podcast
Kungfu-leraar René L. legt zich niet neer bij gevangenisstraf van 30 maanden en gaat in hoger beroep
Kungfu-leraar René L. gaat in hoger beroep tegen de gevangenisstraf van dertig maanden die hij twee weken geleden kreeg opgelegd wegens mishandeling, bedreiging en verboden wapenbezit. Dat bevestigt zijn advocaat aan de Volkskrant.
De rechtbank Roermond, die in haar uitspraak met de eis van het openbaar ministerie meeging, zag in L.’s gedrag een patroon waarbij L. een groep van ongeveer 25 leerlingen steeds dwingender leefregels oplegde. Mishandelingen en bedreigingen schuwde L. daarbij niet. ‘De slachtoffers werden in elkaars bijzijn vernederd, aan hun haar getrokken, met een zweep geslagen, de keel dichtgeknepen en bedreigd’, aldus het vonnis.
L. ontkent niet dat er weleens klappen zijn gevallen, zegt zijn advocaat Lindsay van den Dungen, maar dat de rechtbank hem ook pogingen tot zware mishandeling aangerekend heeft, vindt de vechtkunstleraar onterecht. De rechtbank achtte het onder meer bewezen dat een van L.’s honden door zijn toedoen in de hand van een slachtoffer beet en dat een ander slachtoffer een glazen pot naar zijn hoofd getrapt kreeg.
‘Mijn cliënt blijft bij het standpunt dat dit soort incidenten niet of niet op die manier hebben plaatsgevonden’, aldus Van den Dungen. ‘Er bestaat een verschil tussen iemand met de platte hand een klap in het gezicht geven of willens en wetens een poging doen om iemand met andere middelen zwaar lichamelijk letsel toe te brengen.’
Over de zaak rondom de kungfusekte maakte De Volkskrant de afgelopen maanden de podcastserie Een soort god. Daarin vertellen slachtoffers hoe L. hen in hun greep kreeg en daarna jarenlang mishandelde.
Podcast: Een soort god
Hoe belanden slimme, jonge mensen in een sekte? Van emotionele tot fysieke manipulatie: kungfu-leraar René L. misleidde dertig jaar lang zijn volgelingen tot ze alles voor hem deden. Hoe kwamen ze van hem los? Luister in onze podcast Een soort god naar het bizarre verhaal –
De inmiddels 72-jarige René L. ontmoette zijn slachtoffers bij de kungfulessen die hij in verschillende plaatsen in het zuiden van Nederland gaf. Onder zijn leiding raakten de fanatiekste, veelal jonge leerlingen van de buitenwereld en hun familie geïsoleerd. Pas toen de groep zich vier jaar geleden tegen L. keerde, doorzagen veel leden hoezeer zij onder zijn macht hadden verkeerd.
Vier voormalige volgelingen deden uiteindelijk aangifte tegen L. Zij toonden zich twee weken geleden tevreden met de gerechtelijke uitspraak. ‘Dit is voor mishandeling een zware straf en schept zo een precedent voor andere sekteleiders’, zei slachtoffer Joris Rietveld, die samen met de anderen een schadevergoeding van 40 duizend euro kreeg toebedeeld.
Hun advocaat Petra Breukink is niet verrast dat L. de uitspraak aanvecht, maar vindt het voor haar cliënten ‘heel naar’. Het hoger beroep ziet ze ‘vol vertrouwen’ tegemoet. ‘De rechtbank heeft haar oordeel uitgebreid gemotiveerd, dus ik verwacht wel dat het standhoudt.’ Wanneer het hoger beroep dient, is nog niet bekend.