KUNSTAGENDA BUITENLAND

Het Museum voor Hedendaagse Kunst in Antwerpen toont vanaf 7 september recente schilderijen en sculpturen van de Italiaanse kunstenaar Ettore Spalletti....

BELGIE

Oude effecten en aandelen zijn bij een steeds grotere groep verzamelaars gewild. In de Toren van De Kredietbank, Eiermarkt 20 in Antwerpen Het mooie effect, over de geschiedenis van effecten. Van 4 september tot en met 20 oktober.

De voorstellingen van choreografe Pina Bausch en haar gezelschap Tanztheater Wuppertal met Tanzabend 1 op 7, 8 en 9 september in De Singel in Antwerpen zijn uitverkocht. Informatie: 00 (32) 32483800.

In het Centrum voor Hedendaagse Kunst, Avenue des Nerviens 63 in Brussel van 7 september tot en met 14 oktober werk van Frédéric Meynier, Ghislaine Portalis en Didier Trenet.

De tentoonstelling Sakrale Geometrie, die met meer dan honderd kunstwerken de drie ruimtes van Galerie Marie-Puck Broodthaers ruimschoots vult, is samengesteld vanuit de idee dat 'alle grote kunst ontstaat vanuit een beeldend denken over geometrische verhoudingen'. Van Leonardo Da Vinci tot en met Joëlle Tuerlinkx. Tot en met 15 september, Ravensteinstraat 20 in Brussel.

Nog deze week voorstellingen in Gent in het kader van Het Theaterfestival waarvoor Vlaamse en Nederlandse critici twaalf produkties selecteerden. De meeste voorstellingen zijn ook in Nederland te zien, behalve Written on the Wind van Douglas Sirk in regie van Rieks Swarte (4 september in Kunstencentrum Vooruit) Vanavond en zaterdag Onder controle door Mug met de Gouden Tand in de Domzaal van Vooruit (op 4, 5, en 6 september in theater Bellevue in Amsterdam). Toneelgroep Amsterdam brengt op 8 september in Vooruit in Gent Klaagliederen naar Jeremia, geregisseerd door Gerardjan Rijnders (op 10 september in de Stadsschouwburg Amsterdam). Vandaag en morgen het Kaaitheater met Kopnaad van Stefan Hertmans in het Nieuwpoortteater in Gent (op 10 september in Theater Bellevue in Amsterdam). Informatie: 00 (32) 92672828.

Dit weekeinde begint in Brussel het Festival van Vlaanderen dat in totaal meer dan driehonderd evenementen kent. Enkele hoogtepunten: concerten met gastdirigent Ivan Fischer die het Collegium Vocale leidt in een Bachprogramma, en zijn Budapest Festival Orchestra in werken van Bartók (Brussel op 5, 6 en 7 oktober). Verder grote namen als Jessye Norman (Brussel op 31 oktober), Barbara Hendricks (in Brussel op 22 september; in Gent op 25 september) en Itzhak Perlman (Brussel op 30 oktober). Ook het Mariinski Theater (Kirov) laat van zich horen in Brussel met twee Russische opera's in concertante versie olv Valeri Gergiëv: op 2 oktober Mazeppa van Tsjaikovski en op 3 oktober Kasjtsjei van Rimski-Korsakov. Het programma van het Festival van Vlaanderen in Gent begint op 9 september met een concert door de St Petersburg Philharmonic. Programma-informatie: voor Brussel 00 (32) 25078444 en Gent 00 (32) 9233778.

Van 1 tot en met 10 september herneemt de Koninklijke Vlaamse Schouwburg Oedipus/In Kolonos van Hugo Claus in regie van Franz Marijnen. Informatie:00 (32) 22176937.

In het Museum voor Moderne Kunst in Oostende een overzicht van Jozef Peeters (1895-1960), die behoorde tot de generatie van de 'eerste abstracten in België' en geloofde in een 'gemeenschapskunst'. Tot en met 24 september.

Het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren toont zijn schatten: honderden kunsthistorische voorwerpen uit Midden-Afrika. Verborgen schatten tot en met 25 november.

DUITSLAND

Het Theater an der Ruhr en het Turks Staatstheater werken samen aan een bijzondere Duits-Turkse theaterproduktie. Op 7 september brengen ze Im Dickicht der Städte van Bertolt Brecht in première in de Ringlokschuppen in Mühlheim an der Ruhr. Informatie: 00 (49) 2089931888.

De tentoonstelling Sinn für Farbe toont werk van Franz Gertsch (1930), Raimer Jochims (1935) en Ricardo Saro (1947) die alledrie een specifiek kleurgebruik hebben. Van 3 september tot en met 29 oktober in Kunstverein Bentheim in Neuenhaus.

Op de tentoonstelling Picassos Welt der Kinder in Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen in Düsseldorf is de kinderwereld door de ogen van de kunstenaar te zien. Tot en met 3 december.

Kunstmuseum Wolfsburg besteedt met Xtoone aandacht aan de pretentieloze kunst van Georg Herold (1947). Hij gebruikt vreemde materialen als kaviaar en nagels voor zijn werk. Van 9 september tot en met 5 november in Kunstmuseum Wolfburg, Porschestrasse 53 in Wolfsburg. Tegelijkertijd in het museum Tuning up 3. Werk van Stanley Brouwn, Bruce Nauman, Gilbert & George en James Welling. Tot slot in het Kunstmuseum Empty heaven, vijfenvijftig kleurenfoto's van Paul Graham die hij maakte in Japan tussen 1989 en 1995. Tot en met 12 november.

Vierenzeventig boek- en kunst-antiquariaten doen mee aan de 10de Keulse Antiquarenbeurs op 22, 23 en 24 september in de Josef-Haubrich-Kunsthal, in Keulen.

De derde internationale Fototriënnale in Esslingen heeft als thema 'close to life'. Met werk van achtentwintig fotografen uit Europa, Japan, Canada en de Verenigde Staten. Tot en met 15 oktober.

Marcel Duchamp (1887-1968) maakte zich onsterfelijk toen hij een urinoir tot kunst verklaarde. Het Rijksmuseum in Schwerin toont tot en met 19 november honderddertig werken van Duchamp.

Klangskulpturen - Augenmusik in het Ludwig Museum in Koblenz, is een tentoonstelling over het grensgebied tussen muziek en beeldende kunst. Met werk van Acconci, Beuys, Horn, Oppenheim, Tinguely, Zorio en vele anderen. Tot en met 24 september.

ZWITSERLAND

Van 16 tot en met 24 september in de Messe in Basel The European Fine Art Fair (TEFAF), een nieuwe internationale kunst- en antiekbeurs.

In galerie Jamileh, Waldmannstrasse 6 in Zürich van 8 september tot en met 4 november werk van Pia Federspiel.

In het culturele centrum Stichting Pierre Gianadda in het Zwitserse Martigny, dat op de overblijfselen is gebouwd van een Gallo-romaanse tempel, tot en met 5 november een retrospectief van de schilder Nicolas de Staël (1914).

Het Museum für Gegenwartskunst in Basel Ein meer von Stimmen, oud en nieuw werk van Kabakov (1933) onder meer afkomstig uit Zwitserse privé-verzamelingen. Kabakov maakt 'totale installaties' waarin je als argeloze toeschouwer wordt ondergedompeld. Tot en met 12 november.

In de Hallen für Neue Kunst in Schaffhausen een tentoonstelling van Bruce Nauman (tot en met 31 oktober). Tot die tijd is ook het internationale overzicht Minimal Art? te zien.

LUXEMBURG

Het Casino Luxembourg, een nieuwe expositieruimte in Luxemburg, heeft vanaf 9 september Wege des Expressionismus in huis. Deze tentoonstelling geeft een aardig overzicht van 'Die Brücke'(1905), een groep expressionisten in de Duitse moderne kunst. Werk van Kirchner, Bleyl, Heckel, Nolde en Müller. Het overzicht is afkomstig uit het Brückemuseum in Berlijn.

FRANKRIJK

De cultuur van de Macedoniërs is onderwerp van de grote tentoonstelling Macedonië, Koninkrijk van Alexander de Grote. Tot en met 31 oktober toont het Musée d'Archéologie Méditerranéenne in Marseille driehonderdvijftig voorwerpen, afkomstig uit het archeologisch museum van Thessaloniki.

Galerie Nationale du Jeu de Paume in Parijs wijdt een retrospectief aan de Franse schilder Olivier Debré (1920), tot en met 24 september.

In het Centre Georges Pompidou in Parijs een retrospectief van Robert Morris, in samenwerking met het Guggenheimmuseum in New York. Tot en met 23 oktober.

ITALIE

De door computerkoning Bill Gates gekochte Codex Leicester (tot voor kort Codex Hammer geheten), een wetenschappelijk manuscript (1505-1510) van Leonardo da Vinci, wordt tot en met 29 oktober tentoongesteld in Palazzo Querini Dubois, Venetië.

Zeventig panelen en fresco's van de schilders van de School van Rimini (1300-1350). Tot en met 7 januari in Museo della Città, Rimini.

Pietro da Rimini, voorman van de School van Rimini, schilderde rond 1320 in de Chiara-kerk in Ravenna een fresco-cyclus over leven en dood van Christus. De fresco's zijn gerestaureerd door Ottorino Nonfarmale en ondergebracht is het Museo San Vitale in Ravenna.

Eveneens gerestaureerd de unieke 15de-eeuwse fresco-cyclus van Lorenzo Vecchietta over ziekenverzorging, in Santa Maria della Scala in Siena, het zeven eeuwen oude ziekenhuis waar Calvijn is gestorven.

Honderd tekeningen en aquarellen die Goethe maakte tijdens zijn reis door Italië (1786-1788), tot en met 30 september in de benedictijnenabdij in Cava dei Tirreni.

Schilderijen van de Madonna van Loreto van de 15de tot de 19de eeuw (met onder meer een Caravaggio) in het museum van Loreto, waar volgens de legende in 1294 het huisje van de Heilige Familie uit Nazareth 'landde'.

Werk van de surrealistische en metafysische schilder Mario Tozzi (1895-1979), tot eind september in het Landschapsmuseum in Palazzo Dugnani, Verbania.

Aflopende tentoonstellingen in Acqui Terme (Piemonte): etsen van Picasso 1927-1972 (tot en met 12 september in Cappella di Sata Caterina) en 19de-eeuwse landschapsschilders uit Piemonte (tot en met 10 september).

GROOT-BRITTANNIE

Tot en met 24 september in de National Gallery of Scotland (The Mound) de tentoonstelling Hidden Assets, Scottish paintings from the Flemish collection, die een beeld geeft van de Schotse schilderkunst tussen 1830 en 1939. Met werk van David Wilkie, Tom Faed, William McTaggart, de Schotse Coloristen als Peplou en Fergusson, werk van de 'Glasgow Boys' en de East-Lothian Painters.

Op een tentoonstelling in de Tate Gallery in Londen wordt uiteengezet welke invloed mecenassen van William Blake (1757-1827) op zijn werk hebben gehad. Tot en met 15 oktober.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden