Column

Kunnen Kamerleden zzp'er worden?

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra en premier Mark Rutte tijdens het voorjaarscongres van de VVD.Beeld anp

Het Kamerlidmaatschap van de VVD zou ook door zzp'ers moeten worden vervuld. Die krijgen dan geen vast salaris met reces tot de derde dinsdag van september, maar worden betaald als ze daadwerkelijk vragen stellen aan de minister of op het Binnenhof actief zijn met het bestuderen van Kamerbrieven.

Voor al die muurbloempjes, die 102 duizend euro per jaar verdienen, is er dan geen plek meer nodig. Mensen die uitgevraagd of uitgekeken zijn in Den Haag of onbenullen die er na drie maanden in de Kamerbankjes weinig van bakken, kunnen worden vervangen door andere zzp'ers zonder dat de belastingbetaler ervoor opdraait.

Als de VVD verschrompelt tot een partij van vijftien zetels, hoeft voor de andere 26 ook niet meteen een riante wachtgeldregeling te komen. Kamerleden krijgen vier jaar lang wachtgeld: een jaar 80 procent van dat salaris en daarna drie jaar 70 procent. In 2013 streken 67 ex-Kamerleden samen 4 miljoen euro op aan wachtgeld. Daar kwam nog een miljoen bij voor ex-ministers en staatssecretarissen. Kortom, een krachtig argument om van Kamerleden zzp'ers te maken.

Halbe Zijlstra kan er niet tegen zijn. Dat linkse politici vasthouden aan vaste contracten noemde hij afgelopen weekeinde tijdens het partijcongres in Arnhem 'achteruitgangpessimisme'. 'Linkse politici zijn net zo bang voor zzp'ers als ze vroeger waren voor de stoommachine of de computer.' Zijlstra noemde de toename van het aantal zzp'ers geen probleem, maar 'een oplossing'. Er zijn enkele smetjes: zzp'ers betalen, zoals gisteren goed werd uitgelegd in deze krant, minder belasting en AOW waardoor het begrotingstekort oploopt en ze krijgen moeilijk een hypotheek. Maar dat valt wel schoon te poetsen.

De fiscus die het met PostNL op een akkoordje heeft gegooid door de pakketbezorgers de status van zzp'er te geven, (zonder wachtgeld) bewijst het land dus een dienst. Kamerleden kunnen als zzp'er zelf ervaren hoe moeilijk het is een eigen toko overeind te houden. Er werken in Nederland nu ruim 1 miljoen zzp'ers en dat aantal stijgt elk jaar met 35 duizend. Maandag werd bekend dat zzp'ers in de bouw samen optrekken en steeds grotere projecten aanpakken. Ze zijn goedkoper dan de reguliere bouwbedrijven die zich voor hun personeel aan de letter van de cao moeten houden. Hun rest dan weinig anders dan ook hun vaste personeel te ontslaan. En zo wordt honderd jaar sociale zekerheid door het toilet gespoeld.

Er komt een tijd dat Nederlanders de Chinezen in vaste dienst benijden die 4.500 man sterk hier een bedrijfsuitje hadden en door VVD'er Henk Kamp werden verwelkomd in het Mauritshuis. Nederlandse zzp'ers organiseerden toen net hun eerste bedrijfsuitje. In Amsterdam-Noord. Dat kostte echter 35 euro per deelnemer.

Als Kamerleden zzp'er worden, zal er vast een subsidie voor een bedrijfsuitje komen, waarbij ze tenminste gratis een dag naar de Efteling kunnen.

Reageren? p.dewaard@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden