Kun je als vrouw Clinton in de steek laten?

Moeten vrouwen in de Verenigde Staten dinsdag op Hillary Clinton stemmen? En moeten zij dat doen omdat zij een vrouw is? De Democratische presidentskandidaat zelf zal de eerste vraag ongetwijfeld met 'ja' beantwoorden en de tweede met 'nee'. Zij vindt dat iederéén op haar moet stemmen, en wel omdat zij Hillary Clinton is: de beste kandidaat.

Rob Vreeken
Hillary Clinton. Beeld anp
Hillary Clinton.Beeld anp

Toch speelt sekse een niet te miskennen rol in de verkiezingsrace, en in zekere zin ligt dat voor de hand: niet eerder was een vrouw verkiesbaar namens een van de twee grote partijen. De Amerikanen hebben de historische kans voor het eerst in 240 jaar een vrouw in het Witte Huis te kiezen.

'Stemmen met je vagina', noemde actrice Susan Sarandon dat vorige week: als vrouw voor Clinton kiezen vanwege haar geslacht. De linkse Sarandon doet daar niet aan mee. Zij steunt de kandidaat van de Groene Partij, Jill Stein. Een vrouw inderdaad, maar dat is niet de reden.

Eén ding is statistisch gezien duidelijk: als Clinton de verkiezingen wint, heeft zij dat mede te danken aan de vrouwelijke stem. Niet eerder was het verschil in electorale voorkeur onder Amerikaanse vrouwen en mannen zo groot als nu. Volgens het Public Religion Research Institute heeft Clinton onder vrouwelijke kiezers zelfs een voorsprong van 33 procentpunten op Donald Trump.

Is Clintons sekse daarvan de verklaring? Zo eenvoudig ligt het niet. Een deel van het electoraat (mannen en vrouwen) trekt naar Clinton niet omdat zij een vrouw is, maar omdat Donald Trump Donald Trump is: een seksistische bullebak die vrouwen beledigt en kleineert.

Meer lezen?

Lees hier alle artikelen van de Volkskrant over de verkiezingen in de Verenigde Staten.

Op 8 november wordt duidelijk wie de president van Amerika wordt: Hillary Clinton of Donald Trump. Wij volgen de laatste dagen van de campagne op de voet. In dit blog leest u alles over de polls, de feiten en de geruchten, de onthullingen en het laatste nieuws.

Bovendien doen Democraten het (woord cursief:) altijd beter onder vrouwelijke kiezers dan de Republikeinen. Barack Obama won in 2012 van Mitt Romney met een 'gender gap' van 12 procentpunten, het hoogste verschil ooit gemeten. Romney deed het beter onder mannen.

Vier jaar eerder had Obama het in de Democratische voorverkiezingen trouwens opgenomen tegen dezelfde Hillary Clinton. Ook toen waren er mensen die hoopten op een vrouw in het Witte Huis, maar een meerderheid van de partij opteerde voor een ander unicum, de eerste zwarte president.

Toen Clinton bij de voorverkiezingen dit jaar opnieuw een man tegenover zich vond, de linkse Bernie Sanders, werd zij door oud-minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright op een partijbijeenkomst aangeprezen met: 'Er is een speciale plaats in de hel voor vrouwen die elkaar niet helpen.' Een vergissing, gaf Albright daags erna toe. Ze had de beproefde leus ditmaal gebruikt 'in een verkeerde context, op een verkeerd moment'.

Bernie Sanders. Beeld anp
Bernie Sanders.Beeld anp
De linkse Susan Sarandon doet niet mee aan 'stemmen met je vagina'. Beeld photo_news
De linkse Susan Sarandon doet niet mee aan 'stemmen met je vagina'.Beeld photo_news

Veel vrouwen treffen zichzelf niet graag aan in het hokje 'stemmen met je vagina'. Actrice/regisseur Lena Dunham verwoordde het iets keuriger: 'Ik ben niet van plan blind mijn baarmoeder te volgen naar het dichtstbijzijnde stembureau.' Progressieve vrouwen als Dunham steunen Clinton omdat zij volgens hen de vrouwenzaak - zoals het recht op abortus - een warm hart toedraagt.

Maar dan is het natuurlijk makkelijk kiezen dinsdag, met een tegenkandidaat die vrouwen graag 'in hun kruis grijpt'. Trump maakt het zo bont dat zelfs Republikeinse vrouwen naar het Democratische kamp worden gejaagd. Jennifer Pierotti Lim, medeoprichtster van de groep Republican Women for Hillary Clinton: 'Ik zal alles doen om deze man uit het Witte Huis te houden.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden