Kroongetuige Nomads-zaak int zijn bonus

Vandaag begint het proces tegen Angelo D. Hij wordt verdacht van cocaïnesmokkel, maar kan rekenen op strafvermindering vanwege zijn getuigenis tegen Hells Angels....

Vandaag verzilvert Angelo D. zijn rol als kroongetuige in het Nomads-proces. In ruil voor zijn getuigeverklaring tegen de veronderstelde moordenaars van drie Limburgse Hells Angels werd de spijtoptant een milde strafeis toegezegd in zijn eigen strafzaak. Die gaat over de smokkel van 293 kilo cocaïne. Maar D. had nog een veel betere deal kunnen sluiten.

Het Openbaar Ministerie zal vandaag niet meer dan 36 maanden cel eisen tegen Angelo D., zo is beloofd. Dat hadden 54 maanden kunnen zijn, als D. geen uitgebreide verklaringen had afgelegd over de drugshandel van de Hells Angels. Dat deed hij wel en hij deed ook een boekje open over de moordpartij onder de Nomad-Hells Angels uit Oirsbeek. Zijn openhartigheid zal worden beloond met een vermindering van de strafeis met eenderde.

De deal tussen Angelo D. en het OM werd in maart 2004 gesloten. Onder de toenmalige tijdelijke richtlijn voor deals met criminelen was een ruimere tegenprestatie niet toegestaan. Twee maanden geleden ging de Eerste Kamer akkoord met een op het laatste moment verruimd wetsvoorstel over ‘toezeggingen aan getuigen in strafzaken’. Het OM mag bij deals voortaan de strafeis halveren.

De strafeis zal vandaag ‘volgens afspraak’ met eenderde worden verminderd, zegt de woordvoerder van het Landelijk Parket. Geen 27 maanden dus, een halvering van de eis, maar gewoon 36 maanden. De Eerste Kamer heeft dan wel ingestemd met een ruimere regeling, maar ‘de nieuwe regeling heeft nog geen rechtskracht’.

Het OM is er veel aan gelegen om een getuige binnen te halen die het gesloten circuit van de Hells Angels kan doorbreken. In de Nomads-zaak voorspelde de officier van justitie al meer strafzaken. ‘Er zijn meer verdwijningen, meer moorden.’

Advocaat Rob Meerman was gisteren nog bezig met een onderzoek naar de vraag of zijn cliënt alsnog moet profiteren van de ontwikkeling in de wetgeving. Betrokken bij het opstellen van de deal in de Nomads-zaak was hij niet. Die overeenkomst noemt hij ‘niet fraai’. Meerman: ‘Als ik bij de onderhandelingen betrokken was geweest, had ik veel meer geëist dan eenderde strafvermindering. Dat is mij te mager. Meer kon niet, vanwege de toenmalige richtlijn. Wat mij betreft was er dan ook waarschijnlijk nooit een deal geweest.’

Advocaat Jillis Roelse van medeverdachte Donny K. zal het proces vandaag nauwlettend volgen. Zijn cliënt wordt verdacht van drugshandel en moord. Hij somt een aantal redenen op waarom het werken met kroongetuigen ‘moeilijk en risicovol’ is. Niet de waarheidsvinding, maar het eigenbelang staat voor hen voorop, zegt hij. De deal met D. had volgens Roelse nooit mogen worden gesloten: ‘Er is nog altijd geen wettelijke basis.’

Het proces zal vandaag op een geheime locatie plaatsvinden. Publiek en pers kunnen de zaak volgen middels een videoverbinding. Justitie vreest voor het leven van de kroongetuige. Maar ‘Angelo is er vrij relaxed onder’, aldus zijn advocaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden