Kuip-clash opmaat verkiezingen

Leefbaar Rotterdam bood het college van B en W een vluchtroute uit het stadion-dilemma. De bouw van een nieuwe Kuip had de coalitie veel stemmen kunnen kosten.

ROTTERDAM - 'Een nieuwe werkelijkheid', het ontbreken van voldoende steun in de gemeenteraad, brengt het Rotterdamse college van B en W er donderdag toe het voorstel voor de bouw van een nieuw Feyenoord-stadion in te trekken. Pal voor het zomerreces sneuvelt een plan dat Rotterdam tot op het bot verdeelt.


Na die zomerpauze naakt voor de politici al weer een 'nieuwe werkelijkheid'. Maart volgend jaar wachten gemeenteraadsverkiezingen. Donderdagochtend, in en voor het Rotterdamse stadhuis, lijkt de campagne in de tweede stad van Nederland al enigszins op stoom te zijn.


Bij menig raadslid rolt over de lippen dat hij of zij Feyenoord uiteraard een 'zeer warm hart toedraagt'. Vooral de tientallen aanwezige Feyenoordsupporters moeten dat weten. Die hebben, op een enkele uitzondering na, toch al een fijne ochtend: sloop van hun geliefde Kuip is voorlopig weer afgewend.


De gemiddelde Feyenoordfan komt liever om een andere reden naar de Coolsingel, maar in de stad met de reputatie van 'niet lullen maar poetsen' wordt nu al zeven jaar door politici over een nieuwe behuizing voor de club gepraat. En de bal blijft maar in de breedte gaan. Donderdag wordt er uiteindelijk niét gepraat omdat het gemeentebestuur zelf het voorstel terugtrekt om garant te staan voor een lening voor de bouw.


Dat wekt de ergernis van de grootste oppositiepartij die mede debet is aan die zogenaamde 'nieuwe werkelijkheid' waar het gemeentebestuur op hamert. Leefbaar Rotterdam-fractievoorzitter Ronald Schneider beklemtoont dat de stad 'recht' heeft op een inhoudelijk debat over de toekomst van Feyenoord. Die opvatting krijgt luidruchtige bijval van de aanwezige Feyenoordaanhang.


Al even luidruchtig en voorzien van vuurwerk trekt een aantal Feyenoord-supporters woensdagavond laat nog naar De Kuip als even tevoren Schneider in het tv-programma Knevel & Van den Brink kenbaar heeft gemaakt dat zijn partij niets voelt voor de beoogde 165 miljoen garantstelling door de gemeente. Met zijn tv-optreden maakt de oppositieleider daarmee de weg vrij voor het college van B en W voor een vluchtroute.


Sportwethouder Antoinette Laan (VVD) wuift de kritiek van Leefbaar Rotterdam weg dat het gemeentebestuur zich schuldig maakt aan 'onbehoorlijk bestuur'. Wat haar betreft is er niets onzuivers gebeurd: het politieke draagvlak is weggevallen, nieuw overleg met de Feyenoorddirectie is geboden.


Gezichtsverlies? Laan wil er niets van weten. Het is die 'nieuwe werkelijkheid' en daarbij, de raad is het hoogste orgaan. Een aangeslagen indruk maakt het college van B en W allerminst. Het is ook de coalitiepartijen bekend dat er verkiezingen voor de deur staan en dat ook hun achterban verdeeld is over de plannen.


Schneider zegt het vooral jammer te vinden dat hij coalitiepartij PvdA deze donderdag niet kan bestoken met kritische vragen. Binnen de PvdA is niet ieder raadslid enthousiast over het nieuwbouwplan, uitgebroed door de Feyenoord- en stadiondirectie en een bouwbedrijf. Hij voorspelt: 'Het college zal proberen tegenstanders, vooral coalitiegenoot D66, alsnog binnen te trekken. Die worden geroosterd.'


Dat ziet Jos Verveen, sportwoordvoerder van coalitiepartij D66, geheel anders. 'Er komt wat ons betreft geen tweede helft. De bal ligt nu bij de Feyenoord- en stadiondirectie. Die moeten maar met een beter plan komen. Wat mij betreft gaat het gemeentebestuur nu op de handen zitten.'


Op de vraag of de naderende verkiezingen een rol hebben gespeeld zegt Verveen: 'Je kunt als politicus toch niet met de rug naar de samenleving toe staan? Ik heb geen of amper positieve respons gekregen voor het nieuwbouwplan. Ik moet toch als raadslid kijken naar wat er onder de bevolking leeft? Het zal best dat Feyenoord meer businness-seats wil hebben om meer inkomsten te genereren, maar mij gaat het om de maatschappelijke meerwaarde.'


Schade aan de coalitie (PvdA, CDA, VVD en D66) heeft zijn partij niet berokkend, schat Verveen in. 'Over een nieuw stadion hebben we in het college-akkoord geen harde afspraken gemaakt. We hebben maandag keurig eerst de coalitiepartners en de wethouders ingelicht over onze bezwaren.'


De verliezers van de dag, de Feyenoord- en stadiondirectie, likken hun wonden. 'Hoezo is er geen draagvlak?', vraagt Feyenoord-directeur Eric Gudde zich hardop af. 'Van onze seizoenkaarthouders is 64 procent voor nieuwbouw!' Maar die wonen niet allemaal in Rotterdam en hebben er dus ook geen last van als de gemeente zich financieel in de vingers snijdt.


Stadiondirecteur Jan van Merwijk houdt de moed erin. Hij voorziet dat er hooguit sprake is van uitstel. 'De noodzaak van een nieuw stadion wordt niet betwist.'


Een (wrange) troost voor Van Merwijk: er wordt nabij De Kuip en met forse gemeentelijke financiële steun in de nabije toekomst in ieder geval 'iets' gebouwd. Later in de middag stemt de raad wél in met de komst van het Sportpark, een conglomeraat aan sportvoorzieningen onder de rook van het stadion.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden