Kruising

Zoals het niet zo moeilijk is te zien dat een nectarine een kruising tussen een pruim en een perzik is, zo kun je aan sommige films ook goed zien van welke twee succesformules ze een kruising zijn....

tekst jan kuitenbrouwer

The Adventures of Joe Dirt (Een spin-off van Saturday Night Live, hoofd rol David Spade) zou je kunnen omschrijven als Forrest Gump meets Dude, where's my car? Het is de-simpele-ziel-van-wie-wij-nog-iets-kunnen-leren uit Gump, gecombineerd met de melige tienerslapstick van Dude. (Saturday Night live goes Homerus zou een andere manier zijn om deze film te omschrijven.) Joe's ouders hebben hem achtergelaten tijdens een bezoek aan de Grand Canyon, en sindsdien is hij naar hen op zoek. De handicap-die-een-kracht-wordt is in Joe's geval een afzichtelijke kunststof jaren-zeventigpruik die zijn ouders hem als baby opzetten om het gat in zijn schedel te verbergen en die, toen zijn schedel zich sloot, onwrikbaar vast op zijn hoofd kwam te zitten. Die pruik slingert hem van de ene bizarre verwikkeling in de andere en pas aan het eind van de film - Joe is inmiddels een nationale held - komt hij op het idee hem los te knippen en te vervangen door een actueler modelletje. Als kijker heb je dat idee al in de eerste minuut, maar ja, dan was er geen film geweest. (Columbia Tristar)

Ook uit op dvd, de winnaar van de Gouden Palm in Cannes 2001, een film van Nanni Moretti: La Stanza Del Figlio. Over hoe een gezin de dood van een zoon verwerkt. Prachtig. Sommigen vonden deze film te sentimenteel voor een Palme d'Or, maar zoals de Amerikaanse criticus Roger Ebert toen schreef, 'not all movies can be stark, difficult and obscure. Sometimes in a quite ordinary way a director can reach out and touch us.' (A-film)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden