Kumaratunga herkozen als president

Chandrika Kumaratunga is dinsdag herkozen als president van Sri Lanka. Zij behaalde 51 procent van de stemmen. Haar naaste rivaal, oppositieleider Ranil Wickremesinghe, kreeg 43 procent....

Kumaratunga, die zaterdag gewond raakte bij een zelfmoordaanslag door een Tamil-rebel, is woensdag meteen beëdigd voor een tweede termijn van zes jaar. 'Niemand ter wereld is zo vastbesloten als ik om een einde te maken aan het vervloekte en stompzinnige bloedvergieten in dit land', zei ze na de sobere beëdigingsceremonie in haar residentie.

Toen Kumaratunga in oktober vervroegde presidentsverkiezingen uitschreef, leek ze die met gemak te gaan winnen. Maar het Srilankaanse leger leed vervolgens in november en december zware verliezen in de strijd met de Tamil Tijgers in het noorden, waardoor haar herverkiezing in gevaar kwam. Het werd een nek-aan-nekrace tussen haar en Wickremesinghe.

De aanslag op haar leven afgelopen zaterdag, waarbij 24 mensen omkwamen, heeft Kumaratunga waarschijnlijk stemmen uit medeleven opgeleverd. Maar haar winstmarge is veel geringer dan vijf jaar geleden, toen zij 62 procent van de stemmen veroverde.

Ook op de verkiezingsdag zijn er doden gevallen, minstens zeven bij verschillende incidenten. Volgens het onafhankelijke centrum voor de observatie van verkiezingsgeweld zijn de verkiezingen verstoord door gewelddadigheden en onregelmatigheden, vooral in het noordoosten, waar de Tamil Tijgers vechten voor onafhankelijkheid. Het centrum ontving meer dan 350 klachten over geweld. De afgelopen twee maanden registreerde het centrum ruim duizend geweldsincidenten.

De Verenigde Nationale Partij (UNP) van Wickremesinghe beschuldigde woensdag de Volksalliantie (PA) van verkiezingsfraude. De UNP beraadt zich nog over de verkiezingsuitslag.

Kumaratunga kreeg de meeste stemmen uit het zuiden en midden van het land, terwijl UNP-leider Wickremesinghe het goed deed in de hoofdstad Colombo en in het noordoosten. Er deden nog elf andere kandidaten mee. De kiezerssteun die Wickremesinghe verwierf (43 procent), betekent dat de bevolking wil dat hij een belangrijke rol speelt, zei de herkozen president. Kumaratunga nodigde hem uit zitting te nemen in het kabinet.

De burgeroorlog was voor de Srilankanen het belangrijkste thema van de verkiezingen. Kumaratunga heeft na haar aantreden vijf jaar geleden geprobeerd te onderhandelen met de Tamil Tijgers, maar die gaven er snel de brui aan. Op het slagveld boekte het Srilankaanse leger in 1995 en 1996 aanzienlijk successen, maar die zijn de afgelopen weken voor een groot deel tenietgedaan. Van de gebieden die op de Tijgers waren veroverd, zijn alleen het schiereiland Jaffna, hun vroegere bolwerk, en de strategische Olifantspas nog in handen van het leger.

Wat de president nog te bieden heeft, is een grondwetswijziging die de provincies meer autonomie geeft. Maar het voorstel heeft tot nu toe niet de benodigde tweederde meerderheid behaald. Bovendien accepteren de Tamil Tijgers het niet. De bomaanslagen van afgelopen weekeinde duiden ook niet op enige compromisbereidheid van de rebellen.

'Laat iedereen die de terreur steunt gewaarschuwd zijn. Laat degenen die openlijk of heimelijk de weg van geweld van de laffe Tamil Tijgers vergoelijken, gewaarschuwd zijn: de dagen van de terreur in dit land zijn geteld', sprak Kumaratunga na haar beëdiging bezwerend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden