur. Tot en met 1 juni.

De Galerie Nationale du Jeu de Paume in Parijs wijdt een groot overzicht aan 'een eeuw Engelse beeldhouwkunst', met werk van onder anderen Epstein, Moore, Caro, Cragg en Flanagan. Tot en met 15 september.

Duitse tekeningen uit de jaren twintig in Galerie Pierre Brullé (25 Rue de Tournon) in Parijs, van onder anderen Otto Dix, George Grosz en Rudolf Schlichter. Tot en met 13 juli.

In het Musée d'Orsay in Parijs een overzicht van het werk van de Duitse impressionistische schilder Adolph Menzel (1815-1905). La névrose du vrai, tot en met 28 juli.

Wat is de invloed van Japanse stoffen en accessoires op de westerse mode? Het Musée de la Mode et du Costume in het Palais Galliera (10 av. Pierre-1er-de Serbie) in Parijs wijdt een expositie aan deze vraag. Japonisme mode 1870-1996, tot en met 4 augustus.

Zeshonderd jaar na de geboorte van de Italiaanse kunstenaar Pisanello (1395-1455) een grote overzichtsexpositie van zijn werk in het Louvre in Parijs, met 320 werken van Pisanello zelf, tijdgenoten en volgelingen. Tot en met 5 augustus.

Het Musée des Beaux-Arts in Orléans staat bekend om de grote collectie doeken van 17de- en 18de-eeuwse Franse schilders. Minder bekend is dat het museum ook een aanzienlijke collectie Vlaamse en Hollandse schilders bezit. Deze doeken zijn uit depot gehaald en zijn tot en met 30 juni te zien. Werken van Seghers, Van Dyck (Vlaamse School) en Bisschop, Van Ruysdael en Van Vliet (Hollandse School).

Het Louvre in Parijs presenteert een collectie schilderijen van onbekende tijdgenoten van de Franse schilders Ingres en Delacroix. Tot en met 15 juli.

GROOT-BRITTANNIE

Het Museum of the Moving Image in Londen toont Visions of future images: toekomstmuziek van filmmakers. De camera haalt onbekende verten dichtbij: de wolken van Jupiter, de diepte van de oceaan. Van 14 juni tot en met 9 oktober.

Van 14 tot en met 17 juni in The Park Lane Hotel (Picadilly) in Londen The International Ceramics Fair & Seminar. Veertig handelaren uit vijf landen verkopen aardewerk, porcelein en glaswerk, van de Han-Dynastie tot hedendaagse keramiek.

De Maas Gallery in Londen exposeert Victoriaanse schilderijen: van romantische portretten van vrouwen tot schilderachtige beelden van het Engelse landschap. Tot en met 12 juli.

Tot en met 28 juli in het British Museum in Londen Like a stream of gold, schilderkunst en sculpturen uit Zuid-India.

Op 9 juni gaan voor de 228ste maal de deuren van de Royal Academy of Arts in Londen open voor de jaarlijkse Summer Exhibition, een verkooptentoonstelling waar een groot aantal nieuwe werken van hedendaagse kunstenaars bijeengebracht is. Tot en met 18 augustus.

In de Hayward Gallery in Londen tot en met 18 augustus een retrospectief met sculpturen, tekeningen, foto's en films van Claes Oldenburg, sleutelfiguur in de Amerikaanse pop art-beweging.

Degas: Beyond Impressionism is de eerste expositie die volledig gewijd is aan het late werk van deze Franse impressionist. Na de laatste gezamenlijke tentoonstelling van de impressionisten in 1886 stopte Degas met exposeren. Het werk dat hij nadien maakte, is weinig bekend en gewaardeerd. De National Gallery in Londen relativeert dit beeld. Tot en met 26 augustus.

Tot en met 16 juni in Grand Hall, Olympia in Londen de Summer Fine Art and Antique Fair: de belangrijkste kunst- en antiekbeurs in Engeland.

Dit jaar is het honderd jaar geleden dat de Britse veelzijdige ontwerper William Morris overleed. Het Victoria and Albert Museum in Londen wijdt een retrospectief aan deze ontwerper die een grote invloed heeft gehad op de ontwikkeling van het twintigste-eeuwse gebruiksvoorwerp. Bijeengebracht zijn meer dan 500 werken: tapijten, meubels, boeken, tegels, schilderijen, tekeningen en textiel. Tot en met 1 september.

Opnieuw een tenoren-battle met Carreras, Dómingo en Pavarotti, zaterdag 6 juli in het Wembley Stadion in Londen.

In de Barbican Art Gallery in Londen een retrospectief van Amerika's eerste vrouwelijke fotograaf die voor het prestigieuze fotobureau Magnum ging werken: Eve Arnold, in retrospect, tot en met 18 augustus.

ITALIE

Variaties op het thema: dertig werken van Karel Appel van 1989 tot 1996, tot en met 31 juli in de oude Olivetana-abdij in Rodengo Saiano (bij Brescia).

De geïllustreerde kunst - Van Klinger tot Dalí, tot 28 juli in Sala Veratti en Villa Mirabello, Varese.

Biënnale van hedendaagse kunst (250 werken van 60 kunstenaars) en elf schilderijen van Alberto Burri, tot en met 14 juli in de Mole Vanvitelliana, Ancona.

Tachtig aquarellen die Otto Hofman van 1941 tot 1945 maakte als soldaat aan het Russische front en als krijgsgevangene. Tot eind juli in Galleria Martini e Ronchetti, Genua, en Studio Reggiani, Milaan.

Het 44ste muziekfestival van Ravello aan de Costa Amalfitana, in de wereldberoemde tuinen van Villa Ruffolo, is van 7 juni tot en met 18 juli en van 2 tot en met 28 september. Inlichtingen: 0039-167-213289, 0039-89-857096 en Internet http://www.agora.stm.it/memo. Reserveringen: 0039-89-858149/858101/858335, fax 0039-89-858249.

Van 7 tot en met 10 juni in Ferrara het tweede festival van klassieke muziek en jazz, met onder meer de Barbier van Sevilla en Telonious Monk, L'elisir d'amore en Bud Powell. Eregasten op 8 juni dirigent Claudio Abbado en tenor Luciano Pavarotti. Tel. 0039-532-900713.

De vlucht van de engel: alles over Marlene Dietrich, tot en met 26 augustus in Palazzo delle Esposizioni, Rome.

In het omgebouwde spoorstation Air Terminal Ostiense in Rome zijn de hele zomer manifestaties van en voor jongeren, met van 13 tot en met 15 juni een groot jeugdfestival (muziek, toneel, film, video, fotografie, dans, exposities). Tel. 0039-6-57902373/57902408.

Aflopende manifestaties: Van Sander tot Cartier-Bresson, 1922-1946: bijna vijfhonderd werken van 36 grote fotografen, tot en met 9 juni (Antico Foro Boario, Reggio Emilia); 19de-eeuwse schilderijen van de Tiber, tot en met 15 juni (Galleria Belardi Rumor, Rome); de Franse abstracte schilder Olivier Debré, tot en met 15 juni (Galleria del Credito Valtellinese, Milaan, en Galleria Francese, Piazza Navona, Rome); Max Klinger, tot en met 16 juni (Palazzo dei Diamanti, Ferrara).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden