KUNSTAGENDA BUITENLAND

Zeshonderd jaar na de geboorte van de Italiaanse kunstenaar Pisanello (1395-1455) een grote overzichtsexpositie van zijn werk in het Louvre in Parijs, met 320 werken van Pisanello zelf, tijdgenoten en volgelingen....

FRANKRIJK

In de Scène Nationale (Le Carré Saint-Vincent) in Orleans zijn 34 beelden van Joan Miró (1893-1983) bijeen gebracht, van de jeunne fille s'évadant uit 1968 tot de tête sur socle uit 1978. Tevens zijn er een vijftigtal gravures van Miró te zien. Tot en met 29 juni.

Dessins de Bourdelle is de titel van een expositie van tachtig tekeningen van deze vriend van Rodin, in het Musée Rodin in Parijs. Tot en met 28 juli.

Musée Promenade Marly-Le-Roi in Louveciennes luidt de lente in met een overzicht van het veelkleurige, impressionistische werk van Georges d'Espagnat, afkomstig uit musea en particuliere verzamelingen. La Vive Couleur, tot en met 7 juli.

Musée des Beaux-Arts in Orléans staat bekend om de grote collectie doeken van 17de en 18de-eeuwse Franse schilders. Minder bekend is dat het museum ook een aanzienlijke collectie Vlaamse en Hollandse schilders bezit. Deze doeken zijn uit depot gehaald en zijn tot en met 30 juni te zien. Werken van Seghers, de Clerck, van Dyck (Vlaamse School), en Bisschop, Bol, Van Loo, Van Ruysdael en Van Vliet (Hollandse School).

Fantastische geschiedenissen, exotische reizen en bloederige drama's. In de Galeries nationales du Grand Palais in Parijs schilderijen uit de Franse Romantiek (1815-1850), van onder anderen Ingres, Delaroches, Delacroix en Chassériau. Meer dan 180 werken van 130 kunstenaars, afkomstig uit een groot aantal Franse musea. Tot en met 15 juli.

BELGIE

In de Koninklijke Vlaamse Schouwburg in Brussel gaat zaterdag de nieuwe theatertekst van visueel theatermaker Jan Fabre in première. De keizer van het verlies, door Dirk Roofthooft. Tot en met 16 mei aldaar, daarna tournee.

De derde editie van KunstenFESTIVALdesARTS, het tweejaarlijks festival tot en met 1 juni in Brussel dat met theater, dans, muziek en beeldende kunst een brug wil slaan tussen de verschillende gemeenschappen in België, telt dit jaar 17 produkties op 14 verschillende locaties. Voorstellingen van onder anderen Schauspielhaus Hamburg, Jan Ritsema (onlangs nog te zien in Springdance) en Guy Cassiers. Informatie: 00 32 (0)2 5127450.

Raz/Hans Teurlings staat met zijn Reis 2, geïnspireerd op Celine's Voyage au bout de la Nuit op 21 mei in Kunstencentrum Vooruit in Gent. 'Een choreografie die staat als een degelijk huis van tropisch hardhout, met een detaillering en een verfijning die doet denken aan fraai houtsnijwerk' (Roy van de Graaf)

Matthias Groebel en Joseph Nechvatal(VSA) presenteren in galerie In Situ in Aalst computergestuurde robotschilderijen, onstaan door het gebruik van Internet en digitale schildermethodes. De expositie is te zien tot en met 23 juni.

Laatste weekeinde voor het retrospectief in het Paleis van Schone Kunsten in Brussel van de Duitse fotograaf August Sander (1876). Hij heeft vrijwel zijn hele leven gewerkt aan een projekt: Menschen des 20. Jahrhunderts. Het moest een typologie worden van de Duitse samenleving in de vorm van een reusachtig foto-album.

DUITSLAND

De Jugendstilschilder Franz von Stuck, van wie onlangs nog een overzicht in het Van Gogh museum te zien was, ontwierp in München zijn eigen huis dat tegenwoordig als museum Villa Stuck dienst doet. Tot en met 30 juni toont de villa driehonderd foto's die Stuck als voorbeeld voor zijn felgekleurde mystiek-symbolische schilderijen gebruikte.

In Dresden van 16 mei tot en met 2 juni de Dresdner Musikfestspiele met dit jaar het accent op opera's van Mozarts tijdgenoten. Op het programma operawerk van onder anderen Martin y Soler, Vertoni en Naumann. Op 17 mei gaat in het Dresdner Schauspielhaus de laatste opera van Viktor Ullmann in première: Der zerbrochene Krug naar een blijspel van Heinrich von Kleistmeer. Inlichtingen: 00 49 351478560.

In het kader van een uitwisseling van kunst tussen Nederland en Duitsland van 15 mei tot en met 16 juni in het Künstlerhaus Dortmund een tentoonstelling van Nederlandse Mediakunst. hARTware toont videosculpturen van Peter Bogers, Fiona Tan en Bea de Visser en een multimediaprojekt van Gerard van der Kaap. Op 8 en 9 juni op de universtiteit van Dortmund een symposium over mediakunst.

In een tijdperk waarin de computer en telefoon niet meer weg te denken zijn, verliest 'het handschrift' steeds meer terrein. Ook in schetsen en tekeningen is een handschrift van een kunstenaar een karakteristiek. Het Schlossmuseum in Murnau heeft handschriften van kunstenaars opgehangen naast hun werk. Bijna honderd handschriften van onder anderen Caspar David Friedrich, Emil Nolde, Beckmann, Schlemmer en Beuys. Tot en met 7 juli.

OOSTENRIJK

Beeldend kunstenaar Stephan Fillitz probeert met zijn installatie Grenzelos opnieuw het begrip ruimte te definiëren. Tot en met 2 juni in de Weense galerie Belvedere.

Een eeuw geleden stierf een van Oosterijks belangrijkste componisten en organisten, Anton Bruckner. Vom Ruf zum Nachruf is een dubbeltentoonstelling ter nagedachtenis van dit feit. In Schloss Mondsee (bij Salzburg) worden vierhonderd kunstwerken en voorwerpen getoond die Bruckner zouden hebben beïnvloed of die een fase van zijn leven markeren. Werk van Klimt, Schiele maar ook de reisgarderobe van Gustav Mahler.

In Stift St. Florian (bij Linz) een tentoonstelling over het werk en leven van Bruckner. Tot en met 28 oktober.

Een retrospectief van Chris Burden - samen met Dennis Oppenheim en Vito Acconi een van de grootste representanten van de Amerikaanse body-art - is te zien in het Österreichisches Museum für Angewandte Kunst in Wenen. Beyond the limits, tot en met 4 augustus.

DENEMARKEN

Kopenhagen biedt als culturele hoofdstad dit jaar een aantal grote tentoonstellingen. Het prachtige Museum Louisiana in Humlebaek, langs de Sont, biedt vanaf 15 mei NowHere, een tentoonstelling van hedendaagse kunst, de grootste ooit in Denemarken gehouden. Tot en met 8 september.

Tot en met 31 mei in het Koninklijk Theater in Kopenhagen een internationaal Ballet Festival. Optredens van ondermeer het Kirov Ballet (van 21 tot en met 24 mei), het Royal Ballet uit Londen (27 tot en met 30 mei), Maurice Béjart Ballet (17 en 18 mei) en natuurlijk het Koninklijk Deens Ballet (nog op 19 en 25 mei).

In de haven van Kopenhagen een bijzondere expositie: 96 internationale kunstenaars zochten hun atelier-intrek tijdelijk in containers in de grote wereldhavensteden. De containers zijn vervolgens naar Kopenhagen verscheept en worden nu opengesteld voor publiek. Container '96-Art, tot en met 31 augustus.

Voor het eerst ook in Denemarken wordt een collectie getoond van art nouveau van de Habsburgers, afkomstig uit diverse musea in Europa. Tot en met 26 mei in Kunstforeningen.

GROOT-BRITTANNIE

Dit jaar is het honderd jaar geleden dat de Britse veelzijdige ontwerper William Morris overleed. Het Victoria and Albert Museum in Londen wijdt een retrospectief aan deze ontwerper die een grote invloed heeft gehad op het twintigste-eeuwse ontwerp. Bijeengebracht zijn meer dan 500 werken: tapijten, meubels, boeken, tegels, schilderijen, tekeningen en textiel. Tot en met 1 september.

Een overzicht van low budget-filmmaker en regisseur Derek Jarman (1942-1994) in de Barbican Art Gallery in Londen. Hij wordt gezien als een van de meest vernieuwende naoorlogse filmmakers. Zo was hij een van de weinigen die schilderkunst, muziek, theater, dans en vormgeving combineerde in zijn films. Tot en met 18 augustus. De komende twee weken worden in het Barbican Center zijn films vertoond.

Ook in de Barbican Art Gallery een retrospectief van Amerika's eerste vrouwelijke fotograaf die voor het prestigieuze fotobureau Magnum ging werken: Eve Arnold, in retrospect, tot en met 18 augustus.

De Britse kunstenaars Ben Langlands en Nikki Bell maken reliëfs en 'meubelen' waarin ze de relatie tussen architectuur en menselijk gedrag onderzoeken. In de Serpentine Gallery (Kensington Gardens) in Londen het eerste grote overzicht van hun werk. Tot en met 26 mei.

In de National Portrait Gallery in Londen tot half juli een honderdtal foto's van John Deakin (1912-1972). Deakin fotografeerde voor Vogue veel schrijvers en beeldend kunstenaars die zich in het Londense Soho ophielden.

Er is een hernieuwde belangstelling voor het werk van de Belgische schilder Eugeen van Mieghem (1875-1930) die vooral het leven van (haven)arbeiders verbeeld heeft. Wolseley Fine Arts in Londen toont een overzicht van zijn werk tot en met 1 juni.

Newcontemporaries 96 is Engelands belangrijkste expositie van kunst-studenten en pas afgestudeerde kunstenaars. In de Tate Gallery in Liverpool is tot en met 27 mei werk van 33 veelbelovende kunstenaars te zien: foto's, video's, geluidsinstallaties en schilderijen. Eveneens in de Tate Gallery wandering about in the future: laatste aanwinsten moderne kunst van de Gallery.

In het British Museum in Londen een expositie van de collectie van de markante achttiende-eeuwse verzamelaar Sir William Hamilton: antiquair, natuurvorser, vulkaan-liefhebber en amateur-archeoloog. In Italië verzamelde hij beelden, bronzen, juwelen en griekse vazen. Vases and volcanoes, tot en met 14 juli.

ITALIE

Schilderijen van meesters van de 16de tot de 19de eeuw uit de collecties van veertien banken van Lombardije, tot en met 23 juni in Palazzo Te, Mantua.

Uit particuliere collecties zijn 25 schilderijen en 23 etsen van Morandi en werk van diens volgelingen bijeengebracht. Tot en met 30 juni in de Scuderia in het park van het kasteel van Racconigi, Turijn.

Felice Casorati, de grootste Turijnse schilder van deze eeuw, tot en met 14 juli in Palazzo Bricherasio, Turijn.

Hommages aan het vierkant en Structurele constellaties van de Duitse Amerikaan Josef Albers (1888-1976), die behoord heeft tot De Stijl en Bauhaus. Tot en met 19 juni in Galleria Karsten Greve, Milaan.

Werk van zeven in Rome wonende Spaanse schilders, tot en met 6 juni in Galleria Cervantes, Rome.

Schilderijen van 1925 van de 86-jarige Armando Pizzinato, tot eind juni in Villa Manin, Passariano bij Udine.

De tentoonstelling Het stilleven in de tijd van Caravaggio is van Rome naar Milaan verhuisd. Tot eind juni in Galleria Arte e Civiltà, Viale Sabotino 22.

Boeken als kunstobject, tot eind mei in Il mercato del pesce, Via San Marco 44, Sesto San Giovanni bij Milaan.

Voorstellingen op 25, 26, 28 juni, 1, 2, 5, 8 en 9 juli van Donizetti's opera La fille du régiment in de Scala van Milaan. Dirigent is Donato Renzetti, regie is van Filippo Criveli. Telefonisch reserveren: 0039-2-861772 en 861781, van 20 tot en met 24 mei.

Aflopende manifestaties: ruim honderd werken, vooral uit de 15de en 16de eeuw, uit de collecties van de hertogen van Ferrara, die in de loop der eeuwen verspreid zijn geraakt, tot en met 26 mei (Palazzo dei Diamanti, Ferrara); vedute van Tivoli van Piranesi, tot en met 31 mei (Villa d'Este, Tivoli); stillevens van Filippo De Pisis (1896-1956), tot eind mei (Galleria civica, Campione d'Italia, Como).

Heropend: het Nationaal museum van volkskunst en volkstradities, Piazza Marconi 10, Rome.

Vijftien monumenten uit het oude Rome zijn te 'bezoeken' via Internet: http://www.saritel.it/giubileo2000/mirabilia2000/vt.

NEW YORK

Tot en met 12 januari 1997 zijn 25 schilderijen van rond de afgelopen eeuwwisseling samengebracht in de tentoonstelling Revisiting the Scene: New Evidence, New Discoveries. In het Museum of the City of New York (Fifth Avenue, t.h.v. 103rd Street)

Er is sprake van een opleving van Picasso's populariteit, getuige de massale belangstelling voor de tentoonstelling Picasso and Portraiture: Representation and Transformation, tot en met 17 september in het Museum of Modern Art (11 West, 53rd Street).

An American Treasury: Quilts en The Art of the Contemporary Doll zijn twee nieuwe tentoonstellingen, die tot en met 8 september zijn te bezichtigen in het Museum of American Folk Art (2 Lincoln Square, Columbus Avenue, t.h.v. 65th Street).

Vijftig architectonische tekeningen uit de verzameling van het Sir John Soane's Museum in Londen zijn te bezichtigen in de Frick Collection (1 East 70th Street). Tot en met 7 juli.

Metropolitan Lives: The Ashcan Artists and their New York, 1897-1917, met werken van Bellows, Sloan, Shinn en Glackens. Tot en met 4 augustus in de New York Historical Society (170 Central Park West, t.h.v. 77th Street).

Drawn tot the Theater herbergt de oude kunst karikaturen en illustraties die werden gebruikt om theaterprodukties aan te prijzen. Tot en met 30 augustus in de New York Public Library for the Performing Arts (40 Lincoln Center Plaza, Amsterdam Avenue, t.h.v. 65th Street).

Het Flat Iron Building geniet minstens zo'n belangrijke uitstraling als andere stedelijke iconen. Meer dan twintig kunstenaars laten bij Ingbar (568 Broadway) zien op welke wijze zij zich door dit bijzondere gebouw hebben laten beïnvloeden. Tot en met 29 juni.

Nieuwe technologieën en vormen van communicatie zijn in toenemende mate inspiratiebron voor hedendaagse kunstenaars. De tentoonstelling Departure Lounge biedt meer dan dertig binnen- en buitenlandse kunstenaars de gelegenheid hun visie hierop te geven. Tot en met 30 juni in Clocktower (108 Leonard Street).

SPANJE

Ano Goya: 250 anos del aniversario de su nacimiento. Grote overzichtstentoonstelling van Francisco Goya ter gelegenheid van zijn 250ste geboortedag. Bijna tweehonderd schilderijen voor het eerst samen te zien, afkomstig uit de eigen collectie èn particuliere verzamelingen. Reserveren kan, maar hoeft niet: tel. 00 34 15376200 (24 uur per dag bereikbaar). Museo del Prado. Paseo del Prado, Madrid. Tot en met 30 mei.

James Ensor. Overzicht van het werk van de Belgische meester. In BBV, Castellana 81 in Madrid. Tot en met 17 mei.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden