oproepnederland in gesprek

Kunnen we het gesprek weer op gang brengen?

Hoe vaak heeft u nog een gesprek met iemand met een andere mening dan uzelf? Met Nederland in gesprek wil de Volkskrant de dialoog weer op gang brengen.

Marije Randewijk
null Beeld Matteo Bal
Beeld Matteo Bal

Hoe vaak treft u in uw sociale omgeving nog iemand met een andere kijk op de wereld dan u? En wat doet u als iemand u probeert te overtuigen van zijn eigen gelijk? Het overkomt ons niet meer zo vaak, we leven in een sociale cocon en als het gebeurt kruipen we liefst zo snel mogelijk terug in onze eigen filterbubbel. Het is immers makkelijker praten als je gelijk krijgt.

De Volkskrant initieert een nieuw project: Nederland in gesprek. Daarmee arrangeren we de discussie tussen mensen met verschillende wereldbeelden. Kunnen we, in een tijd waarin een belangrijk deel van de maatschappij vergeten lijkt hoe we met elkaar moeten praten, het gesprek weer op gang brengen?

Het bouwt voort op een idee van het Duitse weekblad Die Zeit. Dat brengt al een aantal jaar duizenden Duitsers aan weerszijden van het opiniespectrum bij elkaar onder de noemer ‘Deutschland spricht’. Het project kreeg onder de noemer My Country Talks internationaal navolging, bijvoorbeeld in het Verenigd Koninkrijk, België, Zweden, Italië, Frankrijk, Polen en Zwitserland.

Doel van het programma is niet om het met elkaar eens te worden, maar om naar elkaar te luisteren, te discussiëren en bruggen te slaan.

Om een gesprekspartner te vinden met een andere kijk op de wereld, leggen we u 8 controversiële vragen voor. Van corona, het koningshuis, de Europese Unie, tot de vleesconsumptie. En vervolgens koppelen we u aan iemand die op zoveel mogelijke vragen anders antwoordde, en die bij u in de buurt woont, zodat afspreken makkelijk is.

Op 1 november ontmoet u uw gesprekspartner op een locatie die u samen kiest. U kunt er ook voor kiezen om het gesprek online te voeren, in verband met de coronamaatregelen. De inhoud van de gesprekken blijft volledig privé. De inschrijving van Nederland in gesprek loopt van 12 september tot en met 18 oktober. Voor meer informatie en veelgestelde vragen gaat u naar volkskrant.nl/ingesprek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden