Kroongetuige zou vals paspoort hebben gekregen van politie Charles Z. vindt nòg een getuige

Ex-autocoureur Charles Z. heeft zijn laatste troef uitgespeeld om nog voor de kerstdagen op vrije voeten te komen. Voor het gerechtshof van Amsterdam verscheen dinsdag uit het niets een getuige die op verzoek van Z....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De man, R. Schilders, was op het nippertje door Z.'s advocaat mr P. Doedens aan de getuigenlijst toegevoegd. Hij zou belangrijke informatie hebben over kroongetuige P. Admiraal. Die had eerder tegenover de politie duidelijke verklaringen afgelegd over de leidende rol van Z. bij grootschalige hasjsmokkel in de periode 1989-1993.

De nieuwe getuige zei dat hij lijfwacht van Admiraal (die ook actief was in het drugsmilieu) was geweest. Kroongetuige Admiraal zou hem hebben verteld dat hij in ruil voor belastende verklaringen tegen Z. een paspoort op een andere naam had gekregen van de Criminele Inlichtingen Dienst. Ook hoefde hij zijn gevangenisstraf voor een aantal hasjtransporten niet helemaal uit te zitten.

Justitie beschouwt de plotselinge komst van de nieuwe getuige als de laatste truc van Z. Al eerder waren in het proces afgeluisterde telefoongesprekken van rechercheurs opgedoken, vermoedelijk afkomstig van de bende van Z., die tot doel hadden het IRT dat de zaak heeft uitgezocht, in verlegenheid te brengen. Ook werd er ingebroken bij de officier van justitie die het onderzoek leidde.

Procureur-generaal R. Manschot zei getuige Schilders van meineed te verdenken. 'De politie in dit land overhandigt geen vals paspoort', aldus Manschot. Het gerechtshof zag ervan af proces-verbaal op te maken wegens meineed, omdat Schilders betoogde dat hij alleen maar herhaalde wat Admiraal hem verteld zou hebben.

Het hof wil nu een laatste poging doen om Admiraal te horen. De kroongetuige van justitie was volgens de procureur-generaal eerder onvindbaar, maar dinsdag bleek dat hij waarschijnlijk toch valt op te trommelen. Opvallend was dat Z. er opeens geen behoefte meer aan had om Admiraal te horen, hoewel mr Doedens hem zelf op zijn getuigenlijst had gezet.

De zaak tegen Z. wordt op 3 december afgerond, en het hof zal vóór de kerstvakantie uitspraak doen. Z. komt meteen op vrije voeten als hij wordt vrijgesproken. De rechtbank vonniste hem tot vier jaar cel.

Een eerdere straf van vier jaar wegens drugssmokkel in de periode vóór 1988 heeft Z. er sinds de afgelopen zomer al op zitten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden