nieuws

Kroongetuige Nabil B. schort medewerking aan Marengo-proces op: ‘Het OM faalt op ieder vlak’

Kroongetuige Nabil B. schort voorlopig zijn medewerking aan het Marengo-proces op. Volgens hem ‘faalt het OM op ieder vlak’. Dat bleek woensdag bij aanvang van de zitting.

Volgens Peter R. de Vries, de vertrouwenspersoon van Nabil B., is er sprake van een ernstige vertrouwensbreuk Beeld ANP
Volgens Peter R. de Vries, de vertrouwenspersoon van Nabil B., is er sprake van een ernstige vertrouwensbreukBeeld ANP

In een email aan de rechtbank heeft B. dinsdagavond laten weten dat het OM ‘niet in staat blijkt om op een adequate manier de veiligheid van zijn gezin te waarborgen’. En volgens hem was dat juist één van de redenen om in 2017 een kroongetuigedeal te sluiten.

Volgens zijn advocaten zijn de problemen ‘zo ernstig’ dat B. het niet verantwoord acht om op de huidige voet door te gaan. ‘Eerst moet het OM haar zorgplicht volledig nakomen.’ Details over de problemen kunnen ze niet geven. Maar volgens Peter R. de Vries, de vertrouwenspersoon van Nabil B., is er sprake van een ernstige vertrouwensbreuk. ‘We hebben pogingen gedaan om dit te voorkomen, maar er komt een moment dat de grens is bereikt.’

Volgens hem gelden de problemen niet alleen voor de kroongetuige en zijn gezin, maar ook voor de rest van de familie. De raadslieden van de kroongetuige hebben de rechtbank laten weten dat ze ‘het OM herhaaldelijk gewezen hebben op haar nalatigheid, haar nonchalance en haar non communicatie. Het lijkt echter wel of wij tegen dovemansoren praten. Het OM reageert nimmer tijdig of adequaat en komt daarover gemaakte afspraken stelselmatig niet na.’

Wat B. betreft moet ‘het OM aan tafel komen om dit op te lossen’, aldus de raadsman van B. Tot die tijd wil de kroongetuige niet meer getuigen. Volgens zijn advocaten ligt het voor de hand om de ‘draad weer op te pakken’ als de problemen worden opgelost. ‘Maar het is niet meer dan één van de opties die dan zullen worden overwogen.’

Moord Reduan B.

Het is niet de eerste keer dat er conflicten zijn over de beveiliging van B. en zijn familie. Kort nadat in maart 2018 bekend werd dat Nabil B. belastende verklaringen had afgelegd tegen de vermeende criminele organisatie van Ridouan T., werd de onschuldige broer van de kroongetuige doodgeschoten. Reduan B. had niets te maken met het criminele leven van Nabil B.

September vorig jaar vertelde een andere broer van Nabil B. over hoe hij door de kroongetuigedeal ‘in een schim’ veranderd is. Voor de moord op Reduan heeft de familie het OM gewaarschuwd voor de gevaren die de kroongetuigedeal voor hen met zich mee zou brengen. Justitie nam hun waarschuwingen niet serieus, stelde hij.

Het OM zei woensdag in de rechtszaal verrast te zijn door de mail van Nabil B. De zaaksofficieren benadrukken dat zij niet betrokken zijn bij de beveiligingsafspraken met de kroongetuige. De kroongetuigedeal en de beveiligingsafspraken zijn twee gescheiden trajecten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden