'Kroonprins' Eustace doorbreekt podiumorde bij Philips

Voor de echte Philips-watchers was het dinsdag op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering weer smullen. Gezeten op een podium van enkele tientallen meters breed gaven vrijwel alle bestuurders en commissarissen van het Eindhovense concern acte de présence....

Van onze verslaggever

EINDHOVEN

Het eigenlijke onderwerp van de vergadering was het afgelopen jaar, maar erg veel viel daar niet over te zeggen. Voor Philips was 1994 uitstekend en dit jaar belooft nog veel mooier te worden, al zijn er nog problemen met de Duitse dochters Grundig en PKI. Onder die omstandigheden verlegt de aandacht zich al snel naar hét borreltafelgesprek van Eindhoven en omstreken: de opvolging van Timmer. Vermoedelijk is het onderwerp nog niet echt actueel. Een beslissing kan nog maanden, wellicht zelfs een jaar op zich laten wachten. Maar dat staat speculatie natuurlijk niet in de weg.

Volgens de gangbare theorieën beschikt Timmer over ongeveer evenveel 'kroonprinsen' als destijds PvdA-leider Joop den Uyl: vier leden van de raad van bestuur komen in aanmerking. De oude Philips-rot Henk Bodt, de nieuwkomers Pierre Everaert (ex-Ahold) en Cor Boonstra (ex-Sara Lee) en als outsider de Brit Dudley Eustace, de financiële man van het concern. Omdat ze allevier op het podium zaten was hun positie ten opzichte van Timmer interessant.

Het podium bestond uit twee rijen. Allevier zaten op de voorste rij. Tot zover niets aan de hand. Maar drie van hen hadden plaats genomen op de maximale afstand van Jan Timmer. Die zat uiteraard in het midden van de eerste rij met aan zijn linkerhand president-commissaris Floris Maljers.

De impliciete boodschap was de ontkenning: de opvolgingskwestie is niet actueel. Datzelfde signaal gaf Timmer met zijn antwoord op de door een aandeelhouder gestelde vraag naar zijn opvolging. 'Het is ons totnogtoe altijd gelukt om iemand te vinden die dit werk wil doen. Dat zal nu ook wel lukken, maar geeft u ons alstublieft de tijd.'

Gebroederlijk naast elkaar en geheel links van Timmer zaten Everaert en Boonstra. De Belg zat wat dichter bij Timmer dan Boonstra, maar dat lijkt geen reden om illusies te koesteren. Integendeel zelfs, indien het signaal van de ontkenning serieus wordt genomen. In dat geval zijn de kroonprinsen die het verst van Timmer verwijderd waren de grootste kanshebbers. Dat zijn Bodt, die het gepresteerd heeft om de divisie consumentenelektronica uit de verliezen te helpen en Boonstra, die naar verluidt grote indruk maakt binnen het concern. Hij heeft de belangrijkste groeiregio, Azië, onder zijn hoede gekregen.

En Eustace? Die zat niet op zijn plaats. Volgens de officiële podiumindeling had hij naast Bodt moeten zitten, waardoor de kroonprinsen precies spiegelbeeldig ten opzichte van Timmer hadden gezeten: twee man op de linker- en twee man op de rechtervleugel. Maar Eustace was zo maar naast de president zelf gaan zitten! Over de betekenis hiervan bestond verdeeldheid, maar de vermoedelijk correcte interpretatie was van een teleurstellende eenvoud: Eustace kon zo bij financiële vragen met Timmer overleggen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden