'Kroongetuige Nomadsproces liegt heel erg'

De kroongetuige in het proces tegen de vijftien Limburgse Hells Angels (Nomads) liegt. Dat heeft een andere getuige verklaard. 'Hij liegt heel erg', zei getuige R. van W. dinsdag voor de rechtbank in Amsterdam....

De belangrijkste bewering is dat Van W. aan D. heeft verklapt dat de Amsterdamse Hells Angels, onder aanvoering van hun vroegere president Willem van B., achter de moord op de drie Nomads in februari van het vorig jaar hebben gezeten. 'Belachelijk', reageerde Van W. dinsdag op de veelbesproken verklaring van D. 'Dat heb ik absoluut niet gezegd.'

Willem van B., alias Big Willem, zal donderdag zelf als getuige voor de rechtbank verschijnen, in verband met de verklaring van D. Hij heeft al via zijn advcocaat M. van Gessel laten weten dat hij bestrijdt wat D. meent over hem te hebben gehoord.

Kroongetuige D. zal vrijdag voor de tweede maal een verklaring afleggen voor de rechtbank. Hij zit in een getuigenbeschermingsprogramma en heeft een overeenkomst gesloten met het Openbaar Ministerie. In ruil voor belastende verklaringen tegen de verdachte Nomads zal hij een gematigde strafeis te horen krijgen in zijn eigen zaak. Daarbij gaat het om de import van 293 kilo cocaïne, die later gestolen zou zijn.

De rechtbank besprak dinsdag tevens de verklaringen die de vijftien verdachten na hun arrestatie hebben afgelegd. De Nomads hebben er veelal het zwijgen toe gedaan, maar niet altijd. Opmerkelijk is dat drie Nomads hebben gezegd dat politie en justitie eigenlijk geen besef hebben van de ernst van de zaak. Er zou veel meer op de achtergrond spelen dan de partij gestolen cocaïne. Een van de drie slachtoffers, Nomads-president Paul de Vries, zou door extreem crimineel gedrag voor grote problemen binnen de gelederen van zijn club hebben gezorgd.

De verklarende Nomads, die zich inmiddels volledig op hun zwijgrecht beroepen, geven aan zeer bang te zijn. 'Als bekend is dat ik dit allemaal verteld heb, schiet ik mezelf liever door mijn kop', heeft verdachte M.H. bij de politie verklaard. Hij impliceert dat hij vooral de wraak van andere Hells Angels vreest, zowel in Nederland als in de rest van de wereld. Zijn 'broeder' J.S. waarschuwt de politie: 'Het is een strontput waar je maar beter niet in kunt roeren.' Hij adviseert de politie de Hells Angels de problemen zelf te laten oplossen.

Verklaringen van een andere verdachte, F. van W., lijken het vermoeden van justitie te bevestigen dat de drievoudige liquidatie is voortgevloeid uit een clubbesluit. Van W. zegt dat hij het niet met dat besluit eens was en dat hij 'erin is terechtgekomen'.

Verklaren over misdadige activiteiten tegenover de autoriteiten geldt in kringen van Hells Angels als een kapitale zonde. Verdachte J.L. heeft tegen de politie gezegd dat hij, na de nodige ontboezemingen over het gedrag van Paul de Vries, verder niets kan zeggen. 'Omdat ik anders een kogel door mijn kop krijg. Van de Hells Angels.'

P.S., de opvolger van De Vries als Nomadsvoorman, noemde dinsdag ter zitting de verklaringen van L. 'opmerkelijk'. S.: 'Hij is goed de weg kwijt. Ik kan er geen touw aan vastknopen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden