Kumaratunga's partij wint verkiezingen Sri Lanka

De Vrijheids Alliantie (VA) van president Chandrika Kumaratunga heeft bij de parlementsverkiezingen van Sri Lanka een grote overwinning behaald. Door dat resultaat worden de vredesbesprekingen met de naar autonomie strevende Tamil Tijgers waarschijlijk ondermijnt....

Belangrijkste verliezer was de Verenigde Nationale Partij (VNP) van premier Wickramasinghe, die twee jaar geleden een staakt-het-vuren met de Tamil Tijgers overeenkwam. Daarvoor was Sri Lanka twintig jaar geteisterd door de gewapende strijd van de rebellen. Kumaratunga, die in 1999 een aanslag door Tamil Tijgers overleefde, meende dat de premier te veel concessies had gedaan aan de Tamils en had daarom vervroegde parlementsverkiezingen geforceerd.

De VA krijgt in het nieuwe parlement 105 zetels, acht te weinig om de absolute meerderheid te veroveren. De VNP, die 114 zetels had, zakt naar 82 zetels. 'Dit heet een flink pak slaag en de uitslag toont duidelijk aan dat wij nu het mandaat hebben', reageerde Kumaratunga's woordvoerder Harim Peiris.

De uitslag toonde echter ook de scherpe verdeeldheid die Sri Lanka kenmerkt inzake de Tamils. De Nationale Tamils Alliantie kreeg veel steun in het noorden en oosten en bezet in het nieuwe parlement 22 zetels. De Nationale Erfenis Partij, geleid door boeddhistische monniken en sterk gekant tegen onderhandelingen met Tamils, krijgt dankzij brede aanhang in de steden Colombo en Kandy negen zetels.

Kumaratunga benadrukte zondag vredesbesprekingen te willen, maar ze noemde de autonome staat die de Tamils nastreven onaanvaardbaar. Onderhandelingen tussen de regering en de Tamils worden ook bemoeilijkt door de onderlinge verdeeldheid die in de voorbije maanden tussen Tamils uit het oosten en noorden is opgetreden.

Een stagnerend vredesproces zal zonder twijfel de economie van Sri Lanka schaden. Onder premier Wickramasinghe bloeide de internationale handel. Op grond van het akkoord dat hij met de Tamils sloot, zegden internationale hulporganisaties voor zes miljard dollar steun toe. Die hulp wordt nu waarschijnlijk opgeschort. De VA liet bij herhaling weten het land te willen 'bevrijden van de neo-kolonisten'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden