Vraag van de daghergebruik

Kun je mondkapjes en andere beschermingsmiddelen tegen corona hergebruiken?

Nu de Nederlandse ziekenhuizen vol liggen met coronapatiënten gebruikt het medisch personeel dagelijks ladingen mondkapjes en andere beschermende kleding. Wat gebeurt er na gebruik met al die spullen en kunnen die worden gerecycled?

Gebruikte mondkapjes op de verpleegafdeling voor coronapatiënten van het HMC Westeinde ziekenhuis in Den Haag.  Beeld ANP
Gebruikte mondkapjes op de verpleegafdeling voor coronapatiënten van het HMC Westeinde ziekenhuis in Den Haag.Beeld ANP

Vorige maand ontdekte Roy Pelzer van Maastricht UMC een methode waarmee beschermende FFP2-maskers, die eigenlijk zijn bedoeld voor eenmalig gebruik, gerecycled kunnen worden. De zogenaamde plasmasterilisatie maakt gebruik van waterstofperoxide.

In tegenstelling tot de stoomreiniging die gebruikelijk is voor het steriliseren van medische apparatuur kan dit goedje al bij 60 graden alle micro-organismen en virusdeeltjes doden. De mondkapjes blijven daardoor intact en behouden hun beschermende werking.

Het RIVM beoordeelde deze methode als een goede noodoplossing voor het geval er een tekort ontstaat aan mondkapjes. Het RIVM bekeek hoe vaak de kapjes door de plasmasterilisator kunnen voordat ze hun werking verliezen. Twee keer reinigen bleek de veilige limiet te zijn, het zorgpersoneel kan de kapjes dus maximaal drie keer dragen.

‘We verzamelen gebruikte mondkapjes in speciaal daarvoor bestemde tonnen’, zegt Nieky van Steenkiste van Maastricht UMC. ‘Inmiddels onderzoeken we of we beschermende schorten ook kunnen reinigen en hergebruiken.’

Veel ziekenhuizen hebben al een plasmasterilisator staan en kunnen zo dus langer van de beschikbare voorraad mondkapjes gebruikmaken. Zo verzamelen het UMC Groningen en het Erasmus MC ook de gebruikte mondkapjes om ze te steriliseren en op te slaan in het geval van een tekort aan nieuwe mondkapjes.

Plastic spatschermen, die moeten voorkomen dat virusdeeltjes in de ogen van hulpverleners terechtkomen, kunnen na desinfectie met alcohol ook worden hergebruikt. Kapjes die al zijn hergebruikt en alle overige beschermende kleding worden via het ziekenhuisafval ingezameld en volgens de gebruikelijke regels vernietigd.

In het mondiale gevecht om mondkapjes heeft Nederland al een paar ronden verloren

In de wereldwijde strijd om mondkapjes heeft het kabinet in allerijl een eigen inkoop- en distributieconsortium opgezet. Verscholen in de bossen van Leusden voeren ambtenaren, medici en inkopers een zware strijd tegen grootmachten. ‘Er is al veel tijd verloren gegaan.’

Acuut tekort aan mondkapjes blijft, geduld van de Kamer raakt op

Het chronische gebrek aan beschermingsmiddelen voor zorgpersoneel doet de sfeer in de Tweede Kamer snel verslechteren. Partijen vragen zich af hoe het kan dat er, vele weken na het uitbreken van de coronacrisis, nog steeds een tekort bestaat aan mondmaskers en andere middelen.

Janne maakt nu duizenden mondkapjes in plaats van glitterkostuums

‘Eén vrouw wilde 52 mondkapjes. Om een jaar lang elke week boodschappen te doen. Toen hebben we gezegd: nee hoor, je doet je kapje maar in de was.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden