Kunnen we Gregory Sedoc ook inzetten als analist bij andere sporten?

Kunnen we voorbeeldanalist Gregory Sedoc ook inzetten voor het wielrennen en de Eredivisie?

Gregory Sedoc Beeld
Gregory SedocBeeld

Dezer dagen hoor je het tijdens het introductiepraatje van Dione de Graaff aan het begin van de uitzendingen rond het WK Atletiek af en toe zachtjes pruttelen, alsof er ergens in de NOS-studio een pannetje water op iets te hoog vuur staat. Maar het is geen pannetje, het is Gregory Sedoc, met een hoofd vol kennis en analyses dat hij zo snel mogelijk over ons wil afgieten.

Kijk, ik kan het natuurlijk niet hard maken, maar ik ben ervan overtuigd dat de wereldkampioenschappen die momenteel in Londen worden gehouden, louter en alleen worden georganiseerd zodat wij hier avond aan avond naar Gregory Sedoc kunnen kijken.

Hoeveel er ook gelopen, gesprint, gehinkt, gestapt, gepolsstokt en geworpen wordt, dit is het toernooi van Sedocs pauzenummers. Al zou de plakkenoogst beperkt zijn gebleven tot twee keer brons bij het stofzuigerslingeren, ik zou er vrede mee hebben gehad, zolang Gregory me maar kalm en begrijpelijk had uitgelegd hoe het zo ver kon komen.

Gregory - voormalig Europees kampioen hordenlopen - is door de NOS aangeworven als analist voor dit toernooi. Dat klinkt saai, atletiek analyseren, maar dat is het niet. Integendeel. Dat komt doordat Sedoc daadwerkelijk iets analyseert - een slepende voet, een wapperend armpje, een al dan niet ontspannen flubberend gezicht - en het vervolgens aan ons, simpelaars thuis, opdient in smakelijke, hapklare minicolleges, met pijlen en al. En is er eens geen atleet te analyseren, dan grijpt hij met hetzelfde hoorbare plezier een startblok bij de kladden. 'Het is heel moeilijk uitleggen', zegt hij dan, om het vervolgens feilloos uit te leggen.

Tekst gaat verder onder foto

En als woorden tekortschieten, doet Gregory het gewoon even voor. Een voorbeeldanalist, dat is ie, met een stem, dictie en glimlach waar ze op Twitter ook erg lekker op gaan dezer dagen. Terecht. Hoe geweldig zou het zijn als alle analisten hetzelfde enthousiasme en dezelfde zorgvuldigheid aan de dag zouden leggen als hij? Hoe heerlijk als Joost Vullings bij Jinek tijdens z'n zoveelste exposé opeens zegt 'Ik doe het wel even voor' en vervolgens drie uur lang een formatiebespreking over voltooid leven uit zijn mouw schudt, inclusief een geinige terzijde over het materiaal waar de onderhandelingstafel van gemaakt is?

Goed, het is misschien niet eenieder gegeven om Sedockiaanse analyses af te leveren, en zeker niet avond aan avond. Mijn voorstel is dan ook: Gregory overal inzetten. Via het wielrennen en de Eredivisie richting festivals en dan hup, de mallemolen van de talkshows in. Een afgetrainde Maarten van Rossem, een blijmoedige Peter R. - en eentje waar we veertig jaar mee vooruit kunnen bovendien.

Er is eigenlijk maar één probleem. Sedoc heeft de neiging om, wanneer hem een vraag wordt gesteld waarop hij het antwoord niet weet, te reageren met: 'Dat weet ik niet.' Klassieke fout. Maar ongetwijfeld zal hij die horde te zijner tijd glimlachend en met verstand van zaken weten te nemen.

null Beeld
Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden