Kroongetuige tegen Aalbers nu zelf verdacht van fraude

Kroongetuige H. Klap in de zaak tegen oud-Vitesse-voorzitter Karel Aalbers heeft vier dagen vast gezeten. Het Openbaar Ministerie (OM) beschouwt Klap als belangrijke verdachte en heeft hem dit weekeinde op Schiphol gearresteerd....

Een verklaring van Klap was begin februari de aanleiding voor het OM om Aalbers te arresteren op verdenking van belastingfraude. Uit de verklaring en een bijbehorend bankafschrift zou blijken dat Aalbers als voorzitter heeft geprofiteerd van spelersverkopen. De oud-preses van Vitesse heeft de versie van Klap altijd als een leugen betiteld.

Voor de belastende verklaring van Klap heeft Nuon in twee transacties 80 duizend gulden betaald. Nuon is de voormalige sponsor van Vitesse en is gebrouilleerd geraakt met Aalbers. Over de verklaring van Klap rezen bij het OM nadien zoveel vragen dat ze voor hem een opsporingsbevel afkondigden. Aangezien Klap in Thailand verbleef, kon het OM hem niet eerder horen.

Na zijn onverwachte arrestatie is Klap toegevoegd aan de lijst van 25 getuigen die Aalbers sinds deze week voor verhoor oproept. Met deze getuigenverklaringen poogt Aalbers aan te tonen dat hij doelbewust slachtoffer is geworden van een beschadigingscampagne. Aalbers wil na zijn rehabilitatie nog steeds terugkeren bij Vitesse.

Behalve Klap zijn vandaag vier andere getuigen gehoord. KPMG-topman J. ten Wolde moest uitleggen waarom hij de FIOD al inlichtte over onregelmatigheden bij Vitesse, terwijl zijn interne onderzoek naar de boekhouding nog niet was afgerond.

Nuon-manager J. Bos moest vertellen waarom Nuon voor de verklaring van Klap heeft betaald. Dinsdag kwam Vitesse-bestuurder C. Guijt al voor.

De advocaten van Aalbers noch het OM willen ingaan op de afgelegde verklaringen. Volgens Aalbers lopen de verhoren 'voorspoedig en hebben getuigen tegenstrijdige verklaringen afgelegd'.

Ook Vitesse wordt verdacht van belastingfraude. Bij de transfer van Pierre van Hooijdonk heeft Vitesse een deel van de betaling via Groot-Brittannië laten lopen. Ook met het contract van oud-speler Nikos Machlas zouden fiscale fouten zijn gemaakt. Vitesse zou nu willen aansturen op een schikking met de fiscus.

De financiële huishouding van Vitesse blijft wankel. De club presenteerde woensdag een nieuwe subsponsor - reisorganisatie Vacansoleil - maar is nog altijd op zoek naar een nieuwe shirtsponsor. Door de bestuurscrisis in de provincie Gelderland staat bovendien de huurverlaging van Vitesse op de tocht. Als de provincie niet voor 60 miljoen gulden aan leningen van stadion Gelredome overneemt, zal de arena alsnog bij Vitesse voor zes miljoen gulden aan huur vorderen.

Vitesse werd in juli van de ondergang gered doordat drie bestuursleden en enkele andere Vrienden van Vitesse garant wilden staan voor het begrotingstekort voor het lopende voetbalseizoen. Dit tekort bedroeg 22,7 miljoen gulden, maar is door de sponsor-perikelen en tegenvallende logeverhuur verder opgelopen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden