Column

Kunnen Griekse reders wel worden belast?

Een half gezonken jacht nabij het Griekse eiland Kea.Beeld anp

Drie Grieken staan in de Forbes-lijst van duizend rijkste mensen in de wereld. Philip Niarchos, de rijkste Griek, staat op nummer 737, met een vermogen van 2,5 miljard dollar (2,3 miljard euro). Hij is reder, maar meer bekend als kunstverzamelaar. Niarchos is echter geen lekker hapje voor de Griekse fiscus; hij woont in Parijs. Nummer twee op de lijst van rijkste Grieken is net zo ongrijpbaar. Spiros Latsis, 2,4 miljard dollar en 787 op de Forbes-lijst, woont in Genève. Zijn vermogen zit in EFG Financial Group, genoteerd in Luxemburg. En nummer drie, Aristoteles Mistakidis, staat 894 op de Forbes-lijst. Hij woont in het Zwitserse Zug.

Andere landen willen dat de linkse Syriza-regering deze reders fiscaal eens flink aanslaat. Maar tegelijkertijd rollen diezelfde landen de rode loper uit om hen buiten bereik van de Griekse fiscus te houden.

De Britten weigeren de zogenoemde non-domiciled tax status van rijke ingezetenen af te schaffen, waardoor in peperdure Londense penthouses wonende expats geen belasting hoeven te betalen over geld wat ze niet het land binnenbrengen. De Londense City was zelfs slecht genoeg om Franse multimiljonairs te werven, nadat president Hollande in 2012 een supertaks had aangekondigd. Inmiddels is de supertaks van de baan en heeft ook Frankrijk net als Portugal belastingfaciliteiten voor rijke buitenlandse ingezetenen gecreëerd.

De Financial Times meldde dit weekeinde dat een groeiend aantal landen paspoorten verkoopt om buitenlandse investeerders binnen te halen. Antigua in de Caribische Zee verleent al staatsburgerschap en fiscale vrijstelling aan buitenlanders die daar niet meer dan vijf dagen per jaar verblijven. Inmiddels zijn er 500 paspoorten verkocht, onder anderen aan de steenrijke Syrische zakenman George Georges. Zelfs eurozonelid Malta verkoopt EU-paspoorten; niet aan Afrikaanse vluchtelingen, maar aan miljardairs. En dan zijn de belastingfaciliteiten die vele eurozonelanden (Nederland bovenaan) hebben gecreëerd voor buitenlandse bedrijven nog niet genoemd.

Vorige week gaf het Nederlandse trustkantoor TMF brutaal een persbericht uit waarmee Griekse bedrijven werd opgeroepen hier bankrekeningen te openen om buiten de kapitaalcontroles te blijven. Nederland is gespecialiseerd in het fiscaal onderdak geven aan buitenlandse bedrijven.

De koopvaardijvloot is een van de pijlers van de Griekse economie. Hij vormt 7,5 procent van het bbp en er werken 200 duizend mensen. Vorig jaar werd de tonnagebelasting verhoogd met 240 miljoen euro. Maar als daar nog veel hogere belastingen bijkomen zullen de rederijen zonder twijfel uitwijken naar landen - waaronder eurolanden - die ze fiscaal in de armen sluiten. Net zoals al is gebeurd met hun eigenaren.

De Griekse regering staat machteloos tegenover deze hypocrisie. Net zo machteloos als de Nederlandse regering, die de in Londen woonachtige Charlene Heineken (vermogen 11,6 miljard euro) niet kan belasten.

Reageren? p.dewaard@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden