Kroongetuige Peter la S. wordt opnieuw verhoord

Peter la S., kroongetuige in het Amsterdamse liquidatieproces Passage, wordt de komende 2 weken opnieuw aan de tand gevoeld. Het gerechtshof in Amsterdam heeft vooralsnog 6 dagen uitgetrokken voor het verhoor, te beginnen op 3 juni.

La S. (49) verkeert alweer bijna 2 jaar op vrije voeten en is - als het goed is - een nieuw leven begonnen, buiten het zicht van zijn vijanden. De straf die hij zelf kreeg opgelegd (8 jaar) heeft hij in voorarrest uitgezeten. 8 jaar was ook de eis van het Openbaar Ministerie (OM); een gehalveerde strafeis, toegezegd in het kader van de overeenkomst die justitie met de kroongetuige sloot.

Peter la S. is onder meer veroordeeld voor zijn betrokkenheid bij de liquidatie van de Amsterdamse drugs- en vastgoedhandelaar Kees Houtman, in november 2005. La S. heeft verklaard dat hij die moord samen met zijn vroegere criminele handlanger Jesse R. heeft gepleegd.

R. figureert als de 'hitman' bij uitstek in het ongekend omvangrijke Passagedossier. Hij kreeg van de rechtbank levenslang voor zijn betrokkenheid bij zes moorden. Als er iemand is verlinkt door kroongetuige La S. is het Jesse R. wel. R. heeft een groot deel van zijn criminele loopbaan aan La S. onthuld toen zij samen in de gevangenis zaten.

Tijdens het jaren durende proces bij de rechtbank leek het optreden van La S. een aantal malen uit te lopen op een regelrecht fiasco. De kroongetuige lag een paar keer flink overhoop met de dienst getuigenbescherming van justitie en beklaagde zich er te pas en te onpas over dat zijn bescherming tekortschoot, dat afspraken niet werden nagekomen en dat hij met zijn rug tegen de muur stond.

Dino Soerel
Ook bleek La S. niet het achterste van zijn tong te hebben laten zien, met goedvinden van het OM. Verklaringen over Willem Holleeder - als opdrachtgever van huurmoorden - kwamen aanvankelijk niet op tafel. Toen hierover de aap uit de mouw kwam, leek de hele zaak andermaal op de afgrond af te stevenen. De schade bleef niettemin beperkt: slechts Holleeders vroegere vriend Dino Soerel plukte er de vruchten van. De rechtbank vond dat door het 'weglaten' van Holleeder alleen hij in zijn belangen werd geschaad. Soerel zag een eis tot levenslang smelten tot een half jaartje voor twee ondergeschikte misdrijven.

De rechtbank oordeelde over het geheel dat het OM met de deal met La S. binnen de grenzen van de wet is gebleven. Zijn verklaringen beoordeelde de rechtbank als grotendeels consequent en consistent.

De advocaten van diverse verdachten denken daar anders over: La S. is nogal eens weggezet als leugenaar en een grote boef, die slechts zijn eigen hachje wil redden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden