Kruidvat-medewerksters wisten niet van stuw

De achttien personeelsleden van het Kruidvat-filiaal in Winterswijk wisten niet dat er een stuw was op de route die zij met een vlot over het Achterhoekse riviertje de Berkel zouden varen....

Anja Sligter en Peter de Waard

De zestien overlevenden zeggen niet door de instructeur van organisator Sportwijzer gewaarschuwd te zijn. Volgens hen zou hij zelf niet eens geweten hebben van de stuw. De vrouwen hadden wel de waarschuwingsborden gezien waarop stond dat moest worden afgemeerd en uitgestapt, maar ze dachten dat die alleen voor kanovaarders golden.

Hierdoor dook hun vlot bij de overlaat anderhalve meter naar beneden, waarna de meeste vrouwen in het koude water moesten vechten voor hun leven. De filiaalhoudster en de assistent-filiaalhoudster kwamen daarbij om.

De zestien zijn gisteren gezamenlijk naar buiten getreden met hun verhaal in een regionale krant. Op deze wijze wilden zij proberen hun emoties te verwerken. Ook wilden zij zo korte metten maken met het imago van ‘domme meisjes’, dat door de media zou zijn gecreëerd.

Kruidvat had de contacten met de regionale krant gelegd: het Kruidvat-filiaal in Winterswijk is gisteren weer opengegaan en de vrouwen willen niet dat ze aan de kassa individueel hierover worden aangesproken.

Volgens de vrouwen was de uitleg van de instructeurs summier. De voorsten op het vlot hadden wel een verschil in waterhoogte gezien, maar geen idee gehad wat het was. Nadat het vlot was omgekieperd, dachten de vrouwen er weer snel op te kunnen klimmen, maar het water had een enorme zuigkracht en het vlot geen handgrepen.

De politie Noord- en Oost-Gelderland, die de zaak onderzoekt, wil niet op het verhaal van de vrouwen reageren. De politie is niet blij met de uitlatingen in de media. ‘We hebben erover gesproken met Kruidvat of dat nu zo verstandig is, maar we kunnen ons voorstellen dat ze in het kader van de verwerking van de emoties het verhaal kwijt wilden’.

Het politieonderzoek loopt nog. ‘We hebben de vrouwen allemaal gehoord, maar hun verhalen spreken elkaar soms tegen – met name over waar ze op het vlot precies zaten. Wij willen ze daarom opnieuw horen’, zegt een politie-woordvoerder. Bureau Sportwijzer noemt de uitleg van de vrouwen ‘nieuw’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden