Kroongetuige: Angels in cokehandel

Het deel van de verklaringen van kroongetuige A.D. dat niet in het Nomads-proces is behandeld, bevat beschuldigingen die stellen dat de Hells Angels in Amsterdam ook betrokken zijn bij cocaïnehandel....

Officier van justitie G. Oldekamp schrijft in de overeenkomst dat de getuigenissen van D. 'essentieel' zijn voor de bewijsvoering in het strafrechtelijk onderzoek naar leden van de Hells Angels Amsterdam, de Nomads en de Antilliaanse motorclub Brothers Caribean. In de overeenkomst met D. stelt de aanklager dat de motorclubs die hij noemt, worden verdacht van de invoer en handel in verdovende middelen, moord, geweldsdelicten en het vormen van een criminele organisatie.

Het OM heeft eerder al erkend dat er een onderzoek loopt naar de verschillende afdelingen van de Hells Angels in Nederland. Dat loopt al zeker sinds augustus 2003, ruim voordat de drie Nomads (Hells Angels uit Limburg) vorig jaar werden vermoord.

De Hells Angels zelf ontkennen ook maar iets met misdaad te maken te hebben. In een uitzending van het televisieprogramma Zembla in oktober vorig jaar zei de president van de Hells Angels in Amsterdam, Unu: 'Wij zijn zuiver een motorclub, verder niets'. De verdenkingen van justitie noemde hij toen onzinnig.

De verklaringen van kroongetuige D. blijken nu niet alleen van betekenis te zijn in het proces over de drievoudige moordzaak tegen de Hells Angels uit Limburg, de Nomads, maar ook voor het onderzoek naar met name de Hells Angels in Amsterdam. D. heeft tijdens het proces over de vermoorde Nomads aangegeven dat de opdracht voor deze liquidaties gegeven zou zijn door de toenmalige president van de Hells Angels in Amsterdam, Willem van B. Die heeft dit op zijn beurt weer ontkend.

Politie en justitie vermoeden al vele jaren dat de Angels uit de hoofdstad zich aan misdaad schuldig maken. Tot nu toe slaagden deze opsporingsdiensten er echter niet in om dit te bewijzen. Volgens een woordvoerder van het landelijk parket van het OM beschikt justitie nu overigens over meer belastend materiaal dan alleen de verklaringen van D. Hij wil hier verder niets over zeggen.

D. vertelt in zijn verklaring van 25 augustus 2004 dat hij na het mislukte cocaïnetransport dat leidde tot de moord op drie Nomads-leden, besloot verder te gaan met de handel in verdovende middelen. Dat zou gebeuren met onder anderen Ron van W. de oorspronkelijk uit Amsterdam komende president van de Brothers Caribean.

'Eigenlijk kwam Ron met het idee. We kwamen ook overeen dat alles wat we zouden doen in de cocaïnehandel aan één persoon verkocht zou worden', verklaart D. 'Ron zei niet wie dat was. Ron zei wel dat die ene persoon een Hells Angel was van de chapter Amsterdam.'

'Alle cocaïne die we Nederland zouden binnensmokkelen, zou voor de Hells Angels Amsterdam zijn', vervolgt hij. 'Ron heeft deze overeenkomst al lang geregeld met de Hells Angels Amsterdam. Hij heeft verschillende besprekingen gehad daarover, hij heeft hele goede contacten in Amsterdam.'

Volgens D. heeft Ron hem ook verteld over een eerdere succesvolle smokkel van 40 kilo coke naar Nederland. 'Ron vertelde dat hij die 40 kilogram in een bak gedaan had en dat deze bak vervolgens aan het roer van een schip is geklemd. Ik heb zelf niet meegedaan aan deze partij, maar Ron vertelde me dat het wel gelukt is. De cocaïne is zonder problemen Nederland binnengekomen', stelt D. in deze verklaring.

De kroongetuige maakt ook melding van een mislukte poging om 150 kilo cocaïne naar Nederland te smokkelen met een Nederlands marineschip. Hij, Ron en anderen zouden met behulp van een Nederlandse marinier de drugs verbergen in een ballastruimte van het marineschip.

'Als de cocaïne eenmaal in Nederland zou zijn, zou Ron zorgdragen voor de verkoop daarvan', vertelt D. 'Ron had, zoals ik dat hiervoor al zei, alles al geregeld met iemand van de Hells Angels Amsterdam. Er is van tevoren geen geld betaald door ons of de Hells Angels Amsterdam. Er zou pas betaald worden als de partij in Nederland was verkocht. Er waren in deze namelijk geen transportkosten. Deze kwamen als het ware voor rekening van de Nederlandse staat.'

De partij drugs heeft het marineschip nooit gehaald. Dat kwam volgens D. omdat de kustwacht bij Curaçao een speedboot met een partij van 400 tot 500 kilo cocaïne had onderschept. De Colombianen die de 150 kilo zouden leveren, bevestigden dat onze partij in beslag was genomen, aldus D.

De kroongetuige vertelt verder dat in diezelfde periode (begin juli 2003) Ron met het verhaal kwam dat hij een cocaïnelijn kon opzetten vanuit Venezuela of Colombia naar Nederland. D.: 'De partij cocaïne van 300 kilogram waarvan in deze sprake was, zou bestemd zijn voor de Hells Angels van de chapter Amsterdam.' Hoe dat transport is afgelopen, weet hij niet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden