Kruidige, zoete pompoenmuffins

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: kruidige, zoete pompoenmuffins (ca. 18 stuks).

Beeld Studio V

Ik at mijn eerste pumpkin pie, pompoentaart, dertig jaar geleden, toen ik in Los Angeles op bezoek was bij Amerikaanse vrienden van de ouders van mijn toenmalige vriendje (volgt u het nog?). De korst was knapperig en zoet, maar de vulling vond ik maar een laffe hap, al heb ik dat natuurlijk niet gezegd.

Nu is pompoen nooit uitgesproken van smaak. Maar hartige pompoentaart of -soep kun je oppeppen met bijvoorbeeld oude kaas, spekblokjes of chorizo, ui en knoflook en natuurlijk met pittige specerijen als gember, koriander, chili en komijn.

Loethe Olthuis.Beeld Studio V

Ook gebak van pompoen moet het hebben van specerijen, pumpkin spices, een mengsel van kaneel, gember, kruidnagel, nootmuskaat en piment. Ze zijn prima te vervangen door Hollandse speculaaskruiden: die bevatten koriander in plaats van piment, wat ik eigenlijk lekkerder vind. Ook yoghurt maakt pompoen pittiger. Beknibbel niet op zoet, dat maakt de muffins flauw.

Bereiding

Smelt de boter in een braadpan en voeg de pompoenblokjes toe. Laat 5 minuten stoven met het deksel op de pan. Roer er de bruine suiker door en laat nog ca. 5 minuten zonder deksel zachtjes bakken tot het vocht is verdampt, de suiker een beetje is gekaramelliseerd en de pompoenstukjes zacht zijn, maar nog niet uit elkaar vallen. Laat goed afkoelen.

Verwarm de oven voor op 170 graden. Zeef het meel met het bakpoeder, de speculaaskruiden en een flinke snuf zout boven een kom (de zemelen die achterblijven in de zeef kun je later toevoegen).

Klop de eieren los met de yoghurt, ahornsiroop of stroop en de olie. Roer dit yoghurtmengsel goed door het meelmengsel.

Beeld Loethe Olthuis

Ingrediënten
- 2 eetl. boter
- 300 g oranje pompoen, in kleine blokjes
- 4 (flinke) eetl. bruine basterdsuiker
- 300 g volkorenmeel
- 2 eetl. bakpoeder
- 2 eetl. speculaaskruiden
- 2 eieren
- 200 ml vloeibare yoghurt
- 12 eetl. ahornsiroop (of schenkstroop)
- 4 eetl. zonnebloemolie
- 2 eetl. fijngehakte gekonfijte gember
- 18 gepelde halve walnoten
- extra: muffinvormpjes of papieren vormpjes

Spatel ten slotte de pompoenblokjes en gember door het beslag. Verdeel het beslag over de vormpjes (geen anti-aanbaklaag? Doe er papieren vormpjes in.) Druk op elke muffin een walnoot.

Bak de muffins ongeveer 30 minuten in het midden van de oven. Ze zijn gaar als een satéprikker er schoon en droog uit komt. Laat ze volledig afkoelen alvorens ze uit de vormpjes te halen.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

Pay-Uun Hiu, Sake Slootweg, Tallina van den Hoed, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Marcus Huibers doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis.Beeld Studio V
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden