Nieuws

Kunnen de restaurants en musea snel open nu de derde golf zich terugtrekt?

Alle cijfers tonen een positieve trend. Wat betekent dit voor de volgende stappen in het versoepelingsplan? Kunnen we al bijna weer uit eten?

Serena Frijters en Xander van Uffelen
Terrasgangers op de Neude in Utrecht. Beeld ANP
Terrasgangers op de Neude in Utrecht.Beeld ANP

Het coronavirus is in Nederland de laatste weken op zijn retour. Het aantal besmettingen daalt, het percentage tests dat bij de GGD positief uitvalt, vertoont sinds een weekje ook een dalende lijn. En het aantal patiënten in het ziekenhuis is in een sneller tempo aan het afnemen. Nu de piek van de derde golf duidelijk voorbij is, komt de vraag op tafel wanneer nieuwe versoepelingen mogelijk zijn. Is de trend mogelijk al zo gunstig dat restaurants en cafés wat sneller ook binnen hun gasten mogen ontvangen?

De twee vorige versoepelingen gingen juist moeizamer dan gepland. Zowel de terrassen, eind april, als de sportscholen, afgelopen week, zouden eerder open gaan dan gepland. Toen de cijfers toch nog tegenvielen, werden beide versoepelingen een week uitgesteld. De derde stap zou volgens de planning op 9 juni worden doorgevoerd. Dan mogen de restaurants weer open, kunnen thuis voortaan vier gasten op visite komen en mogen ook de musea weer bezoekers ontvangen. ‘Als de daling heel erg snel gaat, kan het eerder worden’, aldus een optimistische minister De Jonge afgelopen maandag.

Met potlood zijn de grenzen voor deze extra versoepelingen al ingetekend. Als het aantal patiënten in het ziekenhuis is gezakt tot onder de duizend, en het percentage gevaccineerden onder de volwassenen de 60 procent is gepasseerd, dan is die derde versoepeling aan de orde. Het ministerie van VWS benadrukt dat deze getallen in het openingsplan een indicatie zijn, de datums zijn ‘niet in beton gegoten’, en het Outbreak Management Team (OMT) moet nog advies geven. Wel schetst het plan de richting waarin de cijfers zich moeten ontwikkelen. Elke drie weken mag er, als het goed blijft gaan, weer meer. Door de versoepelingen met een tussenpoos van enkele weken door te voeren, hoopt het demissionaire kabinet de effecten te kunnen zien voordat een volgende stap wordt gezet.

De voorwaarden voor versoepeling komen dichterbij. De bezetting in het ziekenhuis is in drie weken tijd gedaald van 2.706 coronapatiënten naar 1.822. Er moeten dus nog zo’n 800 patiënten minder in het ziekenhuis liggen voordat de restaurants met een gerust hart open kunnen. Omdat de instroom van nieuwe patiënten sterk is gedaald, met ruim 40 procent sinds de piek in april, lijkt de datum van 9 juni haalbaar. Als de huidige afname onverminderd doorzet, is de ziekenhuisbezetting vanwege covid-19 binnen twee tot drie weken minder dan duizend. Dat is dan het laagste aantal patiënten sinds begin oktober.

Ook bij de inentingen duurt het nog een week of drie voordat de gewenste vaccinatiegraad, 60 procent, is bereikt. Hier zit het tempo er eveneens goed in. Wekelijks krijgen zo’n 1 miljoen Nederlanders een prik, waardoor ruim 40 procent van de volwassen bevolking nu ten minste een eerste dosis heeft gehad. Naar schatting wordt half juni de 60 procent gehaald. De doelstelling is nog steeds dat begin juli iedereen boven de 18 die dat wil, zo’n 85 procent van de bevolking, een eerste dosis vaccin heeft gekregen.

Voordat het kabinet zich buigt over de restaurants en musea, ligt nog de vraag op tafel of middelbare scholieren weer elke dag naar school mogen. In het ingelaste Catshuisoverleg van zaterdag gaat het over deze kwestie. Duidelijke criteria zijn hier niet voor; daarom is het OMT om nader advies gevraagd. Gezien de gunstige trend lijkt het niet onwaarschijnlijk dat middelbare scholieren snel weer elke dag hun klasgenoten mogen zien.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden