Kromowidjojo treedt zonder schroom in het volle licht

EINDHOVEN - Zwemmen


Swim Cup


Niemand in de zwemwereld kan na het weekeinde van de Swim Cup meer om Ranomi Kromowidjojo heen. Een dikke drie maanden voor de Olympische Spelen van Londen voert de 21-jarige zwemster uit Sauwerd de wereldranglijsten op de 50 en de 100 meter vrije slag aan.


Vrijdag ging ze als eerste ter wereld door de grens van 53 seconden in een 'gewoon badpak': 52,75. Zondag had 'Kromo' de barrière van 24 seconden willen verbreken. Het bleef bij de beste tijd van het jaar (24,10) en de scherpste tijd uit de geschiedenis in een 'eerlijk' zwempak.


Die toptijd (24,13) was twaalf jaar oud, een voormalig wereldrecord in handen van zwemdiva Inge de Bruijn. Zij zwom destijds in Sydney in een volledig pak van een textielsoort die haaienhuid werd genoemd. De Bruijn werd in 2000 olympisch kampioen op liefst drie persoonlijke afstanden, 100 vlinder, 50 en 100 vrij. Ze was op slag een legende.


Kromowidjojo, een vrouw met soortgelijke potentie als De Bruijn, zei zondagmiddag dat het missen van de 24-grens haar niet had beroerd. 'Dit was toch mijn snelste tijd ooit. Ik voelde dat er nog meer in zat. Die 23'er, die moet er dan maar komen in de wedstrijd der wedstrijden.'


Met dat laatste bedoelde zij de olympische finale. Kromowidjojo kan ervan uitgaan in drie finales te Londen een hoofdrol te spelen. Op dag 1, zaterdag 28 juli, in de estafette 4 x 100 vrij, waar de olympische titel van Peking 2008 wordt verdedigd. Daarna volgen finales op de 100 en de 50 vrij. De laatste is op de slotdag van het achtdaagse zwemtoernooi, op zaterdag 4 augustus.


Voor al die spetterende finales is Kromowidjojo in de rol van favoriet beland. Zij wist waar ze aan begon dit weekeinde. Als ze hard zou gaan, de Zweedse wereldranglijstaanvoerder Sarah Sjöström voorbij zou rammen, dan was ze de vrouw die vanaf dat moment de schijnwerper op zich zou weten.


Kromowidjojo zei er geen moeite mee te hebben. Verbergen heeft geen nut. 'Submaximaal zwemmen heeft geen zin. Voor je het weet, word je op een 50 vrij voorbij gezwommen. Bijvoorbeeld door Inge Dekker. Dan heb je helemaal niets.'


Testen van een volledig olympisch programma, series, halve finales en finale, was haar opzet voor de Swim Cup van Eindhoven, de slotaflevering van een olympische kwalificatie in drie delen. Alleen op die drievoudige manier zou 'Kromo' echt weten hoe zij ervoor stond. Of ze in staat zou zijn zich voortdurend te verbeteren? Of ze in de ronden voor de eindstrijd nog eventjes de handrem zou kunnen aanhalen?


Ze is bovendien niet het type om rustig aan te doen in een wedstrijd. Ze heeft als wedstrijddier - dochter van een vechtsporter en een waterpolospeelster - een heuse killersmentaliteit. Achterliggen brengt in het water extra kracht bij haar boven. Sjöström versloeg haar deze winter twee keer op de 100. Dat motiveerde Kromowidjojo meer dan goed was.


De Nederlandse kopvrouw, twee jaar geleden nog geveld door een hersenvliesontsteking, lijkt drie maanden voor de Spelen op het toppunt van haar kunnen beland. Indrukwekkend zijn haar onderwaterstukken. In de 100 vrij van vrijdag zat ze dicht tegen de 15 meter (de reglementaire grens) aan bij het boven water komen na de start.


Zeven vinslagen maakt ze onder water. Onder water verplaatst het lichaam zich sneller dan boven water. 'En het mooiste is om dan op 14 meter 99 boven te komen', vertelde Kromowidjojo, al erkende ze de risico's van haar aanpak. Bij een wedstrijd in Nimes twee maanden geleden werd ze betrapt, toen ze door de 15 meter heen schoot.


Coach Jacco Verhaeren verklaarde in Eindhoven dat risico te kennen. Ongeruster was hij over de vaststelling van zo'n overtreding die tot diskwalificatie leidt. 'Dat gebeurt door een bijziende, op leeftijd zijnde scheidsrechter.'


Kromowidjojo schetste na haar 24,10 van zondag nog eens de trainingen voor die onderwaterslagen die haar een voordeel geven op de concurrentie. 'Het is een pokkentraining. Je gaat erg kapot.'


Ze was in Eindhoven in vorm, zei ze. 'En in Londen wil ik in topvorm zijn.'


Ze begint na negen dagen rust ('niet op reis, maar bijpraten met familie en vrienden') aan de finale aanloop voor Londen 2012. Ze is met overgave in de rol van favoriet gekropen, maar ze maakte zondag ook direct een voorbehoud. 'Het gaat nu heel goed, maar het is uiteindelijk één wedstrijd waar het dit jaar om gaat. En die is over een paar maanden in Londen.'


Voor de zekerheid schoof 'Kromo' nog even in de rol van de concurrentes die haar tijden op alle internationale zwemsites hadden zien verschijnen. 'Als ik hen was, dan had ik ook gezegd: het gaat er pas om in Londen.'


Olympische zwemploeg telt acht vrouwen en zeven mannen

De Nederlandse olympische selectie zal deze zomer in Londen uit acht vrouwen en zeven mannen bestaan. 'De ploeg heeft body genoeg', sprak bondscoach Jacco Verhaeren, nadat hij vier zwemsters op negenhonderdste van een seconde de olympische estafettelimiet op de 4 x 200 vrij (8.02,40) had zien missen. Het was pijnlijk voor onder anderen Andrea Kneppers en Elise Bouwens. 'Ik had die jonge zwemsters graag mee gehad naar de Spelen. Die gaan we in de toekomst toch nodig hebben', aldus Verhaeren. Hij wierp zich op als de beschermer van een jong talent als Dion Dreesens. Die miste zaterdag op tweetiende seconde de limiet voor de 200 meter vrije slag, maar zijn progressie bedraagt sinds december liefst drie seconden. Zo'n beloftevolle jongen moet mee naar Londen, ervaring opdoen 'omdat de Spelen anders zijn dan welk evenement ook', zei de bondscoach.

Dreesens wordt, als de sportkoepel NOC*NSF daarmee instemt, officieel als reserve voor de 4 x 100 meter wisselslag meegenomen. In de praktijk zal hij gewoon op de 200 vrij uitkomen. In het slotweekeinde was er de bevestiging van de olympische plek voor schoolslagzwemmer Lennart Stekelenburg. In de rugslag sloot de ambitieuze jongeling Bastiaan Lijesen aan. Hij vestigde vervolgens twee nationale records op de 50 meter rugslag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden