Kruimels voor de prijs van vijf koekjes

Koop een pak speculaasjes. Val ermee van de trap. Houd het pak goed vast. Het kan de ergste klappen opvangen....

WOUTER KLOOTWIJK

Het is wonderlijk dat het niet eerder is bedacht. Strooispeculaas bestaat al sinds mensenheugenis maar kwam niet eerder op de boterham terecht. Zwarte Piet probeert je er een blauw oog mee te gooien en verspeelt veel pepernoten die achter de verwarming in een nest stof terechtkomen. Er zijn wel mensen die in de pepernotentijd pepernoten op brood doen, maar niemand kwam op het idee zijn uitvinding door te geven aan Bolletje. Terwijl Bolletje er zo dringend om vraagt op de verpakking van koek: 'Heeft u suggesties, schrijf gerust naar Bolletje Consumentenservice Almelo.'

Geen mens schreef 'gerust'. Ze moesten het bij Bolletje helemaal opnieuw bedenken en ze begonnen verkeerd. Bij het koekje. Nederlanders eten speculaasjes bij de thee en op brood. Marktonderzoekers beweren te hebben uitgerekend dat jaarlijks in Nederland 30 miljoen boterhammen worden belegd met speculaas. Er passen twee speculaasjes op een boterham. Op wit brood smaken ze het lekkerst en kijk uit dat ze niet nat worden, o gruwel, natte speculaasjes.

Bolletje wou de speculaasmarkt penetreren. Maar dat lukte niet zo best. Een domkop bedacht het ronde speculaasje. Iedereen weet dat een speculaasje rechthoekig van vorm is met een plaatje er op. Een windmolen, of een mensachtig figuur. Het plaatje moet in ribbels zijn gebakken, je moet het kunnen voelen. Gladde speculaasjes lusten we niet. En ronde natuurlijk ook niet, net zomin als vierkante beschuiten, die oenen van Bolletje!

Het heeft ze jaren dwarsgezeten in Almelo. Dat het niet ze niet lukte in het speculaassegment. Tot iemand in de bakkerij met een pak speculaas van de trap viel. Dat was het hem. Speculaas is waanzinnig populair boterhambeleg. Ander zeer gewild beleg dat nergens ter wereld te koop is, behalve in Nederland en op de Antillen en bij een paar witte mensen in Zuid-Afrika, is hagelslag. En gekleurde muisjes. Zoet strooisel voor op brood.

Speculaaskruim is dus de ijzersterke combinatie van twee soorten typisch Nederlands broodbeleg. Maar dat konden ze bij Bolletje nou wel bedenken (ongeveer drie jaar geleden), je bent daarmee nog niet meteen binnen bij de supermarkt. Een voorgestampt pak speculaas verkoopt niet. Misschien hebben ze even aan de pepernoot gedacht, want dat vormpje werd het, alleen nog veel kleiner. Bolletje bakte kleine halve balletjes en wist een jaar lang niet hoe het verder moest.

Tot een vrijdenker in de bakkerij op het idee kwam van het melkpak. Hij deed de gebakken speculaasballetjes in een melkpak, rammelde ermee tijdens een vergadering van de directie van Bolletje en strooide het pak leeg over tafel. Plat waren de mannen. En toen weer iets geks. De bakkers gingen naar de melkpakkenfabriek en bestelden een partij dozen voor hun nieuwe broodbeleg. Kan niet, zei de melkpakkenfabrikant, want dit zijn dozen voor melk, voor zuivel, voor vloeibare snoep, niet voor strooigoed, niet voor pepernoten. Zo moesten de bakkers een papierfabrikant ervan overtuigen dat je in een melkpak ook heel andere producten dan natte kan stoppen.

Vorig jaar oktober werden de eerste pakken strooispeculaas in de supermarkt te kijk gezet en Bolletje ging er lawaai over maken op de reclametelevisie. Met verbazend groot succes. Tot verdriet van de hagelslag-industrie werden binnen twee maanden twee miljoen pakken (zegt Bolletje) van het geheel nieuwe boterhambeleg verkocht. Alleen in Nederland nog maar! Deze week stond Bolletje met zijn uitvinding op 's werelds grootste snoep(!)-

markt, de Internationale Zoetwarenbeurs in Keulen, en probeerde daar aan supermarkt-

inkopers uit de hele wereld uit te leggen dat er waanzinnig kleine koekjes in het melkpak zitten om mee te strooien. En dat de Hollanders zo dom zijn om er hun brood mee te beleggen.

Dom? Een verkoopmanager van Bolletje legt het grinnikend uit. Een pak voortreffelijke speculaas kost in de stuntwinkel 99 cent. Vierhonderd gram of een pond. Stamp het fijn, dan heb je voor een paar weken strooi op brood. Voor net geen gulden! In de melkdoos van Bolletje zit 225 gram strooispeculaas en die kost in de winkel 2,50 gulden of een dubbeltje minder.

Meer dan vijf gulden per pond, meer dan vijf keer zo veel voor hetzelfde als van de trap gevallen koekjes. Daarom staat op de doos strooi van Bolletje ook: Fun-Time.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden