KUN wordt Radboud Universiteit

De Katholieke Universiteit Nijmegen verandert van naam. Vanaf 1 september 2004 heet de universiteit Radboud Universiteit Nijmegen. Collegevoorzitter De Wijkerslooth heeft dat donderdag aan hoogleraren en leidinggevenden van de instelling bekendgemaakt....

Van onze verslaggever Thom Meens

De naamswijziging is bedoeld om de onderlinge verbondenheid van universiteit en academisch ziekenhuis, in de volksmond het Radboudziekenhuis, te bevestigen. 'Met de naam onderstrepen we de samenwerking van de academische disciplines en laten we zien dat de universiteit actief is binnen het hele spectrum van alfa-, bèta-, gamma- en medische wetenschappen', aldus de collegevoorzitter. Er komt een uniform logo voor universiteit en ziekenhuis. Ook dat moet de uitstraling en herkenbaarheid vergroten, met name in het buitenland.

Met de invoering van de naam Radboud Universiteit Nijmegen keert de instelling terug naar haar wortels. In 1905 werd in Nijmegen de Radboud Stichting opgericht ter bevordering van het rooms-katholieke hoger onderwijs. In 1923 leidde dat tot oprichting van de Roomsch Katholieke Universiteit in Nijmegen. Het academische Radboudziekenhuis kwam er in 1956. De universiteit wil met de naam Radboud ook de banden met de katholieke gemeenschap bevestigen.

Radboud was een bisschop, geleerde en dichter die rond 900 leefde. Hij kreeg zijn opleiding in Keulen en Tours en kan worden gezien als een van de eerste christelijke geleerden in de Noordelijke Nederlanden. In 900 werd Radboud bisschop van Utrecht.

De naamswijziging vergroot volgens De Wijkerslooth ook de bekendheid van de universiteit in internationale vergelijkingen van citaties. Wetenschappers van de KUN en het St. Radboudziekenhuis komen straks onder één instellingsnaam in de boeken. Dat heeft positieve gevolgen voor de positie van Nijmegen op de ranglijsten.

Kardinaal Simonis vindt de naamswijziging van de KUN in de Radboud Universiteit Nijmegen niet bezwaarlijk. Op de site katholieknederland.nl liet hij gisteren weten de nieuw naam 'een verbijzondering van het predikaat katholiek' te vinden. Decaan prof. Nissen van de theologische faculteit van de KUN zegt op dezelfde site de nieuwe naam te betreuren. 'Ik was er niet voor, maar ik heb me er loyaal bij neergelegd.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden