Kunduz mag wat kosten

Het is goed om te weten wat de magere oogst in Kunduz ons kost. De hoogste tijd om het mandaat uit te breiden.


De eerste reactie van het ministerie van Defensie op het rekenwerk van de Volkskrant was nogal defensief. Uit de rekensom blijkt dat het opleiden van één Afghaanse agent in Kunduz Nederland dit jaar een verbazingwekkende half miljoen euro kost. Defensie ziet het nut van de som niet in: we rekenen toch ook niet uit wat het blussen van een brand kost per brandweerman? Of hoeveel het kost om een werkloze aan werk te helpen?


Om te beginnen is dat een misvatting. Als we al niet weten wat de werklozenbegeleiding kost, dan moeten we het zo snel mogelijk uitrekenen. Dat hoort bij politiek: voor- en nadelen van keuzes moeten transparant zijn, inclusief de kosten.


Het kostenplaatje is in dit geval extra interessant omdat het direct samenhangt met de manier waarop de missie door de politiek is opgetuigd. De operatie is zo volgehangen met veiligheidsmaatregelen enerzijds en beperkingen anderzijds dat het de Nederlandse trainers nu de grootste moeite kost om Afghaanse agenten te vinden die in aanmerking komen voor de opleiding. Het toont eens te meer aan hoe ridicuul de Haagse werkelijkheid oogt in de realiteit van Afghanistan.


Het kabinet heeft de fixatie op de kosten per rekruut bovendien aan zichzelf te danken. Iedereen weet dat we óók meedoen in Afghanistan uit bondgenootschappelijke solidariteit en omdat we ons partijtje willen meeblazen op het internationale toneel, binnen de NAVO en in het diplomatieke circuit. Uit vrees om partijen als GroenLinks en de ChristenUnie te ontrieven, moffelt het kabinet die motieven steeds weg en ligt de klemtoon volledig op onze eigen drang om goede daden te verrichten. Dat de kosten-batenanalyse dan mallotig uitpakt, is logisch.


Er is nog steeds veel voor te zeggen dat Nederland zijn rol speelt in Afghanistan, in een poging het land na decennia van oorlog te redden. Maar het kabinet moet wel eerlijk zijn over álle motieven, juist om te voorkomen dat het draagvlak nog verder afbrokkelt. Als de Kamer dan ook het mandaat wat verder oprekt, zodat we meer Afghanen kunnen gaan trainen, wordt 2012 hopelijk een effectiever jaar dan 2011. Want als we er dan toch zijn, kunnen we ons ook maar beter echt nuttig gaan maken.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden