Kroonprins mag tot 2007 blijven

IOC-lid prins Willem-Alexander vindt niet dat de 'schitterende' Spelen van Sydney zijn overschaduwd door dopingschandalen. Talrijkere controles hebben niet tot een spectaculaire toename van het aantal betrapten geleid, aldus de prins....

'Nu wordt er eens goed gecontroleerd', verzuchtte Willem-Alexander zondag in Sydney op vragen over doping. Hij wees er voorts op dat atleten zich wel aan de regels houden maar slachtoffer worden van 'medisch handelen'. Willem-Alexander: 'Dat Roemeense turnstertje is daar het meest schrijnende voorbeeld van.'

Volgens de prins tonen de oranje-successen in Sydney aan dat 'Nederland weer een topsportklimaat' heeft. Pleidooien om meer geld in topsport te steken worden door dit IOC-lid niet ondersteund. Willem-Alexander ziet meer in financiële steun aan de breedtesport.

Als uitvloeisel van de 'schoonmaakoperatie' bij het IOC is in Sydney voor het eerst bij loting bepaald hoe lang de huidige IOC-leden nog in functie mogen blijven. Willem-Alexander mag nog tot 2007 aanblijven, twee jaar korter dan collega Anton Geesink (66).

De prins vindt het 'prima' dat er wordt nagedacht over een Nederlandse kandidatuur voor het binnenhalen van het grootste sportevenement ter wereld. Onder de noemer Een visionaire verkenning naar de OS in Nederland werd in Sydney een bijeenkomst gehouden.

'Ik ben niet van plan om aan een dood paard te trekken', zo zei NOCNSF-voorzitter Blankert over verkennend onderzoek naar de vraag of Nederland de Olympische Spelen wel wil organiseren. Blankert gaat ervan uit dat Nederland op zijn vroegst in 2016 een kans maakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden