Kruidige linzensalade met spek

Kruidige linzensalade met spek (voorgerecht voor 4 personen)

De boodschap is alles-behalve sexy. Van de lekkere dingen des levens afstand doen - op voorschrift van wijze lieden die de overheid adviseren - dat levert alleen maar gemor op. Wat nou, minder rood vlees op tafel? Hoezo, geen wijn meer?

Waarschijnlijk heeft het daarom zo lang geduurd eer de negentien deskundigen van de Gezondheidsraad de nieuwe voedingsrichtlijnen presenteerden. Hebben ze na deze bevalling het glas geheven of zijn ze na een kopje thee huiswaarts gegaan in afwachting van de storm van verongelijktheid die hen ten deel zou vallen?

De nieuwe matigheid die de raad predikt, lijkt een beetje op de Duitse Reformbeweging die eind 19de eeuw kwam opzetten, als reactie op de industrialisatie. Volgens de reformers was het om gezondheidsredenen aan te bevelen meer groente, fruit en bonen te eten. Alcohol was uit den boze. Vlees eten hoorde ook niet in het rijtje thuis.

In Nederland vond dit gedachtengoed navolging bij Sjoukje Troelstra-Bokma de Boer, die bekend werd als de kinderboekenschrijfster Nienke van Hichtum. In 1893 beschreef ze haar menu's: veel soep, kool en peulvruchten. Vlees kwam er niet in voor.

Aangezien Troelstra-Bokma de Boer een zwakke gezondheid had, kuurde ze geregeld in Duitsland. Ze leerde dat haar lichaam moest worden bevrijd. De aanhangers van de reformbeweging trokken daarom de vrije natuur in en dansten naakt rond een boom. Als het moment komt dat de Gezondheidsraad dit gaat aanbevelen, wordt het vast wel weer gezellig.

In de tussentijd is er werk aan de winkel en moet de peulvrucht worden bevrijd van zijn armeluisimago. We gaan linzen eten, met spek. Op z'n Frans, om het een beetje cachet te geven.

Ingrediënten

6 bospeentjes
4 kruidnagels
1 ui
200 g bruine linzen
200 g gerookt spek, in blokjes
1 stengel bleekselderij
6 kerstomaten
1 sjalot
5 koriandertakjes
10 stengels bieslook
Scheut olijfolie
Scheut zachte wijnazijn
Peper en zout
10 zure augurkjes

Bereidingswijze

Snijd de worteltjes in plakjes. Steek 4 kruidnagels in een geschilde ui. Was de linzen. Breng alles aan de kook in een pan metwater. Voeg dan het spek toe. Laat 20 minuten zachtjes koken. Snijd in de tussentijd de bleekselderij in dunne plakjes, de kerstomaten in partjes en de sjalot in blokjes, haal het blad van de koriandertakjes en knip de bieslook fijn.

Verwijder de ui (die mag het pand verlaten) giet het linzenmengsel af, spoel koud in een grote zeef en stort het geheel in een schaal. Voeg bleekselderij, tomaat, koriander en bieslook toe en meng goed.

Maak een vinaigrette van een mooie olijfolie en een zachte wijnazijn (is de wijn nog ergens goed voor). Breng op smaak met peper en zout. Garneer met zure augurkjes.

volkskeuken@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden