Kroongetuige Peter La S. begint proces tegen staat

Peter la S., kroongetuige in het Amsterdamse liquidatieproces Passage, is een civiele procedure tegen de staat begonnen.

ANP

La S. ligt al geruime tijd overhoop met justitie, omdat zij gemaakte afspraken volgens La S. niet nakomt. Toezeggingen over de (toekomstige) veiligheid van La S. zouden niet worden gerealiseerd. De kroongetuige heeft zijn verdere medewerking aan het proces, dat maandag werd hervat, opgeschort totdat de civiele zaak is afgerond.

La S.’ advocaat Jan Peter van Schaik vroeg de rechtbank de vervolging van zijn cliënt op te schorten. La S. staat in Passage als verdachte terecht voor zijn aandeel in de liquidatie van Kees Houtman in 2005. De rechtbank wees het verzoek af, omdat het strafproces volgens haar los staat van de civiele procedure. Die mening was ook het Openbaar Ministerie toegedaan. Volgens officier van justitie Betty Wind is de hele discussie rond beschermingsafspraken met La S. eerder dit jaar al afgewikkeld.

Deze afspraken zijn niet gemaakt met het Amsterdamse parket, dat is belast met de eigenlijke strafvervolging. De getuigenbescherming is een zaak van het landelijk parket. Dat heeft het contact met La S. voorlopig op het laagst mogelijke pitje gezet.

'Complete nonsens'

La S. ging maandag in op de beweringen van twee anonieme getuigen die zijn opgevoerd door de advocaten van enkele verdachten in het proces. Dit tweetal zou kunnen verklaren dat La S. ook nog voor een andere liquidatie verantwoordelijk zou zijn. ‘Complete nonsens’, aldus La S., ‘Eftelingmateriaal, een noodsprong, een geconstrueerde beschadigingsactie.’

De komende weken zullen beide getuigen een verklaring afleggen bij de rechter-commissaris. De rechtbank wil kroongetuige La S. over enkele weken op deze verklaringen laten reageren. Het is de vraag of hij dit ook zal doen, gezien zijn weigering verder te verklaren.

Volgens La S. is de introductie van deze beide getuigen, die onder de codenamen F1 en F3 onlangs tot het proces werden toegelaten, onderdeel van een strategie van ‘slinkse methoden’, waarmee de raadslieden de rechtbank ‘een rad voor ogen proberen te draaien.’

Het horen van de F-getuigen zorgt andermaal voor vertraging in het proces. Het eindvonnis van de rechtbank is verschoven van het voorjaar naar de zomer van 2011.

De speciaal beveiligde rechtszaal de Bunker in Amsterdam Osdorp. (ANP) Beeld
De speciaal beveiligde rechtszaal de Bunker in Amsterdam Osdorp. (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden