Krstic veroordeeld voor volkenmoord

Het Joegoslavië Tribunaal heeft de Bosnisch-Servische generaal Radislav Krstic donderdag veroordeeld tot 46 jaar cel wegens volkenmoord onder de Moslims van Srebrenica....

De rechters van het tribunaal achtten bewezen dat de Bosnische Moslims in en rond Srebrenica opzettelijk 'in het geheel of gedeeltelijk' zijn uitgeroeid. Daarmee spraken de rechters de eerste genocide-veroordeling uit voor het Joegoslavi Tribunaal, en hebben zij een belangrijk precedent geschapen voor volkenmoordzaken in de toekomst.

De 53-jarige Krstic was in juli 1995 stafchef van het Bosnisch-Servische Drina-Korps, dat de Oost-Bosnische Moslim-enclave Srebrenica omsingelde en veroverde. De Nederlandse Dutchbat-soldaten - onder leiding van overste Karremans - waren niet bij machte de Moslim-vluchtelingen te beschermen tegen de Bosnisch-Servische strijdkrachten. Onder de ogen van de Nederlandse blauwhelmen werden de mannen gescheiden van de vrouwen en kinderen. Naar schatting 7500 Moslim-mannen werden afgevoerd en vermoord.

Daardoor werd Srebrenica synoniem aan het conflict dat het voormalige Joegoslavië verwoestte, betoogde de Portugese rechter Rodrigues gisteren . Srebrenica herinnert aan duizenden mensen die van alles zijn beroofd, 'zelfs van water en tijd om te ademen'. Het is tevens 'de naam van een enclave die door de Verenigde Naties werd uitgeroepen tot veilig gebied, maar die viel zonder dat ook maar één schot werd gelost '.

Zeven- tot achtduizend mannen werden gevangengenomen en vrijwel allemaal gedood door de Servische strijdkrachten. 'Slechts een enkeling heeft het overleefd, en sommigen hebben voor deze Rechtskamer getuigd over de gruwelijkheden van de massa-executies, waaraan zij als door een wonder zijn ontkomen', aldus rechter Rodrigues. Zo getuigde een overlevende hoe hij uren, geblinddoekt, onder stapels lijken had gelegen en een massa-executie overleefde door zich dood te houden.

Ook maakte het Krstic-proces duidelijk dat Dutchbat veel meer wist van de naderende genocide dan uit Nederlandse rapportages was gebleken. 'Je kon de dood ruiken', verklaarde een Dutchbatter onder ede.

Hoewel de rechter beaamde dat wellicht anderen - daarmee bedoelde hij legerleider Mladic en de politieke leider Karadzic - de volkenmoord hadden bevolen, wees hij niettemin op Krstic' 'individuele verantwoordelijkheid'. Krstic was op de Dutchbat-basis aanwezig toen de bussen af en aan reden om de Moslims te deporteren. Hij praatte met een ondergeschikte over wat te doen met '3500 pakjes'. 'U wist precies wat er met die pakjes werd bedoeld, generaal Krstic: Bosnische Moslims die moesten worden geëxecuteerd', zei de rechter tijdens zijn anderhalf uur durende betoog.

Daarom is Krstic schuldig aan genocide, moord en vervolging van de Moslims in Srebrenica. De verdediging gaat in hoger beroep. Zowel tegen de strafmaat als tegen de misdrijven waarvoor de Bosnisch-Servische generaal is veroordeeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden