Kuisheidsverklaring geëist van deelnemers homo-parade

Homo's organiseren graag grote, kleurrijke optochten om de vrolijkheid van hun bestaan te laten zien. Maar twee jaar geleden in Amsterdam ging de uitbundigheid te ver voor het publiek....

De deelnemers moeten een zedelijkheidsverklaring afleggen. 'Niet dat we kuis zijn geworden', zegt S. de Haan van Gay Business Amsterdam, de organisatie die het konvooi organiseert. 'Erotiek mag best, maar met een vleugje humor. Dat platte willen we niet.'

Geslachtsdelen mogen niet zichtbaar zijn, geslachtsverkeer op de boten is verboden en opvarenden mogen zichzelf niet bevredigen tijdens de scheepsparade. Een blote man in sm-touwwerk is evenmin wat de organisatoren voor ogen staat.

De deelnemers moeten tevoren de kuisheidsverklaring ondertekenen. Ze moeten schritelijk beloven dat ze zich enigszins decent gedragen. Weigeren ze dat, dan mogen ze niet mee.

De verklaring is bedoeld om problemen met politie en gemeente te voorkomen. Er is een vergunning verleend voor de roze vaartocht, onderdeel van een homospektakel van de stichting Gay Business en de ongeveer zestig aangesloten homo-horecabedrijven.

De deelnemers hebben deze week de kuisheidsverklaring toegestuurd gekregen met het verzoek deze te ondertekenen en te retourneren. De aanleiding voor het preutsheidsoffensief is niet alleen de Europride-optocht van twee jaar geleden. Ook een paar maanden geleden gehouden kinky party leidde tot kritiek. Het feest waarop zo ongeveer alles werd toegestaan op seksueel gebied, was voor een deel vanaf de weg te bekijken.

Wat er wel mag op de roze armada in augustus, waar ruim vijftig boten worden verwacht, kan De Haan niet in detail duidelijk maken. Een man in sm-tenue mag zich wel vertonen, mits hij het een beetje grappig brengt. Opvarenden die te flamboyant zijn in hun optreden, kunnen rekenen op een reprimande van de ordedienst, een bekeuring van de politie en uitsluiting aan de tocht volgend jaar.

De eerste reacties van de deelnemers zijn positief. 'Wij hebben geen moeite met de verklaring. Het is goed dat er paal en perk wordt gesteld aan wat er te zien is', zegt F. Monsma van het Amsterdamse danscafé Havana. Het café wil twee open rondvaartboten afhuren voor de parade.

Marc van den Broek

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden