AnayseBesmetting door schreeuwen

Kunnen renners in de Tour besmet raken door schreeuwende fans?

De Fransman Nans Peters tijdens de achtste etappe van deze Tour de France. Loopt hij risico door al die schreeuwende toeschouwers?Beeld AFP

De rustdag in de Tour is dit jaar ongekend spannend: alle ploegen krijgen een coronatest. Bij twee besmettingen binnen een ploeg moet het hele team naar huis. Renners maken zich extra zorgen vanwege de fans die hen – zonder mondkapje – luidkeels aanmoedigen. Gaat dat wel goed? 

Ach, het is toch buiten, dus wat maakt het uit als je de renners van de Tour aanmoedigt? Helaas voor de fans is dat toch iets te gemakkelijk. Als het gaat om het overdragen van luchtwegvirussen, is het van dichtbij tegen iemand schreeuwen juist een probaat middel om het virus over te dragen. Al helemaal als de ontvangende partij diep door de mond inademt, zoals wielrenners doen, zodat eventuele virusdeeltjes diep in de luchtwegen kunnen komen.

In de buitenlucht verwaait het virus sneller en is de kans op overdracht veel kleiner dan binnen: in China vond men onder ruim zevenduizend besmettingen maar één geval waarbij het virus iemand buitenshuis had besmet. Daarop valt veel af te dingen – het was winter, er waren sowieso weinig mensen buiten – maar veelzeggend is die ene besmetting die wél plaatsvond in de buitenlucht: tussen twee mensen die op straat met elkaar stonden te praten.

En, makkelijk thuis voor de spiegel aan te tonen, wie hard schreeuwt, verspreidt meer en grotere speekseldruppeltjes, die ook nog eens verder vliegen omdat ze met meer kracht naar buiten komen. Daarop kan het virus meeliften. Bij een recent experiment in Bristol lieten wetenschappers professionele zangers en zangeressen op verschillende volumes Happy Birthday zingen én voordragen, in een toeter die hun druppelproductie registreerde. Conclusie: niet zozeer zingen, maar het volume bepaalt hoeveel druppeltjes er vrijkomen, aldus de onderzoekers.

Kort contact

Geen goed idee dus, om van dichtbij een wielrenner aanmoedigingen in het gezicht te schreeuwen, al helemaal als dat zonder mondkapje gebeurt. Aan de andere kant is het contact maar kort, en de kans dat de schreeuwer net corona onder de leden heeft, is momenteel sowieso niet groot. Wel geldt: hoe meer schreeuwende fans, des te groter het risico dat er iemand bij zit die het virus in de keel heeft.

En uitgesloten is besmetting dan niet. Toen artsen, helemaal aan het begin van de coronacrisis, de uitbraak in Noord-Italië reconstrueerden, ontdekten ze dat hun patiënt nul, in de onderzoeken aangeduid als ‘Mattia’, behalve zijn vrouw en drie bezoekers van een bar ook een vriend had aangestoken. Dat was in de buitenlucht, bij het hardlopen. Kennelijk is de combinatie van sporten, zwaar ademen en nabijheid geen gelukkige als het om het virus gaat.

Lees verder:

Krachtvelden tegen corona: waarom het virus op sommigen nauwelijks vat krijgt
Waarom wordt de een doodziek van corona, terwijl de ander nauwelijks wordt geraakt door een besmetting? En waarom breekt het virus soms door onze afweer heen? Een rondleiding langs de krachtvelden tegen corona, aan de hand van drie merkwaardige gevallen.

Deze acht grafieken vertellen het verhaal van een halfjaar corona het best
Wat hebben we geleerd sinds het coronavirus een half jaar geleden bij een Nederlandse patiënt werd vastgesteld? Een rondgang langs enkele van de opmerkelijkste inzichten, aan de hand van acht wetenschappelijke plaatjes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden