Kuifje zei: 'Aardig van die negers'

Vrijdag is in Brussel het proces begonnen over het 80 jaar oude stripalbum Kuifje in Congo (Tintin au Congo), dat zou 'aanzetten tot rassenhaat'. De Congolese student Bienvenu Mbutu Montondo eiste dat het stripverhaal uit de handel wordt genomen of dat er een strook bij komt waarin de historische context wordt geschetst.

Kuifje in Congo. © EPA Beeld
Kuifje in Congo. © EPA

Leg je de eerste uitgave uit 1930 naast de herwerkte versie uit 1946, dan zie je hoe Kuifje oorspronkelijk een hoop Afrikaans wild afschiet en hoe dom die zwarten eigenlijk wel zijn.

'Aardig van die negers om ons in triomf naar ons hotel te dragen', zegt Kuifje, nadat een stoet van schaars geklede Congolezen, groot en klein, de reporter van Le Vingtième Siècle na een lange bootreis onder juichkreten naar zijn hotel hebben vergezeld. We schrijven 1930. Hergé heeft dan net één Kuifjeverhaal op de markt gebracht (Kuifje in de Sovjet-Unie), maar zijn papieren held is dan toch al in geslaagd een beroemdheid te worden in zwart Afrika, zo blijkt op de eerste en laatste pagina's van Kuifje in Congo.

Het eigenlijke avontuur van Kuifje in Congo begint op pagina twintig, wanneer de titelheld een kleine zwarte jongen als gids aanstelt: Coco. 'Ja, missie. Goed, missie', blijft hij maar zeggen tegen de grote blanke, met tropenhelm en immens jachtgeweer uitgeruste Belgische stripheld.

Even later richt Kuifje zijn jachtgeweer op een antilope in het riet. Hij vuurt. Mist. Vuurt opnieuw. Mist opnieuw. Althans, dat denkt hij, want wanneer Kuifje gaat kijken wat hij precies geraakt heeft, treft hij een lijkenberg aan van door hem afgeschoten antilopen.

Opgeblazen neushoorn
En daar houdt het allerminst bij op. Een pagina later schiet hij een aap neer, nog enkele pagina's later een gigantische boa constrictor en verderop nog een olifant, van welke ivoren slagtanden hij er onmiddellijk afhakt. Een neushoorn schieten is iets moeilijker, maar niet als je Kuifje heet. De rosse reporter slaagt er in een gat te boren in het pantser, laat er een dynamietstaaf in zakken en blaast het beest op.

Zijn houding tegenover de zwarte gemeenschap is ook niet bepaald fijnzinnig te noemen. Er komen ontelbare verwijzingen naar België en het koloniale bewind in voor, in een schooltje van een missiepost leidt Kuifje de kleine Afrikaantjes in over hun vaderland, België. Wanneer hij even later wordt aangevallen, spreekt hij God aan voor kracht.

Op het moment van verschijnen van Kuifje in Congo- Hergé was toen 24 jaar - kraaide er geen haan naar. De publicatie verliep zonder polemieken en controversen. Pas later leidde bepaalde passages tot consternatie bij zowel blank als zwart.

'Het was een tijd waarin iedereen het normaal vond dat een land kolonies had', verdedigde Hergé zich. 'Bij ons in België had je de koloniale loterij, een levendig negertje dat reclames aankondigde op het filmdoek in de bioscoop, de Koloniënstraat, kroegen die bijvoorbeeld 'De Koloniaal' heetten, piccolo's in hotels waren voornamelijk mensen met een zwarte huidskleur, schoensmeer droeg de naam Négrito.'

Met de jaren verhardde echter de kritiek. Hergé erkende dat de tijden veranderd waren, wuifde Kuifje in Congo weg als een jeugdzonde en besloot, zij het op aanraden van uitgeverij Casterman, zestien jaar na de voorpublicatie in de kinderbijlage Le Petit Vingtième te hertekenen.

Hergé had wroeging over specifieke scènes. 'Het was 1930. Ik wist van het land niet meer dan wat de mensen er in die tijd over vertelden: 'Negers zijn domme kinderen', en 'Ze boffen maar dat wij er zijn'. En naar die normen heb ik de Afrikanen getekend, in de puur paternalistische geest die er in het toenmalige België heerste.'

Fijn zo, maar ook het Kuifje-verhaal uit 1946 was niet meteen verfijnd. De Afrikanen uit dat verhaal zeggen niet langer 'missie' tegen Kuifje, maar 'meneer'. In een nog latere versie zou dat 'massa' worden. Voorts veranderde er niet zo bijster veel.

Wel werden de talloze verwijzingen naar België en politiek geschrapt. Ook de verwijzingen naar het koloniale bewind werden geschrapt, inclusief de scène waarin Kuifje in een schooltje van een missiepost de kleine Afrikaantjes inleidt over hun vaderland België. In de hernieuwde versies wordt België Europa, en Congo Afrika. Ook op de cover. De krantentitels die in de eerste versie opdoken, zoals Het oerwoud, De Afrikaan of De Koloniaal bleven echter behouden in de tweede en zelfs latere versies.

(...)

Proces
Na anderhalf jaar uitstel en gesoebat, is nu het proces over Kuifje in Congo dan eindelijk begonnen. Gedaagden zijn de NV Moulinsart (beheerder van het Kuifje-nalatenschap) en uitgever Casterman. Bienvenu Mbutu Mondondo, die de Congolese nationaliteit heeft en in België woont, heeft tegen hen een klacht ingediend bij de rechtbank omdat hij vindt dat het stripverhaal racistische uitspraken bevat en dat het uit de handel moet worden genomen.

De timing komt erg ongelegen voor de verdediging van Kuifje.

Lees het gehele artikel vandaag in de Volkskrant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden