Commentaar

'Kruideniersbesluit'

Eindelijk gaat de Haringvlietdam open voor trekvissen, al is het niet van harte. Geld geeft de doorslag, niet de natuur.

© ANP

Het kabinet heeft het licht gezien: de sluizen in het Haringvliet gaan bij vloed op een kier. Door dit 'kierbesluit'kunnen trekvissen als zeeforel, aal, elft, fint en zalm eindelijk weer stroomopwaarts zwemmen. Jammer alleen dat het kabinet zo duidelijk blijk geeft van een kruideniersmentaliteit. Niet de natuur maar de dreigende claims geven de doorslag.

Het kierbesluit werd eigenlijk al in 2000 genomen. Het hield in dat Nederland aan de buurlanden beloofde dat de sluizen in de Haringvlietdam op een kier zouden worden gezet. Zo zou er voor de trekvissen die in de Rijn paaien weer een geleidelijke doorgang komen van zout naar zoet water en vice versa, terwijl het gevaar van overstromingen evengoed werd beteugeld.

Andere landen in het stroomgebied van de Rijn namen eerder al maatregelen om barrières op te ruimen. In Nederland echter begon het draaien: procedures vergden meer tijd dan verwacht, de uitvoering bleek steeds duurder te worden en de samenwerking tussen de betrokken overheden stokte. Toen de agrariërs in de regio zich roerden met hun vrees dat de instroom van zeewater zou leiden tot verzilting van hun grond was het CDA om en kwam het kabinet terug op het besluit: de vissen moesten maar andere routes nemen, de sluizen bleven dicht.

Het kabinet had vrijdag veel woorden nodig om uit te leggen dat de sluizen nu, na een halfjaar oplopende ruzie met de buurlanden, alsnog op een kier gaan. De argumenten zijn wonderlijk. Opeens blijkt de vrees voor verzilting ongegrond. En opeens blijken alle onderzochte alternatieven niet genoeg ruimte te bieden aan de vissen. Experts uit binnen- en buitenland hebben nooit anders beweerd. De werkelijke reden voor het kierbesluit is dan ook een andere: het kabinet vreest honderden miljoenen euro's boete vanuit Europa wegens schending van het verdrag met de buurlanden. Daarom kiest het eieren voor zijn geld.

Bij een kabinet dat zo klein denkt, zijn grote zaken zoals natuurbescherming niet in veilige handen.

Raoul du Pré

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden