Kuipvrees kost nerveuze talenten van AZ de kop tegen Feyenoord

Het voorproefje op de bekerfinale in april leverde Feyenoord zondag een welkome mentale opkikker op. In eigen huis werd het nerveuze AZ met 2-1 verslagen.

Foto anp

Hij moest braken, de 21-jarige AZ-verdediger Pantelis Hatzidiakos kort voor Feyenoord-AZ. Zijn coach John van den Brom wond er geen doekjes om. 'Kuipvrees.'

Meer AZ-talenten, die haast bionische kwaliteiten zouden moeten hebben als alle lofzangen op de AZ-jeugdopleiding geloofd mogen worden, kampten met angst voor het volle Feyenoord-stadion. Van den Brom: 'Wel vier of vijf brachten niet wat ze kunnen.'

Opkikker voor Feyenoord

Feyenoord, dat voor de aftrap nog 14 punten minder had dan de veelvuldig gefêteerde nummer 3 AZ, won zo redelijk overtuigend met 2-1, al mazzelde het met de arbitrage. Het doelpunt van AZ, een fraaie volley van Wout Weghorst, viel al in blessuretijd en had daardoor amper meer waarde, behalve dan voor de vraatlustige spits.

Het was een enorme mentale opkikker voor Feyenoord, dat AZ op 22 april nogmaals ontvangt in het kader van de bekerfinale, in een alles-of-nietspoging nog iets van het beroerde seizoen te redden. Al bleef Feyenoord-coach Van Bronckhorst nuchter: 'Dit zegt helemaal niets. De druk zal dan anders zijn. Het gaat erom wie er dan in vorm is en geluk heeft.'

Feyenoord scoorde eerst na balverlies van Hatzidiakos en daarna van de 20-jarige Guus Til. Ze werden niet veel later allebei vervangen. Hatzidiakos gaf in de rust aan 'helemaal leeg' te zijn. Til, verondersteld loopwonder nota bene, kampte met kramp.

Nicolai Jørgensen viert het scoren van de 2-0 met Kevin Diks en het publiek. Foto anp

14 punten bedroeg de achterstand van Feyenoord (5de) voorafgaand aan de wedstrijd op AZ (3de).

Het wekt ergens verbazing. Mental coaching is een van de stokpaardjes van de Alkmaarse hemelbestormers. Hatzidiakos gaf eerder aan daar zo veel profijt van te hebben gehad. Til komt in interviews over als het meest complexvrije, vroegwijze Hollandse talent, net als Weghorst en Bizot drong hij door tot de voorselectie van Oranje. Anderzijds is een volle, energieke Kuip lastig na te bootsen op een rustiek trainingscomplex.

Van den Brom, vooral geroemd als people manager, probeerde van tevoren zijn manschappen nog met zelfvertrouwen te injecteren. 'We hebben niets te verliezen, laat het gewoon zien. Kom op, man!', imiteerde de coach zijn wedstrijdbespreking na afloop.

Maar het initiatief was zeker voor rust voor Feyenoord, dat direct heel hard tegen het huis van AZ begon te blazen als de wolf in het sprookje met de drie biggetjes. Het was de beproefde tactiek van het gouden seizoen 2016-2017, maar zonder de gestopte Kuijt en vertrokken Elia, Karsdorp en Kongolo en met tal van blessures en persoonlijke vormcrises komt het dit seizoen vaak zelfs niet tot een lauw briesje.

Op kletsen

Het heeft zelfs het veelgeprezen Feyenoord-legioen afwachtender gemaakt. Een week eerder werd voor de tweede keer dit seizoen van NAC verloren, de Bredase club op die manier bijna eigenhandig in veilige haven brengend. Het was het zoveelste gênante optreden. AZ dacht ondertussen een volgende stap te hebben gezet door ook de mindere partijen in winst om te zetten.

Het liep dus anders, want het spelletje van AZ ligt Feyenoord sowieso wel, zo bleek al in Alkmaar (0-4). AZ bouwt graag zorgvuldig op, Feyenoord hoeft er vervolgens alleen maar op te kletsen en dat lukt prima als El Ahmadi en Vilhena op volle toeren draaien, gesteund door de energieke backs Haps en Diks.

Geweldige back-to-back reddingen van AZ-doelman Bizot waren er nodig na een vroege kopbal van Jørgensen op aangeven van Boëtius. Die laatste pikte in de 33ste minuut een slechte inspeelpass op van Hatzidiakos en hamerde van achttien meter de 1-0 binnen. Berghuis plantte even later een vrije trap op de paal.

AZ beklaagde zich in de 22ste minuut terecht over een niet gegeven strafschop na hands van Feyenoord-verdediger Van der Heijden. Maar ook arbiter Higler leek bevangen door Kuipvrees, want na rust blies de arbiter evenmin toen een terugspeelbal van Diks op de arm van doelman Jones kwam. 'In De Kuip speel je niet tegen elf man, maar tegen twaalf of dertien', was het gevoel daardoor bij AZ.

Toch kon het weinig afdingen op de winst voor Feyenoord, dat de wedstrijd besliste in de 72ste minuut toen Til een eerste krampscheut voelde en Berghuis ervandoor ging. Met een uitgekiende pass waar Vilhena slim overheen stapte werd Jørgensen bereikt, die de bal over Bizot liftte en zo afrekende met een doelpuntendroogte van 780 minuten.

Voor de immer goedgemutste Van den Brom bleef het glas halfvol. Hij had AZ meer zichzelf zien worden na rust en de lang geblesseerde Vlaar goed zien invallen voor Hatzidakos. 'Dit hebben we meegemaakt. Het kan 22 april geen excuus meer zijn.'

AZ-spelers appeleren voor hands. Foto anp