'Kunst en eten is neerploffen en genieten

Aan het eind van de avond komen de verhalen los. En de tranen. Achttien jaar liep kokkin Marlein met dit idee rond, en nu is het werkelijkheid geworden....

Van onze medewerkster Merel Bem

Restaurant The Undergarden is een droom die uitkomt. Het bevindt zich onderin de Graansilo, een groot betonnen blok aan het IJ, dat tot nog toe geen bestemming heeft. Op dit moment is het in beslag genomen door T.A.To.E: 'The Art To Experience', een initiatief van een groep bevriende kunstenaars en muzikanten. Of eigenlijk zijn het drie groepen; vandaar de drie stipjes in een driehoek die samen het logo van T.A.To.E vormen. Iedereen kent iedereen, via via, of van gezamenlijke projecten in het verleden. 'T.A.To.E is een combinatie van kunst, muziek en eten', zegt Steenkamp in de tentoonstellingsruimte boven het restaurant. Hier zijn kunstwerken te zien, die het resultaat zijn van samenwerking en interdisciplinariteit.

Dj's werkten samen met filmers; grafisch ontwerpers met schilders. Hieruit ontstonden drie ruimten, elk met een eigen, soms nogal duistere, sfeer. Zo kwam het werk van muziekproducer Jane Snijders en kunstenaar José Boomsma samen in een installatie van geluid, bewegende beelden, schilderijen en gevilde dieren - een varken hangt ondersteboven en stinkend in een perspex hokje. Niet direct een smaakmaker voor het restaurant.

T.A.To.E had slechts een week om het lege casco van de Graansilo om te bouwen tot een tentoonstellingsruimte. 'De productie was HEL: té kort, té heftig,' aldus Steenkamp, die tussen alle voorbereidingen door ook nog een kind kreeg. En het subsidiecircuit was 'een evengrote hel'.

Het geld voor T.A.To.E heeft ze uiteindelijk uit het bedrijfsleven gekregen. Te veel werk in een te korte tijd - en dat allemaal voor hooguit twee maanden in de Graansilo. Maar het was het dubbel en dwars waard, vinden alle kunstenaars. 'We zijn hartstikke trots.'

Eenmaal in restaurant The Undergarden, waar de club initiatiefnemers bijeenkomt om het eten te testen voordat het restaurant opengaat voor publiek, komt men tot rust. Ook in deze ruimte gaat het weer om een combinatie van disciplines: kunst en eten in dit geval. Het is een kwestie van neerploffen en genieten: The Art To Experience op haar hoogtepunt. Want het is vooral de ervaring in The Undergarden waardoor T.A.To.E werkelijk beklijft.

Vier prachtige ruimten zijn er: water, aarde, vuur en lucht, allemaal met een eigen, strak vormgegeven inrichting. In de aarde-ruimte is de gehele vloer van gras. En ook de lage eettafel.

Blootvoetse serveersters stappen vanaf het hoger gelegen keukengedeelte bovenop de tafel om je te bedienen. Ondanks hun lange jurken stoten ze verrassend weinig om. Twee keer komen ze langs om je handen te wassen met zeep en warm water. Hun hoge kraag bestaat uit spierwitte servetten, die ze na elke wasbeurt uitdelen, om je handen af te drogen.

Vanuit elke ruimte heb je uitzicht op de lange, open keuken, waar de vijf gangen zonder herrie en met veel zorg worden bereid. Aan het eind van de avond krijgt iedereen een henna-tattoo op de hand: drie stipjes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden