Kuip

Het had niet veel gescheeld of de Kuip was omgesmolten, zo gaat het verhaal. Het was 1941, de Duitse oorlogsmachinerie had een onverzadigbare honger naar staal, de Kuip in Rotterdam was eruit opgetrokken. Maar de stadiondirecteur durfde patriottisch te jokken over de zogenaamd geringe hoeveelheden bruikbare grondstoffen in de constructie. De bezetter zag van omsmelten af.


Gisteren waren het afgestofte mastodonten, een oud-Feyenoordvoorzitter en een oud-burgemeester, die zich in de strijd wierpen voor het behoud van de Kuip. Ditmaal niet bedreigd door invallende vreemde mogendheden, maar door de verhitte fantasieën van een overmoedig Feyenoordbestuur en projectontwikkelaars die geld ruiken. Zij willen op Zuid een nieuw stadion - Het Nieuwe Stadion, HNS - dat, als ik de plannenmakers goed begrijp, niet alleen Feyenoord zal katapulteren naar de stratosfeer van de voetballerij, maar ook een lange rij sociaal-economische problemen zal oplossen, obesitas zal uitbannen, banen zal scheppen voor heel Nederland en ver daarbuiten en Michael Jackson zal doen opstaan uit de dood om nog één concert te geven in de nieuwe popkathedraal die HNS ook moet worden.


Kost een miljoen of 327, maar dan kan het dak wel dicht.


's Morgens waarschuwde Jorien van den Herik vanaf de voorpagina van het Rotterdams Dagblad - de krant waar ik lang, lang geleden bij mocht beginnen - voor de krankzinnige bouwplannen in een open brief die leest als een gedicht. In crisistijd, schrijft De Grote Kale Leider, is 'elke financiële steun' van de gemeente 'bijna misdadig'. Een nieuw stadion bevoordeelt volgens hem 'de vingervlugge mannen' die aan de bouw en aanverwante zaken verdienen. De voetbaltak wordt er niet wijzer van, de supporters willen het niet, we worden 'propagandistisch misleid' en al dat sentimentele geklets over de 'zogenaamde Feyenoord-familie' die te pas en te onpas wordt opgevoerd door de voorstanders van nieuwbouw is 'lulkoek'. GKL eindigt met de nu al legendarische woorden: 'Een nieuw stadion voor concerten? Dan bouw je maar een Music Hall.'


's Avonds blies Bram Peper vrolijk mee. In EenVandaag gaf de oud-burgemeester hoog op van de circulerende alternatieven voor renovatie van de Kuip. Voetballen moet je gewoon in de regen doen, 'en om er nou een dak overheen te doen zodat je er ook een concert kunt houden' lijkt ook hem nergens voor nodig. Muziektempels zat.


In Het Financieele Dagblad strooide Paul Hofstra, voorzitter van de Rotterdamse Rekenkamer, nog wat zout in de wonden van 'de Feyenoord-familie' met de woorden: 'Als je het puur financieel bekijkt, dan moet je het niet doen.' Het gaat Hofstra om de garanties van 165 miljoen euro die van de gemeente worden gevraagd - absurde bedragen, niet alleen in crisistijd, die bij een tegenvallende bezetting van Het Nieuwe Stadion door de burgers van Rotterdam mogen worden opgehoest. Publiek geld voor een privaat project - een paar jaar geleden was dat voor de gemeenteraad nog de reden om eerdere nieuwbouwplannen van 'de Feyenoord-familie' te blokkeren.


Morgen mag de gemeenteraad beslissen of zij publieke miljoenen in de waagschaal wil stellen voor de hoop dat er beter gevoetbald zal worden als het dak dicht kan.


Op het hoofdkantoor van VolkerWessels, het bouwbedrijf dat het allemaal hoopt te mogen uitvoeren, zal ondertussen omstandig gevloekt worden door 'de vingervlugge mannen' die de pijlers onder de bonussen voor het komende decennium één voor één zien afbrokkelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden