Kroonprins leest voor

Op 21 mei van dit jaar overleed Driek van Wissen. Het derde deel van de Rijmkroniek des Vaderlands was kort daarvoor door hem en mede-auteur Jean-Pierre Rawie afgerond. De recente parlementaire oprispingen over de degradatie van het staatshoofd tot Gastvrouw der Nederlanden hebben ze niet meer kunnen verwerken.

De perikelen rond Willem-Alexanders vastgoedplannen in den vreemde hebben echter nog wel een plaats gevonden. Logisch, want hij is het die de berijmde geschiedenis 's avonds voor het slapen gaan voorleest aan prinses Amalia: 'Jij oudste van ons kippenhok'. Dan laat je 'een nobel bouwproject' verongelijkt rijmen op 'negatieve aandacht trekt'.


Zulke actuele terzijdes zijn door de kroniekschrijvers gekoppeld aan het juiste moment in de verleden tijd. In dit geval zijn dat de bouwplannen van koning Willem II. Met 'nieuwbouwplan' en 'ellende van'. Willem II liet zijn oog vallen op een perceel bij de Belgische grens. In Tilburg liet hij een kasteel bouwen. Hij stierf voordat het voltooid was.


'Vaderlands' is bij Rawie en Van Wissen dus vaak ook plaatselijke geschiedenis. Met Oranje-activiste Kaat Mossel in Rotterdam, en de redder van Maastricht, Bernhard Dibbets. Aan de Groningse homofobe magistraat Rudolf de Mepsche is zelfs een volledig hoofdstuk gewijd, waarin de auteurs pleiten voor een monument voor de meer dan twintig slachtoffers van De Mepsches misdadige rechtspraktijken.


De kroniek eindigt met Willem III en diens onbehagen over de beperkte macht van de koning na de grondwetswijziging van Thorbecke. Zo komt de discussie over de rol van het staatshoofd dan toch aan de orde. Met de woorden van Willem III: 'Een vorst is ervoor opgevoed/ om dan geen ceremoniële/ maar serieuze rol te spelen,/ zoals alleen maar hij dat kan:/ een koning is geen charlatan!'


Ed Schilders


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden