'Kunnen we nog wel naar het Marxism Festival?'

Zulke aanslagen vinden in Bagdad elke dag plaats, alleen hoor je daar nooit iemand over, klinkt het al gauw onder de activisten die onderweg zijn van de G8-top naar Londen....

Van onze verslaggeefster Kim van Keken

De honderden demonstranten weten van niets als ze woensdagochtend het Waverley treinstation van de Schotse stad Edinburgh binnenlopen, om er op de trein naar Londen te stappen. Ze roepen leuzen tegen Bush, Blair én Bob Geldof. Al snel scheidt de politie hen van de gewone forensen.

Een halfuur later druppelt het nieuws over de explosies in Londen binnen. Al blijft het gissen naar de exacte situatie. Is er één bom ontploft of waren er meerdere explosies? Hoeveel doden zijn er gevallen? Op het perron zijn mobiele telefoons de enige connectie met de buitenwereld. 'Ben je al in Londen?', vragen bezorgde ouders die thuis voor de televisie zitten.

Al snel begint de discussie. Wat er ook aan de hand is in de Britse hoofdstad: over de hele wereld is terreur, is al snel de stemming onder de activisten. 'In Bagdad gebeuren zulke dingen elke dag, daar hoor je nooit iemand over', stelt de Nederlandse advocaat Jelle Klaas die zes jaar lid is van de Internationale Socialisten. 'Ik vind een aanslag in Londen niet erger dan een aanslag in Bagdad.'

Maar aanslagen zijn nooit goed, aldus de club. Zeker niet op burgerdoelen. De zeventig leden van de Nederlandse Internationale Socialisten reizen met hun 'kameraden' uit andere landen in een voertuig dat is omgedoopt tot Global Resistance Train. Op de heenweg naar G8-top in Gleneagles was het nog feest in het voertuig. T-shirts en socialistische kranten werden aan de lopende band verkocht, en er werden strijdliederen gezongen.

Nu, op de terugweg richting Londen, is het rustig, op een politieke bijeenkomst na. 'We weten niet zo veel', zegt biologiestudent Hilde van der Zee (26). En dan is het moeilijk om een mening te hebben. Daarom denkt ze aan praktische zaken. Hoe komt de groep naar huis? En gaat het Marxism

Festival in Londen, waar twintig Nederlanders naartoe willen, door?

Van der Zee hoopt niet dat mensen de link leggen tussen de G8-top, de demonstraties en deze aanslagen: 'Nu al bellen Nederlandse media ons met de vraag: hebben jullie dit gedaan?' Want juist socialisten staan voor een vreedzaam protest, bevestigen ze allemaal.

Vreselijk, noemt Sylvia Brugman (27) de aanslagen. 'Wie het ook heeft gedaan, nu zijn weer onschuldige burgers het slachtoffer.' Niemand van de activisten wil dat zoiets gebeurt, stelt ze. 'Het is juist de oorlog tegen terrorisme die het onveiliger maakt.'

In de trein rinkelen voortdurend telefoons, ongeruste moeders bellen en vrienden geven nieuws door. Maar onrust heerst er niet. De meeste passagiers zijn vermoeid. Van een week vol demonstraties en bijeenkomsten, met als 'hoogtepunt' woensdag, toen duizenden activisten de verzamelde wereldleiders probeerden te naderen.

Als de trein zeven uur 's avonds Londen binnenrijdt, maken de activisten grapjes. Of ze die Palestina-sjaal niet beter in de trein kunnen laten bijvoorbeeld. Op de meute politie die hen in de gaten houdt reageren ze bot. 'Fuckers!', schreeuwt een Britse activist. 'Hebben jullie niets beters te doen?' Alsof vandaag niets in Londen is gebeurd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden