'Kroonprins had niet op jacht mogen meevaren'

DEN HAAG - De Tweede Kamer is verdeeld over de vraag of Willem-Alexander en Máxima tijdens hun huwelijksreis in 2002 een week op het zeiljacht van Joep van den Nieuwenhuyzen hadden mogen doorbrengen.

Van onze verslaggeefster Yvonne Doorduyn
De Blue Gold Beeld
De Blue Gold

PvdA en GroenLinks eisen uitleg van premier Rutte. De verklaring van de Rijksvoorlichtingsdienst dat de huwelijksreis een privéaangelegenheid is en de (hoogte van) eventuele betalingen dus ook, accepteren ze niet. Het schip, de vijftig meter lange Blue Gold, was te huur voor 125 duizend dollar per week.

'Dit overstijgt het belang van een privézaak', vindt GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent. 'De reputatie van Van den Nieuwenhuyzen stond eind jaren negentig al ter discussie. Hij was betrokken bij allerlei rechtszaken. Dit is buitengewoon onverstandig en kwetsbaar.'

Gift
Voor PvdA'er Pierre Heijnen maakt het verschil of de reis is betaald of niet. 'Het afnemen van een dienst kan, als daarvoor wordt betaald. Als het een gift is, is het een ander chapiter. Dat soort cadeaus moet je als lid van de regering niet aannemen.'

NRC-journalist Philip de Witt Wijnen onthulde de kwestie dinsdag in zijn biografie over Van den Nieuwenhuyzen: Joep! Van held tot hoofdverdachte. De zakenman staat vanaf volgend voorjaar terecht voor faillissementsfraude, omkoping, valsheid in geschrifte en meineed.

Zeiltocht
Hij bood zijn schip, dat afgelopen mei voor 15 miljoen euro te koop stond, in 2002 aan voor een zeiltocht van het bruidspaar langs de Thaise kust. 'Ik kan me niet voorstellen dat er een factuur is verstuurd', zegt De Witt Wijnen.

In de Tweede Kamer ligt het verdeeld. VVD en SP zijn het met de RVD eens dat het een privézaak betreft. Van hen hoeft het prinselijk paar niet uit te leggen of er huurkosten zijn betaald. 'Van den Nieuwenhuyzen was verdacht, niet veroordeeld', stelt Brigitte van der Burg van de VVD. 'Of het handig is, is een tweede. Maar ze doen wel meer in hun vrije tijd.'

Zorgvuldig kiezen
SP-Kamerlid Ronald van Raak vindt dat Willem-Alexander en Máxima hun vrienden 'zorgvuldig moeten kiezen', maar dat er formeel weinig mis is. 'Ik kan niet voorschrijven welke boot ze in Thailand huren. Als er geen wederdiensten zijn geleverd, vind ik het geen reden voor een spoeddebat.' D66 wil niet op de kwestie reageren. CDA en PVV waren niet bereikbaar voor commentaar.

De RVD laat weten dat het gebruik van het jacht 'op geen enkele wijze is verbonden aan welke andere activiteit van de Prins van Oranje en Prinses Máxima dan ook'.

Koningin Beatrix heeft in het verleden ook het jacht van Freddy Heineken wel eens gebruikt voor een familievakantie. Volgens de RVD heeft het kroonprinselijk paar op instigatie van het toenmalige kabinet sinds 2004 geen contact meer met Van den Nieuwenhuyzen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden