Column

Kun je hypotheek aflossen met studielening?

Studenten tijdens een demonstratie tegen het leenstelsel (2014). Beeld anp

Een op de drie studenten gebruikt de studiefinanciering voor andere doeleinden, zoals een wereldreis, een aanbetaling voor een huis of zelfs een opleiding tot piloot.

Eerder deze week werd in de krant de vraag gesteld of dat oneigenlijk gebruik ethisch was - of veel mensen nog iets met ethiek hebben in een tijd dat vluchtelingen en Grieken in hun eigen sop mogen gaar koken. Nederlanders zeilen financieel gezien nu eenmaal zo scherp mogelijk aan de wind, anders had het land niet zoveel belastingadvieskantoren gehuisvest.

Voor volgend studiejaar wrijven de ouders van studerende kinderen zich al in de handen. Helaas verdwijnt de basisbeurs, maar daarvoor in de plaats komen legio nieuwe mogelijkheden voor allerlei slimmigheidjes.

Volgend jaar kan iedere student tegen een rente van 0,15 procent per maand 1.016 euro lenen, ook als de ouders de studie probleemloos kunnen betalen. Stel dat zij in een villa wonen met een half miljoen hypotheek tegen 4 procent rente, per jaar dus 20 duizend euro. Ervan uitgaande dat ze in de hoogste schijf (52 procent belastingen) worden belast, zijn de nettokosten 9.400 euro per jaar. Hun zoon of dochter studeert vier jaar en leent jaarlijks 10 duizend euro tegen 0,15 procent. Die rente verandert niet en kan daarna dertig jaar worden vastgezet, de totale termijn van aflossing.

Indien dat geld wordt gebruikt voor de aflossing van de hypotheek vermindert de schuld op de villa tot 460 duizend euro, hetgeen een besparing is van 1.600 euro per jaar op de rentelasten of netto (52 procent schijf) 768 euro per jaar. De rentekosten van de studielening zijn 60 euro (0,15 procent van 40 duizend) per jaar. Dat is een voordeel van 708 euro. Later lossen ze de studieschuld van hun kind in een keer af. Kassa.

Op verjaardagspartijtjes is dit naast de mogelijke aankopen van Ajax en de valpartijen in de Tour de France een dankbaar discussieonderwerp. Tenminste in de kringen die zich in het verleden ook vanwege het fiscale voordeel een Mitsubishi Outlander konden permitteren. Ook hierbij liet niemand zich uit morele of ethische motieven ervan weerhouden deze auto te kopen. Hoogstens schaamden sommigen zich een beetje voor de buren.

Creativiteit met studieleningen is niet nieuw. In het verleden begonnen sommige studenten dankzij de gratis ov-jaarkaart een lucratief koeriersbedrijfje. Maar dat de studielening - ten slotte belastinggeld - ook de mogelijkheid biedt de ouders geld te laten besparen op hun hypotheek is een financiële innovatie waar het polderland trots op kan zijn. Helaas gaat het profijt in dit geval vooral naar de rijkeluiskinderen die de lening niet echt nodig hebben om te studeren.

Wie zegt dat een academische opleiding niet meer loont, heeft het mis. Wie een beetje kan rekenen kan er al tijdens zijn studie voordelen van hebben.

Reageren? p.dewaard@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden