Kroonprins krijgt gelijk in zaak vakantiefoto’s

Prins Willem- Alexander en prinses Máxima hebben de rechtszaak tegen het Amerikaanse persbureau Associated Press (AP) gewonnen. Zij spanden de rechtszaak aan, omdat ze zich in hun privacy belaagd voelden. De rechter vond dat de foto’s geen publiek debat of maatschappelijk belang dienden en dat het respect voor de persoonlijke levenssfeer zwaarder woog.

AP liet vrijdag weten teleurgesteld te zijn. Het persbureau verklaarde dat ‘het vonnis onvoldoende gewicht toekent aan het belang van het recht op informatie in een democratische samenleving’.

Het persbureau respecteert de bezorgdheid van de prins, maar laat weten van mening te blijven geen inbreuk op de privacy te hebben gepleegd. AP overweegt in hoger beroep te gaan.

AP verspreidde de vier foto’s van de Argentijnse vakantie onder Nederlandse media. Het ging om Willem-Alexander met zijn vrouw en oudste dochter op ski’s, en een abseilende Máxima. Iedere keer dat de afbeeldingen na de gerechtelijke uitspraak nog worden verkocht, krijgt AP een boete van 1.000 euro per overtreding tot een maximum van een halve ton.

De Rijksvoorlichtingsdienst is van mening dat AP had beloofd de privacy te respecteren van de Oranjes, omdat zij deelnam aan een fotosessie. In ruil voor die privacy poseerden Willem-Alexander en zijn gezin op het strand van Wassenaar.

‘Het is een nette uitspraak’, zegt Arendo Joustra, voorzitter van het Genootschap van Hoofdredacteuren. ‘Maar de enige code voor de Nederlandse journalist is de wet. Wij heben de mediacode altijd gerelativeerd en dat doet de rechter nu ook.’

Joustra wijst erop dat de uitspraak alleen gaat over de vier foto’s en geen verdere voorspellende waarde heeft.

Media-advocaat Germ Kemper is niet verrast door de uitspraak : ‘Dezelfde afwegingslijn had de Amsterdamse rechtbank de laatste drie jaar in zaken tegen Privé en Party.’

AP staat niet te boek als een roddelmedium. Kempers indruk is dat de Oranjes werk maken van de AP-foto’s om sterker te staan in toekomstige rechtszaken tegenover roddelmedia. Anders zeggen die straks dat deze foto’s wel mochten. Kemper: ‘Wie A zegt, moet het hele alfabet afwerken.’

Hoogleraar informatierecht Egbert Dommering vindt dat de rechter het begrip nieuws te eng uitlegt. Dommering: ‘Ze zegt dat ze niet naar de mediacode kijkt, maar past haar wel toe.’

Dommering vindt de vakantiebestemming wel degelijk nieuws, omdat de prins in een persgesprek op het Wassenaarse strand niet wilde vertellen waar het gezin naartoe ging.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden